mięso mielone - 22854 przepisów (strona:303/1524)

Gołąbki w młodej kapuście + film 190

smakują wyśmienicie i  mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta  (przepis tutaj ) czarny pieprz ok. 1,5 litra bulionu przepis Opłukaną kapustę obgotowujemy w dużym garnku(...)najładniejszych ścinamy zgrubiałe części nerwu. Obrane cebule drobno siekamy a następnie rumienimy na rozgrzanym maśle od czasu do czasu mieszając. Do garnka przekładamy ugotowany ryż, dodajemy zeszkloną cebulę, mielone mięso oraz startą na tarce o dużych oczkach obraną marchewkę, dodajemy jajko, domową przyprawę typu wegeta do smaku oraz czarny pieprz. Masę wyrabiamy dłonią, tak aby wszystkie składniki się

Smakowite Dania
Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym 163

mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu

VioletoweKucharzenie
Węgierska Walentynkowa podróż 182

zupy gulaszowej posiada dość dużo mięska, gdyż była zrobiona dla mojego kochanego Męża, który jest Mięsożercą numer 1 w rodzinie :) Składniki: Winiary pomysł na… Węgierską zupę gulaszowa 500g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka) 400g papryki (różne kolory: czerwona, zielona i żółta lub pomarańczowa) 150g cebuli 400g pomidorów (świeżych lub z puszki) 90g przecieru pomidorowego Ok.100ml Oleju 1litr wody Z mielonego mięsa robimy niewielkie wałeczki, po czym pieczemy je na rozgrzanym oleju, około 5 minut. Papryki i cebulę kroimy w podłużne paski, które wrzucamy do garnka z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory (sparzone wrzątkiem, odarte ze skórki i pokrojone w kosteczkę lub z puszki

Smakowy Raj
Domowe burgery 150

Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :)  Składniki (na ok. 5 szt. burgerów) 5 bułek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz 1/2  łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko olej do smażenia Dodatkowo sałata pomidor ser żółty(...)mały jogurt naturalny 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania Do mielonego mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać jajko, sól i pieprz (wedle własnego uznania), ostrą paprykę w proszku. Wyrobić ręką i uformować 5 sztuk burgerów. Na patelni rozgrzać olej i położyć burgery. Smażyć

pink envelope
Spaghetti ze szpinakiem i wołowiną- Viva l’Italia 121

prostu Viva l’Italia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 450 g szpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex 150 g sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pomidor 1 cebula 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml wody 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz Makaron gotujemy(...)przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę. Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na talerzu układamy kolejno szpinak, makaron i mięso (flaga Włoch). Smacznego

VioletoweKucharzenie
Pulpety w sosie pomidorowym 125

Niezwykle  proste  i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym ,  to jeden z najbardziej popularnych   sposobów  wykorzystania mięsa mielonego. Składniki: pulpety: ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej  pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/   1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny

Zakamarki mojej kuchni
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 239

Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50  dkg mięsa mielonego 30  dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15  dkg ryżu 2  ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru(...)sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej

Przepisy i porady kulinarne
Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka 344

pasuje do makaronu albo ziemniaków.  Pulpety: 500g mielonego mięsa sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka Sos: 500g pieczarek 3,5 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz, olej 1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą

Szefowa kuchni
Chili con carne - inaczej 218

inaczej, to jak - mięso mielone z fasolą i pomidorami ? Chili con carne można zrobić na wiele sposobów, bazując jedna na podstawowych składnikach, czyli mięsie mielonym, papryce, cebuli i pomidorach - reszta to tylko dodatki. Aha ... ja ułatwiłam sobie pracę i zamiast papryki i pomidorów dodałam sos lutenica. Składniki: * 350 g mielonego mięsa - u mnie z łopatki wieprzowej

kolorowotorcikowo
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler 176

rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka. Składniki: 600g mięsa mielonego z łopatki Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka(...)bazylia do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy

Pyry na Gaz
Falafele z ciecierzycy i bobu 255

duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu(...)pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy

OstryKęs
Faszerowane udka z pistacjami 208

ostatnim przepisie napisałam, że skórki ściągnięte z udek kurczaka możemy wykorzystać do innej potrawy. I tak się stało. Nadziałam je mielonym mięsem drobiowym z pistacjami. W ten sposób powstało niebanalne danie. Smacznego! Składniki: 10 udek z kurczaka (pałek) 10 dag pistacji sól pieprz przyprawa z Pomysłu na soczystego kurczaka Z każdego udka ściągamy skórkę(...)starając się jej nie uszkodzić. Nie zdejmujemy jej jednak do końca, powinna trzymać się przy końcowej kości. Ucinamy tę końcówkę kości ze skórką na długość około 3 cm.  Mięso mielimy przez maszynkę. Doprawiamy solą i pieprzem dodając pokruszone pistacje. Taką mięsną masą nadziewamy skórki i górnym płatem przykrywamy farsz. Przygotowaną potrawę posypujemy przyprawą z Pomysłu na soczystego kurczaka

Salonik smaków
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 212

mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1,5 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/3 szklanki mleka świeży koperek czerwona papryka w proszku pieprz biały mielony sól olej do smażenia (rzepakowy) SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki: 1 biała rzodkiew 8 rzodkiewek czerwonych 3/4 szklanki jogurtu naturalnego szczypiorek pieprz biały mielony sól PRZYGOTOWANIE(...)kotletów z indyka z warzywami: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie

kulinarnyJa
Bakłażany faszerowane mięsem 231

rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki czosnku - kawałek czerwonej papryki - 2 pomidory - kilka pomidorków koktajlowych - 150 g startej mozarelli - sól(...)odstawiamy na 15-20 minut. Czosnek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania