mięso mielone - 23354 przepisów (strona:318/1557)

Kotlety mielone z płatkami papryki 124

Kotlety mielone z płatkami papryki to moja kolejna wersja urozmaicenia klasyki. Są naprawdę pyszne, mięciutkie praz bardzo aromatyczne, a płatki papryki nadały im wyjątkowego, paprykowego posmaku I przyznam, że uwielbiam dodawać je do wielu dań. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Kotlety mielone z płatkami papryki - składniki: (około 11 sztuk) 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem(...)kotlety, które należy dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.   Kotlety mielone z płatkami papryki - dodatkowe informacje:  (*) Dla początkujących radzę najpierw usmażyć mini kotlecika i sprawdzić jak doprawione jest mięso. W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Syta zupa jarzynowa z klopsikami 165

fasolki szparagowej 2 kostki rosołowe domowej roboty  groszek cukrowy 2 liście laurowe ziele angielskie koper natka pietruszki jogurt naturalny łyżka mąki sól, pieprz Zacznijmy o klopsików.  Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy i przekładamy

Kuchnia moimi oczami
Klopsiki z sosem pieczarkowo-porowym 144

Klopsiki z mięsa mielonego to proste i szybkie danie. Odpowiednie na każdą okazję, zarówno dzień powszedni jak i święta. Wszystko zależy od tego jak zostaną przygotowane i podane. Dzisiaj proponuję klopsiki w kremowym sosie z pieczarek i pora. Odpowiednio doprawione, do tego pyszny sos i obiad gotowy. Ja podałam z kaszą ale pasuje do nich ryż, a nawet ziemniaki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczeń 199

Pieczeń ..taka domowa najlepsza.. około 60-80 dkg mięsa mielonego  kilka suszonych pomidorów 1 cebula  2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki śmietany  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać . Foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 254

cebulkę pokroić drobno i obsmażyć na masełku na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną drobno wątróbkę i smażyć do momentu aż wątróbka się przesmaży. Zmielić maszynką do mięsa. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i wątróbkę, majeranek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć intensywny smak. Wlać do masy wywar, wymieszać i odstawić

Kuchnia Pokoleń
Pulpeciki w zalewie octowej 883

Składniki: Pulpeciki: 500g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, 2 łyżki bułki tartej, plus do obtaczania, 4 łyżki wody, olej. Zalewa octowa: 1 i 1/2 cebuli, 2 mniejsze marchwie, 3/4 szklanki octu ( szklanka 250ml ), 1l zimnej wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru

W kuchni u Moniki
Curry z klopsikami indyczymi i mieszanka warzyw 195

Mięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnego, pachnącego egzotyką, z gotową mieszanką warzyw. Okazuje się że gdy skończy się sezon na świeże kalafiory , brokuły czy fasolkę warto sięgnąć po dobrej jakości mrożone warzywa, nawet takie na patelnię. Ich nowe zastosowanie może okazać się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpeciki w sosie z brukselką 268

Mięso i jarzynka w jednym daniu Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie … Czytaj dalej Pulpeciki w sosie z brukselką

czarrna od kuchni
Pieczeń 489

dać w środek Wykonanie Mięso umyć pod bieżącą wodą następnie osuszamy.Mięsko chude kroimy w kawałki różnej wielkości a boczek i to co zostaje tłuściejsze mielimy na sitku 6-8.Mięso krojone i mielone peklujemy peklo solą lub solą  i dobrze wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.Następnie po tym czasie mięsa mielone i krojone mieszamy ze sobą i przyprawiamy dolewamy odrobinę wody i mieszamy bardzo dokładnie.Wkładamy w formę do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 6 godz aby mięso przeszło przyprawami.Po tym czasie dodałem na wierzch gorczyce i przykryłem papierem do pieczenia  i teraz pieczemy 80-90 min.w temp 170 -180.Ja piekłem w 170 C 90 min.Pami

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowe hamburgery 292

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego(...)jeśli lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji.  Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso. Formujemy kuleczki, które spłaszczamy i umieszczamy na papierze do pieczenia. Podsmażamy na patelni potem układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku na dolnej półce bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika

Luźna Kuchnia
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 388

odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość.  W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego(...)boczku 3 jajka 2 cebule  3 łyżki  bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku  olej Wykonanie:  Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie  formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości.  Smażymy

Walijskie Pichcenie
Pulpety w sosie porowym 762

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki. A konkretnie to sos porowy do nich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję

Ostra na Słodko
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 237

się udało wyszła pycha. Golonkę przeciąć na pół, wyciąć kość i odciąć skórę. Mięso pokroić na małe kawałki i każdy lekko rozbić. Wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pieprz ziołowy, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli, słodką paprykę w proszku, majeranek. Do wody dodać cukier puder i sól do peklowania, wymieszać i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać i doprawić

Kuchnia Pokoleń
Kotleciki drobiowe smażone 333

Kotlet pożarski i kotleciki mielone z kurczaka jada się bardzo często w moim domu. Kotleciki drobiowe przygotowuję z mielonego lub siekanego mięsa drobiowego, żeby było taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych. Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone. 1/2 kg mięsa z udek kurczaka 1 jajko(...)czerstwa bułka namoczona w mleku natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Mięso mielimy  w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i  dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wtorek: Larb moo, czyli mięsna sałatka 238

sałatka kojarzy się z przystawką, dodatkiem do obiadu, względnie z lekką przekąską.. W Laosie podawana jest jako danie główne. I nic dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Takie jest larb moo, ziołowa, niesamowicie aromatyczna sałatka. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Larb po laotańsku znaczy „szczęście”, ale również „drobno posiekany”. Larb(...)dodatków mięso trzeba wymieszać z ostrym, cytrusowym sosie-dresingu z mocno wyczuwalnym aromatem mięty i kolendry. W oryginalnym przepisie nie występuje świeża papryczka chilii, a tylko płatki suszonych papryczek. Dodaliśmy je dla efektu wizualnego. Danie ze swej natury jest bardzo ostre. Dla złagodzenia ostrości sałatkę trzeba podawać z ugotowanym, klejącym się ryżem. Zamiast mięsa wieprzowego można użyć mielonego kurczaka

Niedzielny kucharz