Zapraszam dzisiaj na dietetyczny obiad- gotowy w 20 min. Indyka ze szparagami- mięso indycze bardzo dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organism, mało tłuszczu, o cynku, magnezu, potasu I witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Przepyszne I proste w wykonaniu danie- zapraszam :)Zaczynamy: Składniki
Smaki EdytyPlanuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ?Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje, ale przecież jeść trzeba. To jeden z naszych zwykłych obiadów - fajny bo jednogarnkowy i pracy przy nim niedużo a wyszło
Smaczna Pyzacórka powiedziała, że nie jadła lepszego kurczaka niż ten :) . Mówię mojej rodzinie że zawsze tak mówią....ale cóż. Musze przyznać, że chrupiąca skórka, delikatne mięso w środku i aromat zaskoczył mnie dzisiaj- tak ! przyznaję obiad był przepyszny i polecam Wam ten przepis z całego serca- rewelacyjny na obiad , ale też i na imprezie kurczak - rozejdzie się jak świeże bułeczki
Smaki EdytyCoś szybkiego na obiad lub kolację :)Składniki:4 tortille1 pierś z kurczakaprzyprawa do drobiusurówka z czerwonej kapusty (z tego przepisu - KLIK)olej Sposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubszą kostkę. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.2. Odrobinkę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy, aż mięso
Kuchnia domowa Anizwane medium rare. Do wołowej polędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka wina do obiadu wskazana. Grillowana polędwica wołowa Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wołowej sól i pieprz do smaku 1 gałązka świeżego rozmarynu olej do smażenia
codojedzeniaDziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad!Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie!Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika.Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI(...)czerwone wino – 2 łyżki- mąka – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- papryka – 1 szczypta- masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, kroimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano
Ostra na Słodkoupieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy możemy kroić - soki w mięsie dokładnie się rozejdą i zwiążą. Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie). Peklowanie na sucho
Moja Książka Kucharskawystudzeniu można słoik zamknąć i zabrać do pracy. Bardzo wygodne rozwiązanie. W przepisie możecie wykorzystać dowolne pieczone mięso z kurczaka. Świetnie sprawdzą się kawałki odkrojone z korpusu jaki został po niedzielnym obiedzie, ponieważ zmielone w mikserze, wymieszane z sosem pomidorowym zamienią się klasyczne mielone. Jeśli nie macie miksera, drobno pokrójcie mięso nożem. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Czas: 35 minut Poziom
Niedzielny kucharzWieprzowina po myśliwsku to pyszne, aromatyczne mięso duszone w pachnącym lasem sosie. Danie jest idealne na niedzielny obiad! Jego przygotowanie wymaga nieco uwagi, ale efekt wychodzi bardzo zadowalający i z pewnością wynagrodzi poświęcony czas. W przepisie, który prezentuję wykorzystałam karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej karkówki(...)albo schabu, albo z łopatki czy szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt
e-PrzepisyKulinarnetylko za jego walory smakowe, ale i za praktyczność. Po upieczeniu większego kawałka nie łamię sobie głowy co mam przygotować na obiad, tylko doprawiam powstały podczas pieczenia sos, wkładam do niego grubsze plastry mięsa i voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan, ćwikła, albo jakiś ogóreczek... pycha
Kuchenne zapiski Edytymają największą ochotę. Żeby pogodzić rodzinę, na takiej końcówce najczęściej robię galaretkę, do której wkładam resztki mięsa i jakieś warzywka. Tym razem padło na mięso z indyczych szyjek, marchewkę i kawałek, ugotowanego wcześniej do obiadu, brokuła. Samo zdrowie na talerzu :) Indyk w galarecie Składniki: 2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach ząbek czosnku szczypta kurkumy sól
Kuchenne zapiski EdytyMięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod lupę ;)Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.Gwarantuję , że będziecie najedzeni , albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* ziemniaki – ok. 500 g* mąka ziemniaczana(...)jajko – 1 szt* sol – do smakuFARSZ:* ugotowane mięso wieprzowe – 150 g* jajko – 1 szt* cebula – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajko , mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.FARSZ:Cebulę drobno
Ostra na SłodkoNawet nie marzyłam ze po składniki na obiad będę wychodziła za próg swojego domu i to nie do sklepu ale na sąsiednia działeczkę, gdzie pod sosenkami ukrywają się maślaczki Wystarczy pól godziny i wracam z koszykiem pełnym leśnych skarbów. I jak tu nie korzystać z takich uroków? A sos śmietanowy z maślaków to obowiązkowe danie. Postanowiłam jednak tym razem(...)zrobię knedle i to z dynia która aż się prosiła o dodanie jej do tego dnia. Dynia i grzyby, super połączenie. Mniam. A dodatek mięsa nie jest obowiązkowy jednak u mnie w tym obiedzie musiał być, bo mięsożercy nie dali mi szans na jarski obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowaniu i niezwykle smaczne. Doprawdy pojęcia nie mam, czemu zawsze traktowałam je po macoszemu, ale wystarczyło mieć ochotę na ciecierzycę i oto powstał jeden duży gar obiadu. Pysznego obiadu! Składniki: Ciecierzycę należy wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostawić do namoczenia na ok. 8-12 godzin. Po tym czasie odlać(...)minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Ja ugotowałam całe opakowanie, bo zwyczajnie w świecie zawsze ją podjadam. Jeśli wolicie bardziej płynne danie, bądź chcecie je zajadać z pieczywem, czy dodatkiem mięsa dodajcie mniej ciecierzycy – ok. 350 g. Ja dodałam 500 g, bo żadnych dodatków nie przewidywałam. Całość dobrze wymieszać, ew. dodatkowo doprawić i jeszcze poddusić przez ok. 7 minut. Smacznego
gutfutPrzepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną(...)płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i startą na tarce marchewkę. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso i ziemniaki. Kapustę mieszamy z koncentratem pomidorowym, 1/3 szklanki wody i przyprawami. Wykładamy ją na mięso i ziemniaki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i zapiekamy około godzinę w temp
e-PrzepisyKulinarne