z łopatki wieprzowej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 700 ml mleka 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Liście wycinamy, lekko sparzamy. Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy mleko, wrzucamy posiekany koperek
R'n'G KitchenSkładniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 jajko sól, pieprz, majeranek, słodka papryka koncentrat pomidorowy śmietana 18 % Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu odejmując 2 minutki żeby ugotował się al dente. Mięso mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie ze sobą, dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z kapusty odrywamy
Moje-pitraszenieIdealne na zimowe dni, bo bardzo szybko rozgrzewa i syci. Składniki: 100g mięsa mielonego drobiowego 100g jarmużu 100g passaty pomidorowej 3 łyżki kaszy owsianej 1 łyżka oleju przyprawy: jarzynka i suszone pomidory Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy jarmuż i mięso mielone. Uważamy, aby się nie przypaliło. Na koniec dodajemy przyprawy. Po wyłączeniu patelni
Truskawkowa Fiestaoczku 3 mm. Dodać przeciśnięte 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz według uznania. Por umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na patelni najpierw por, a następnie mielone mięso. Całość smażyć ok. 15 minut i dodać pokrojone pomidory z puszki. Podgrzewać jeszcze 10 minut, a następnie przykryć patelnię pokrywką w celu lekkiego podduszenia mięsa i nabrania aromatu(...)lekkiego zrumienienia. Bakłażan dość szybko się utlenia i ciemnieje, więc należy go pokroić bezpośrednio przed zrumienieniem. Ziemniaki osolić. 3. Ułożenie musaki: W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, mięso mielone z indyka, bakłażan, paprykę. Co drugą warstwę podlewać olejem oraz doprawiać do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać przeciśniętego czosnku. 4. Sos beszamelowy: W garnku rozpuścić
Pij soki wyciskaneopakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać
Di gotujeporcji wychodzi około 20 klopsików wywar drobiowy około 1,5 litra 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego(...)cebule 1 jajko mały pęczek koperku pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy najlepiej ręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą
Humanistka w kuchniDzisiaj przedstawiam idealne danie na sycący, jesienny obiad. Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym, brokułami w sosie serowym zapieczonymi pod warstwą ziemniaczaną zaspokoi głód na długo. Ponadto, jest łatwa i przyjemna w przygotowaniu. Uwielbiam takie zapiekanki, gdyż można(...)przygotować je znacznie wcześniej i wrzucić do piekarnika w porze obiadowej. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka z mięsem i brokułami (6 porcji) Składniki: 1 duży brokuł, pokrojony w różyczki 2 łyżki oleju roślinnego 500 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki sosu Worcestershire lub sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 szklanki mleka
karmelowyChilli con carne, proste i szybkie danie Chilli con carne. Chili con carne , to szybkie w przygotowaniu i pyszne danie ! To danie kuchni teksańskiej, złożone jest z mięsa mielonego, chili, sosu pomidorowego, przypraw, kukurydzy czy fasoli. Ja chilli uwielbiam, to taki typowy domowy comfort food zrobiony w dużym garnku(...)pewno dla wszystkich starczyło. Takie danie jednogarnkowe, pyszne, pachnące. Dla osób wege można usunąć mięso z przepisu i zrobić pyszne chilli sin carne czyli danie z fasolą Chilli con carne ( tu porcja dla 5 osób ) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 laski selera naciowego 1/ 2 chili czerwonego ostrego 1 puszka fasoli
Kuchnia na wzgórzurodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej na dobrym targowisku lub w dużym(...)1płaska łyżka cukru do gotowania kapusty 1 duża garść grzybów suszonych 1 woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej najlepiej poprzedniego dnia lub co najmniej 2 h wcześniej 300 g mięsa mielonego mieszanego 2 cebule 1 jajko 3 łyżki stopionego domowego smalcu ze skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku
Kuchnia PrezydentowejSkładniki na ok. 3 porcje : • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 300g mięsa mielonego • 2 łyżki oleju • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml) • 3 łyżki przecieru pomidorowego • 100ml wywaru mięsnego • 2 łyżeczki suszonego oregano • sól, pieprz • 300g makaronu Spaghetti • tarty parmezan(...)posypania Sposób przygotowania : 1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. 2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. 3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu
KUCHNIA POLSKAząbki czosnku ziele angielskie , liść laurowy 2 łyżki śmietany sól, pieprz 15 dag makaronu ( u mnie świderki) 2 pęczki koperku 2 łyżki masła Klopsiki; mała cebula 50 dag mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego) 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz suszony tymianek 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy mleko lub woda do namoczenia bułki mąka do obtoczenia pulpecików(...)starte na dużych oczkach warzywa( seler, marchew, pietruszka) dorzucamy zgniecione ząbki czosnku i smażymy chwile. Dodajemy listek i ziele i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, wcześniej podsmażoną cebulką na maśle a także namoczoną bułką w wodzie lub mleku ( wcześniej odciśniętą) solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy
Radość kipiąca uśmiechem.Kolejny ciekawy pomysł na wykorzystanie nudnego mięsa mielonego. Bardzo podobne do kebabczety, cevapcici i mititei kjufteta, to bułgarski sznycelek, który serwuje się tak w domu z patelni, jak i z grilla, a obydwie formy są bardzo proste i smaczne. Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej(...)cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Następnie dorzucamy do nich po trosze mięso i dolewamy kilka łyżek wody. Obydwa rodzaje mięsa mielonego powinny być zmielone bardzo drobno, na małym sitku, wtedy mogą spędzić w blenderze mniej czasu. Masa mięsno-warzywna powinna być dość gładka i lekko
Kuchenna KontrrewolucyaCiebie po wyjściu z kina . Składniki (dla dwóch osób): Paczka solonych chipsów nachos z dyskontu na L 1,5 słoika paprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała) 3 ząbki czosnku szczypta ziaren kolendry mała czerwona papryka dużo startego żółtego sera śmietana natka pietruszki sól, pieprz(...)stopni. Niech się grzeje, gdy Ty będziesz przygotowywał resztę. Zacznij od posiekania czosnku i pokrojenia cebuli i papryki w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę tłuszczu i wrzuć mięso mielone. Podziabaj je na patelni, żeby się rozpadło na atomy. Posól, popieprz. Jak się trochę podsmaży, dorzuć czosnek i cebulę. W międzyczasie rozgnieć ziarna kolendry (jeśli nie masz moździerza
manslogblogjednym garnku. Naprawdę smakuje jak gołąbki! 200g ryżu 500g mięsa mielonego (u mnie drobiowe) 1/2 główki kapusty 3 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 pęczek koperku vegeta, pieprz, czosnek granulowany 2 łyżki masła 1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowaną kapustę i startą
Szefowa kuchniprzygotowania gołąbków, sushi, lazanii oraz jako dodatek do zdrowych kanapek. Polecam.Ja gołąbki gotowałam w multicookerze, ale można tradycyjnie w garnku. 1 główka kapusty coolwrap 50 dkg mięsa mielonego(...)ryżu 5 dkg kaszy jęczmiennej 1 jajko 1 cebula susz warzywny sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele Kapustę delikatnie sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele
Moje domowe kucharzeniesposób możemy ją też przemycić ). Traci ona wiele na wartości podczas gotowania, ale lepsze to niż nic. Pulpety gotujemy stosunkowo krótko i delikatnie. Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)indyka (może być też inne) 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka czubrycy zielonej Duży pęczek natki pietruszki 1 łyżka almette śmietankowe Bulion/woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czubrycę i posiekaną pietruszkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety. Gotujemy je w niewielkiej ilości bulionu warzywnego ( ewentualnie osolonej wody ) przez kilkanaście minut
Smaki Ewy(u nas wieprzowo-wołowe) 3 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz 1 łyżka płatków suszonych pomidorów 1 łyżka płatków papryki masło i forma do posmarowania formy Do mięsa mielonego dodajemy dodajemy jajka, kaszę manną, płatki suszonych pomidorów, płatki papryki, sól oraz pieprz. Wyrabiamy dokładnie. Formę smarujemy masłem oraz obsypujemy boki bułką tartą. Wykładamy masę do formy, wyrównujemy
Kuchnia w oparachgrzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone, przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty. Następnie wrzucamy jarzyny wraz
R'n'G Kitchenczosnkiem. Następnego dnia wyjmujemy schłodzoną masę mięsną z lodówki, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Polecam dla całej rodziny. SKŁADNIKI / 8 sztuk 250 g mielonego mięsa indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżka bułki tartej / opcjonalnie, jeśli nie mamy czasu na schłodzenie masy sól, świeżo zmielony czarny pieprz(...)gotujemy 8-9 minut, bezmieszania, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia. Lekko solimy, mieszamy. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, jajko, cebulę i czosnek oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Odstawiamy na 30 minut do lodówki
cool and mintyOstatnio miałam robić na obiad mielone ale wpadłam na pomysł przygotowania takiej rolady. Powiem Wam że wyszła pyszna nadaje się na obiad jak i na kanapki. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) około 700 g mielonego mięsa może być z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)śmietanki 30 % 5 dużych prostokątnych plastrów sera żółtego 6 dużych plastrów szynki ( może być konserwowa ) Cebulę, czosnek obieramy. Bułkę kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Mięso mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, śmietankę i przyprawy. Całą masę dobrze wyrabiamy. Na stolnicy układamy dość duży kawałek papieru do pieczenia, na papier wykładamy mięso
Sama słodycz i szczypta chiliKotlety z mięsa mielonego z indyka z gotowanymi brokułami oraz świeżym jarmużem. Idealna alternatywa do tradycyjnych mielonych(...)Kotlety nie są w panierce co dodatkowo odejmuje im zbędnych kalori. W wersji fit kotlety można upiec w piekarniku ok 30 min w 180 stopniach. Smacznego . SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 6 łyżek bułki tartej np. Domowej 3 łyżki świeżego drobno siekanego jarmużu 15 dag ugotowanych brokuł 2 jaja Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki
Gotowanie PatkiDziś prezentuję dzieło mojego narzeczonego, które z chęcią skonsumowałam :) Pyszny, ostry makaron - palce lizać! Składniki na spaghetti mexicana (3 porcje): mięso mielone(...)łyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku cebula pomidory krojone w puszce 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli sól pieprz trzy łyżeczki pikantnej papryki oregano bazylia Podsmażyć mięso mielone na patelni razem z pokrojonymi w drobną kostkę cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać krojone pomidory i dodać przecier pomidorowy. Dosypać kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodać także
Karola gotujeelastyczna i szybko się gotuje. Składniki: 300 g ryżu 600 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz, wegeta włoska kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i wegetą. Na każdy liść nakładać
Darcia w kuchninaszej codziennej diecie. Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ½ łyżeczki czubricy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 6 plastrów boczku parzonego – długie plastry PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy czubricę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartę oraz sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki