Gulasz z indyka z marynowaną papryką Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany(...)łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki papryki wędzonej łyżeczka białego pieprzu 0,5 l bulionu sól 150 ml śmietany 2 płaskie łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, ściągnąć skórę i wyciąć kość. Pociąć na małe kawałki. Obsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i postawić na małym ogniu. Cebulę i czosnek drobno
na moim stole...pieczarkami to pożywne, sycące danie jednogarnkowe idealne na obiad. Prosta i szybka w przygotowaniu zupa i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych a podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 3-4 pory 300 g pieczarek 2 serki topione ( po 100 g) 500 g mielonego mięsa pęczek posiekanej natki pietruszki olej do smażenia szczypta
Smakowite DaniaProsty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej(...)posiekaną zieleniną. Plastry kiełbasy maczać w cieściei smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami z wody lub frytkami.Wersja dla wegetarianWegetarianie zamiast mięsa mogą wykorzystać steki sojowe, uprzednio ugotowane w esencjonalnym grzybowym rosole z kostki i dobrze odciśnięte. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari
Moje domowe kucharzeniepachnący i pyszny wyszedł ten kurczak ! Z dodatkiem pomidorowego ryżu był pysznym obiadem dla całej rodziny. Lubimy takie aromatyczne, dobrze doprawione ziołami mięso . Dodatki można zmieniać, skład przypraw też a najważniejsze jest to, że pracy przy przygotowaniach naprawdę nie dużo. Wystarczy natrzeć i odstawić na trochę a potem przecież piecze się już prawie samo. Do tego jakieś kolorowe, pyszne dodatki
Smaczna Pyzasię z polędwiczką.Ja podałam do tego sałatę z dodatkami, które akurat miałam pod ręką.Do tej polędwiczki świetnym dodatkiem będzie kasza gryczana.Na ten prosty, łatwy i zarazem perfekcyjny obiad potrzebujecie tylko 25 minut- więc do dzieła!Smak tego dania na pewno Was urzeknie :)Polędwiczka: * polędwiczka wieprzowa- 1 szt.* masło klarowane- 50 g* sól pieprz, tymianekSos śliwkowy:* suszone śliwki(...)piekarniku ponad 30 min., dlatego nie wyszła soczysta- co widać na zdjęciu, ale też nie sucha więc tragedii nie było;)).Sos śliwkowy:Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić.Kiedy cebula będzie gotowa, dodać pokrojone śliwki, chwilę poddusić, wlać śmietankę i mieszać, aż sos zgęstnieje.Doprawić solą oraz pieprzem.Sałatka:Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, doprawić
Kraina Miodem PłynącaObiad w 15 min :)...tak , tak dzisiaj smakoszy bolognese - zapraszam na thajskie mielone na ostro . Rewelacyjny smak I obiad "na wczoraj" . No to do pracy :) Zapraszam.... Składniki:500 gr mięsa wołowego mielonego1 czeerwona cebula pokrojona drobno1 łyżeczka sproszkowanego imbiru- lub świeżego2-3 ząbki czosnku2 łyżki oleju kukurydzianego2 łyzki sosu rybnego1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżka czerwonej pasty curry4 liście(...)czosnek. Smażymy ok 2 min. Dodajemy mielone. Smażymy aż mięso nie będzie różowe. ok 4 min. Dodajemy sos rybny, curry paste, sos sojowy, liście lime- Smażymy ok 2 min.Dodajemy pomidory I na zmniejszonym gazie gotujemy ok 5 min. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem I obiad prawie gotowy :) W międzyczasie gotujemy jajeczne noodle. Do makaronu
Smaki Edytywczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory (w sumie 3 całe) 2 łyżki oleju(...)majerankiem (ewentualnie rozdrobnić listki). Masę doprawić do smaku solą. Ugotowany makaron odcedzić i dodać na patelnię. Wszystko dobrze wymieszać na patelnię i podawać :) Miłośnikom mięsa proponuję dodać pokrojoną podsuszoną kiełbasę jałowcową. Majeranek do obiadu mam z ogródka. Rozmaryn wciąż obawiam się wsadzić do gruntu, choć idzie mu czwarty roczek. Wolę wystawiać go latem na dwór, a jesienią wraca
Weekendy w domu i ogrodzieoddzielamy kości.Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka. Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejemi smażymy na małym ogniu. Rumiane i chrupiące to znaczy, że gotowe.Do tego ziemniaki i surówka i obiad doskonały.Smacznego
Maminek kulinarnyKawałek słonecznej Italii w dzisiejszy ponury, deszczowy i zimny dzień;) Jakoś trzeba sobie umilić tą nieprzyjemną aurę. Niestety póki co na lepszą pogodę się nie
Krakowskie smaki Anirodzinnym domem. Lubię karkówkę , kiedy jest chuda, lekko przerośnięta tłuszczem. Taka najbardziej nadaje się do pieczenia. Tłuszcz powoli się wytapia i sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Pieczona karkówka to idealny pomysł na obiad . Na zimno, pokrojona na plastry świetnie nadaje się też na kanapki. Z wytopionych soków i tłuszczu można przyrządzić aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem(...)śmietanki 200 ml wrzątku natka pietruszki do posypania Rozkrój karkówkę w prostokąt. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Ułóż śliwki na środku i zwiń w rulon. Zwiąż mięso sznurkiem do pieczenia. Ułóż na brytfance. Nastaw piekarnik na 145ºC, wciśnij termometr w środek mięsa i wstaw brytfankę do piekarnika. Piecz mięso tak długo aż temperatura na termometrze pokaże 72ºC. Wyjmij pieczeń
codojedzeniaSchab faszerowany jajecznicą i szpinakiem, inaczej roladki schabowe to propozycja na niedzielny obiad. Przeważnie ze schabu przygotowujemy kotlety schabowe lub rolady ze schabu. Rolada to przeważnie płat mięsa, lekko rozbity tłuczkiem, doprawiony według upodobań, w środku ma smakowite dodatki, następnie ciasno zwinięte, panierowane w jajku, bułce tartej i usmażone lub usmażone saute (soute) bez panierunku . Uwielbiam mięso, oraz jajecznicą , czemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzasłużony wypoczynek - po raz pierwszy z córeczką 700 km od domu... Mam nadzieję, że przetrwamy jakoś podróż...A zostawiam Was z szybką propozycją na obiad, takie mięsko świetnie smakuje z warzywami na patelnię. Do mięsa podajemy także sos tzatziki.Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do gyrosa1 ząbek czosnkuolej do smażenia sos tzatzikimieszanka warzyw na patelnięSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, osuszamy
Kuchnia domowa AniZapiekane warzywa z mięsem pod kołderką z dowolnego sera to danie idealne na jesień. Świetnie nada się na obiad czy ciepłą kolację. Dlatego Wy się częstujcie, a ja uciekam spać! Składniki :* 1 cukinia* 2 kolorowe papryki* kawałki pieczone mięsa np z kurczaka * sól, pieprz, zioła do smaku* 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera* 100g ugotowanego
Magiczne Życie MartyWiele przepisów już widziałam z mięsem zapiekanym w szynce parmeńskiej lub schwardzwaldzkiej więc postanowiłam sama wypróbować jak to połączenie wyjdzie. Jednak nie odpuściłam ostatnio mojej ukochanej gorgonzoli i suszonym pomidorom wiec je wcisnęłam do środka :) Wszystko wyszło rewelacja. A już w połączeniu z zapiekanymi brokułami z tego przepisu po prostu pyszny lekki obiad. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka
Piekielna Kuchnia Patipatelni i spróbować czy wszystko jest ok. Kaczkę rozwijamy i zaczynamy jej szycie. Najlepiej jest zacząć od szyjki i szyć obrzucając. W połowie kaczki zacząć ją faszerować delikatnie przesuwając mięso aby szyjka również była napełniona - ja nie popychałam go łyżka od środka tylko po prostu ręką przesuwałam od zewnątrz tak jakby napełniając kiełbasę. Zszywamy i napełniamy całą kaczkę. Należy zszyć(...)smakowała naprawdę wybornie - skórka była bardzo cieniutka i chrupiąca. Nadzienie natomiast puszyste i delikatne. Całość bardzo ładnie się kroiła i idealnie nadawała się na uroczystą kolację jak i zwykły obiad. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni