mięso mielone - 22854 przepisów (strona:314/1524)

Kotlety mielone z płatkami papryki 76

Kotlety mielone z płatkami papryki to moja kolejna wersja urozmaicenia klasyki. Są naprawdę pyszne, mięciutkie praz bardzo aromatyczne, a płatki papryki nadały im wyjątkowego, paprykowego posmaku I przyznam, że uwielbiam dodawać je do wielu dań. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Kotlety mielone z płatkami papryki - składniki: (około 11 sztuk) 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem(...)kotlety, które należy dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.   Kotlety mielone z płatkami papryki - dodatkowe informacje:  (*) Dla początkujących radzę najpierw usmażyć mini kotlecika i sprawdzić jak doprawione jest mięso. W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Syta zupa jarzynowa z klopsikami 119

fasolki szparagowej 2 kostki rosołowe domowej roboty  groszek cukrowy 2 liście laurowe ziele angielskie koper natka pietruszki jogurt naturalny łyżka mąki sól, pieprz Zacznijmy o klopsików.  Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy i przekładamy

Kuchnia moimi oczami
Klopsiki z sosem pieczarkowo-porowym 96

Klopsiki z mięsa mielonego to proste i szybkie danie. Odpowiednie na każdą okazję, zarówno dzień powszedni jak i święta. Wszystko zależy od tego jak zostaną przygotowane i podane. Dzisiaj proponuję klopsiki w kremowym sosie z pieczarek i pora. Odpowiednio doprawione, do tego pyszny sos i obiad gotowy. Ja podałam z kaszą ale pasuje do nich ryż, a nawet ziemniaki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczeń 155

Pieczeń ..taka domowa najlepsza.. około 60-80 dkg mięsa mielonego  kilka suszonych pomidorów 1 cebula  2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki śmietany  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać . Foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 201

cebulkę pokroić drobno i obsmażyć na masełku na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną drobno wątróbkę i smażyć do momentu aż wątróbka się przesmaży. Zmielić maszynką do mięsa. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i wątróbkę, majeranek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć intensywny smak. Wlać do masy wywar, wymieszać i odstawić

Kuchnia Pokoleń
Pulpeciki w zalewie octowej 790

Składniki: Pulpeciki: 500g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, 2 łyżki bułki tartej, plus do obtaczania, 4 łyżki wody, olej. Zalewa octowa: 1 i 1/2 cebuli, 2 mniejsze marchwie, 3/4 szklanki octu ( szklanka 250ml ), 1l zimnej wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru

W kuchni u Moniki
Curry z klopsikami indyczymi i mieszanka warzyw 140

Mięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnego, pachnącego egzotyką, z gotową mieszanką warzyw. Okazuje się że gdy skończy się sezon na świeże kalafiory , brokuły czy fasolkę warto sięgnąć po dobrej jakości mrożone warzywa, nawet takie na patelnię. Ich nowe zastosowanie może okazać się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpeciki w sosie z brukselką 186

Mięso i jarzynka w jednym daniu Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie … Czytaj dalej Pulpeciki w sosie z brukselką

czarrna od kuchni
Pieczeń 422

dać w środek Wykonanie Mięso umyć pod bieżącą wodą następnie osuszamy.Mięsko chude kroimy w kawałki różnej wielkości a boczek i to co zostaje tłuściejsze mielimy na sitku 6-8.Mięso krojone i mielone peklujemy peklo solą lub solą  i dobrze wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.Następnie po tym czasie mięsa mielone i krojone mieszamy ze sobą i przyprawiamy dolewamy odrobinę wody i mieszamy bardzo dokładnie.Wkładamy w formę do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 6 godz aby mięso przeszło przyprawami.Po tym czasie dodałem na wierzch gorczyce i przykryłem papierem do pieczenia  i teraz pieczemy 80-90 min.w temp 170 -180.Ja piekłem w 170 C 90 min.Pami

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowe hamburgery 248

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego(...)jeśli lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji.  Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso. Formujemy kuleczki, które spłaszczamy i umieszczamy na papierze do pieczenia. Podsmażamy na patelni potem układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku na dolnej półce bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika

Luźna Kuchnia
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 341

odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość.  W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego(...)boczku 3 jajka 2 cebule  3 łyżki  bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku  olej Wykonanie:  Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie  formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości.  Smażymy

Walijskie Pichcenie
Pulpety w sosie porowym 705

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki. A konkretnie to sos porowy do nich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję

Ostra na Słodko
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 188

się udało wyszła pycha. Golonkę przeciąć na pół, wyciąć kość i odciąć skórę. Mięso pokroić na małe kawałki i każdy lekko rozbić. Wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pieprz ziołowy, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli, słodką paprykę w proszku, majeranek. Do wody dodać cukier puder i sól do peklowania, wymieszać i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać i doprawić

Kuchnia Pokoleń
Kotleciki drobiowe smażone 286

Kotlet pożarski i kotleciki mielone z kurczaka jada się bardzo często w moim domu. Kotleciki drobiowe przygotowuję z mielonego lub siekanego mięsa drobiowego, żeby było taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych. Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone. 1/2 kg mięsa z udek kurczaka 1 jajko(...)czerstwa bułka namoczona w mleku natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Mięso mielimy  w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i  dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wtorek: Larb moo, czyli mięsna sałatka 166

sałatka kojarzy się z przystawką, dodatkiem do obiadu, względnie z lekką przekąską.. W Laosie podawana jest jako danie główne. I nic dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Takie jest larb moo, ziołowa, niesamowicie aromatyczna sałatka. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Larb po laotańsku znaczy „szczęście”, ale również „drobno posiekany”. Larb(...)dodatków mięso trzeba wymieszać z ostrym, cytrusowym sosie-dresingu z mocno wyczuwalnym aromatem mięty i kolendry. W oryginalnym przepisie nie występuje świeża papryczka chilii, a tylko płatki suszonych papryczek. Dodaliśmy je dla efektu wizualnego. Danie ze swej natury jest bardzo ostre. Dla złagodzenia ostrości sałatkę trzeba podawać z ugotowanym, klejącym się ryżem. Zamiast mięsa wieprzowego można użyć mielonego kurczaka

Niedzielny kucharz
kluski ziemniaczane z mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem... 171

Składniki: KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek(...)wlać pozostały sok pomidorowy, wodę, przyprawę w płynie, dodać cebulę z patelni, mielone kotlety i gotować na małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek

W Mojej Kuchni Lubię
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 128

przystąpiłam do dzieła.  Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book   #smakjęzyka  i mielona szynka. opakowanie lazanii  0,5 kg mięsa mielonego  puszka pomidorów bez skórki lub 4 świeże 2  łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju duża cebula 3 ząbki(...)sera 2 łyżki gęstej śmietany czarny pieprz i sól do smaku Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną  cebulę, oraz dwa ząbki czosnku. Gdy się ładnie zeszkli, dodajemy mięso. Najlepiej jak będzie to mięso zmielone z kawałka. Ale jak będzie gotowe to też tragedii nie będzie.  Rozgniatamy widelcem smażące się mięso i lekko podsmażamy.  Dodajemy majeranek, pieprz

Dieta moja pasja
Pulpety z bryndzą w sosie grzybowym 177

mięsa mielonego 100 g bryndzy pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego sos 0,5 l rosołu 1 marchewka 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka mąki szczypta estragonu Do mięsa dodać jajko, przyprawy i ser, dobrze wyrobić masę przy pomocy robota aż będzie gładka. Wilgotnymi rękami formować kuleczki

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka mięsno makaronowa 631

dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha. Pyszności. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebula mniejsza(...)wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć  i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość  wymieszać

Ala piecze i gotuje
Gołąbki 163

mielonej wołowiny - 300 g mielonej wieprzowiny - 100 g pomidorów krojonych w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1 liść laurowy - sól morska, pieprz - ½ łyżeczki przyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa i curry) Dodatkowo masło do wysmarowania formy. Składniki na 4 porcje. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy liście kapusty włoskiej wycinając głąby. Liście(...)wystygnięcia. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski

Kuchenne Wariacje
Makaron z wołowiną w sosie pomidorowym 79

gram mielonej wołowiny 1 czerwona papryka 1 większa cebula 1 słoik passaty pomidorowej ok 350 gram makaronu, u mnie pene przyprawy: sól, pieprz, słodka, ostra papryka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia ser grana padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: paprykę i cebulę kroimy w kostkę, na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy(...)paprykę i smażymy całość kilka minut, następnie dodajemy mięso. doprawiamy do smaku, smażymy aż mięso nie będzie surowe. Gdy mięso będzie usmażone, wlewamy passatę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Całość dusimy do momentu aż papryka zmięknie, w między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, na koniec gotowe danie doprawiamy do smaku, łączymy z ugotowanym, odcedzonym makaronem. Przed podaniem

Blog kulinarny S9.PL
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 317

wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z mięsa wieprzowego. I jeśli tylko dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i końcówką do nadziewania kiełbas, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić ją w domu. Włosi mają, jak ich kraj długi i szeroki, wiele gatunków i odmian kiełbas(...)Efektem jest masa mięsna prawie jak homogenizowana– zbita, zgrzana, bez odpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie

Karo in the Kitchen
Rolada z mięsa mielonego i jajek 351

Rolada z mięsa mielonego i jajek nosi nazwę pieczeń rzymska to danie obiadowe, ale i również kanapkowe. Ciekawy przepis na świąteczny stół. Składniki: pół kilograma mięsa wieprzowego (np. karczek, łopatka ) lub mieszanego wołowego lub drobiowo – wieprzowego 1 jajko mała kajzerka sól pieprz łyżka lodowatej wody 2 ząbki czosnku 4 ugotowane jajka na twardo Trochę oleju bądź margaryny Przygotowanie

Smaczne Potrawy
Rolada ze szpinakiem 141

mięsa mielonego 1 ziemniak 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu szczypta hyzopu szczypta oregano pieprz sól pieprz ziołowy staropolski 150 g szpinaku pół małej cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz podwędzany bekon w plastrach Szpinak przysmażamy z cebulką i czosnkiem aż do odparowania nadmiaru płynu, studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy starty na tarce ziemniak, bułkę tartą i przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Pilaw z marchewką, kukurydzą i mięsem mielonym 196

cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do garnka/patelni wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz marchewkę. Gdy całość lekko się zeszkli to dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryka. Gdy mięso zmieni kolor to wsypać ryż, dodać kukurydzę i wlać wodę. Całość dusić na małym ogniu. Co jakiś czas masę należy

Ugotować

Proponowane wyszukiwania