mięso mielone - 22854 przepisów (strona:301/1524)

Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 266

majonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Składniki: 2 bułki razowe garść świeżego jarmużu 1/2 pomidora 2 rzodkiewki ogórek  1/2 czerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki sera gouda ser chedar musztarda sarepska przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek, papryka słodka Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników(...)Jarmuż podduszamy na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
CHILI CON CARNE 128

Składniki: 70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 50 dag pomidorów krojonych z puszki pół papryczki chili 1 papryka czerwona ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżeczka cukru 2 placki tortilli Wykonanie: Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć

Z Majeczką w kuchni
Pieczeń siekana 108

dobrze służyć. Bułkę namoczyć w bulionie. Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Słoninę drobno pokroić. Mięso posiekać, ja robię to w malakserze. Mięso siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować

królestwo garów
Placek do barszczu 182

kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz Cebulę drobno kroimy, podsmażamy(...)zeszklenia i dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy.  Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko

Kulinarne życie
Tajska zupa pomidorowo-dyniowa z mlekiem kokosowym i szpinakiem podana z pulpecikami z indyka 121

łyżki melasy z granata (lub syropu klonowego/ syropu z daktyli/ syropu z agawy) sok z połowy limonki 80 gram świeżego szpinaku szczypta kuminu Pulpeciki z indyka: 300 gram mielonego mięsa z indyka 1/2 szalotki 1 ząbek czosnku garść świeżego szpinaku szczypta kuminu szczypta soli 2 łyżki mąki (użyłam bezglutenowej) 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Do podania: ewentualnie(...)skropić całość limonką już na talerzu. Pulpeciki z indyka Na łyżce oliwy z oliwek smażę drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz szpinak przez 3-4 minuty. Przesmażone warzywa mieszam z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i mąką. Dokładnie wyrabiam masę i formuję z niej pulpety, które smażę na pozostałej oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu

Mango Papaja
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 397

wzbogaconej lasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego wołowego 100 gramów wątróbki lub innych podrobów 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 cebula 1 marchew 500 mililitrów passaty pomidorowej (przepis na passatę znajdziecie TUTAJ ) 3 jajka(...)niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy, podroby siekamy i razem ze skrojonymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso oraz passatę. Niektóre wersje przepisu uwzględniają dodanie w tym momencie dwóch / trzech jajek. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Naczynie

Bon Ton Italia
Babeczki z mięsem mielonym i warzywami 180

przez to mało plastyczne. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej sól pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło oraz sól i jajko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię(...)obieramy i kroimy w kostkę. Następnie lekko podsmażamy na patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli i również delikatnie smażymy. Do warzyw dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem (możemy też dodać ulubione zioła). Smażymy do czasu odparowania z mięsa wody. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Formę na muffinki (najlepiej taką z 12 gniazdami) smarujemy

MyCookBook.pl
Zupa koperkowa z klopsikami 185

lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka) 1 mała cebula 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy ją z płynu i dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy też jajko, tymianek oraz pieprz i sól (do smaku). Całość dokładnie mieszamy (lub wyrabiamy ręką). Z masy mięsnej formujemy kuleczki (najlepiej robić to zwilżonymi w wodzie dłońmi) wielkości

MyCookBook.pl
Zapiekane naleśniki z mięsem 145

Składniki na naleśniki mąka, 1 i 1/2 szkl mleko, 3/4 szkl woda, 1 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta cukier, 1 łyżeczka olej, 1 łyżka Składniki na nadzienie mięso mielone indycze, 500g marchewka, 2 średnie szt pietruszka, 1 mała szt seler, 1 b.mała szt cebula, 1 duża szt olej, do smażenia sól, pieprz oregano tymianek jajko(...)obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy około 5-7 minut. Osobno podsmażamy mielone mięso. Warzywa mieszamy razem z mięsem, doprawiamy i studzimy. Jak masa będzie chłodna dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na naleśniki nakładamy po 2-3 łyżki farszu, zwijamy w ruloniki. Układamy

Gotowanie moimi oczami
klopsiki z kapustą pekińską i kaszą manną 147

Składniki: 0,6 kg mielonego mięsa duża kapusta pekińska 4 jajka 1 szkl. kaszy manny sól, pieprz,kostka rosołowa, wegeta papryka w proszku sok ze świeżych pomidorów 1,5 litra 2 ząbki czosnku polskiego pieprz w ziarenkach Sposób wykonania: Do miski wrzuciłam pokrojoną na drobno kapustę pekińską, przesoliłam, lekko wygniotłam , do dałam mięso mielone, jajka, kaszę mannę

Darcia w kuchni
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami 211

cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g ryżu 1 cebula 250g mięsa mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch i wydrążyć(...)ostrożnie środek. Oprószyć lekko solą i odstawić. Grzyby obgotować i pokroić według uznania. Dodać do ugotowanego na sypko ryżu. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mielonym mięsem krótko podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Cukinię osuszyć i napełniać farszem. Przykryć odciętymi „czapeczkami” Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię

https:KKuchniaMniam
,,Gniazda makaronowe otulone pieczarkowymi pulpecikami” 104

świetne połączenie mielonego mięsa i makaronu. Idealne na obiad dla rodziny lub ciepłą kolacje dla gości. Nikt nie zdoła oprz eć się pokusie skosztowania tej potrawy. Efektowna i smaczna przekąska. Można dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład paprykę lub ser. Składniki: 8 gniazd makaronu wstążki 10dkg sera żółtego Składniki na farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek

Podróż w kulinaria
Zapiekanka z makaronem , mięsem mielonym i pieczarkami . 160

zachcianki na zapiekanki :)               Dzisiaj przygotowałam z przepyszny Makaronem Polskim rurki http://www.makarony.pl/     mięsem mielonym , pieczarkami , zapiekaną z sosem serowym. Zapiekankę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre http://www.porcelanabogucice.pl(...)Zapraszam :) Składniki : Paczka makaronu rurki ( ja użyłam z Makaronów Polskich ) 0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula duża 2  sosy serowe z pomysłu na . Winiary. około 7 dużych pieczarek 1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki bez zawijania 148

sycący obiad - gołąbki bez zawijania. Fajny pomysł, gdy mamy do przygotowania rodzinny obiad - bo dużo ich wychodzi, więc wszyscy się najedzą do syta. Smacznego!   Składniki: 1 kg mielonego mięsa 1 woreczek ugotowanego ryżu pół główki małej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym

psgotujemy
Smalczyk domowy 148

wyszedł w sam raz  smakowo i proporcjonalnie do mięsa i tłuszczu. Zapraszam na chłopskie smarowidło. SKŁADNIKI: 500 g słoniny 30  g boczku 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatka lub szynka 2 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek  1 jabłko WYKONANIE Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się(...)sprawuje na wszelkie przetwory) najpierw przetapiamy słoninę. Robimy to na delikatnym ogniu. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Do wytopionej słoniny dodajemy pokrojony boczek. Mieszamy do zarumienienia skwarek. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej wysmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do momentu, kiedy się zeszkli. Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania