prosty przepis na obiad Szukacie pomysłu na prosty i pyszny obiad? Szukacie sposoby na wzbogacenie tradycyjnych pulpecików czy kotletów mielonych?Polecam Wam dodać do nich drobno posiekaną kapustę i inne warzywa. Składniki: 500 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej 1 mała cebula kawałek młodej kapusty (tak by wyszła mała miseczka posiekanej kapusty) 1 mała marchewka 1 jajko(...)mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i rozdrabniamy w Botti Electronic Flavio 2 w 1 . Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając 1 starty ząbek czosnku. Kawałek kapusty i obraną marchewkę rozdrabniamy za pomocą Botti Electronic Flavio 2 w 1 . Przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso
Słodkie okruszkipotrzeba: 750 g mięsa mielonego z indyka, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 mozzarella (200 g brutto-125 g netto), 1 sucha namoczona bułka, 1 jajko, 4 duże ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do miski dajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz, sól, mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę(...)jednej części mięsa, nakładamy na nie farsz zostawiając czyste brzegi. Przykrywamy porcjami mięsa z drugiej części, delikatnie dociskamy, za pomocą łyżki zasklepiamy z dolnym mięsnym plackiem. Mięsne klopsiki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Upieczone przekładamy na talerz. Smacznego :)) mielone, indyk, suszone pomidory, mozzarella, czosnek
Bułka z Chlebemwarzywa idealnie się skomponowały. Klopsiki wyszły soczyste, pachące czosnkiem i pietruszką, rumiane i oczywiście przepyszne. Każdy mlaskał, zachwalał i pytał o przepis Składniki (na 3-4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka startej na dużych oczkach cukini 2 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej panko 1 jajko 1/3 szklanki tartego parmezanu łyżka siekanej natki(...)odparuje, około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Do dużej miski przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy do niego szpinak, czosnek, panko, łyżkę oliwy, rozkłócone jajko, parmezan oraz pietuszkę. Startą cukinię mocno odciskamy w dłoniach i dodajemy do miski. Wszystko dokładnie
Smaczna Stronarewelacyjnie! Zobaczcie! SKŁADNIKI: * ryż arborio – 1 szkl * pomidor – 1 szt ( sparzony, obrany ) * suszone pomidory – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula biała – 1 szt * mięso mielone ( drobiowo-wieprzowe(...)zielony groszek – 250 g * parmezan – 4 łyżki ( tarty ) * jajko -1 szt * bułka tarta * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek oraz mięso mielone, smażymy ok. 7-8 minut. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory, groszek oraz pokrojonego w kostkę pomidora – dusimy aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty
Ostra na SłodkoZapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, oregano bezglutenowa bułka tarta 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na oliwie razem(...)wolnym ogniu. Pamiętamy, że ryż jak i kasze gotujemy w proporcji 1 ;2 czyli na szklankę ryżu potrzebujemy 2 szklanki wody. NIE MIESZAMY. Następnie studzimy ugotowany ryż i cebulkę. Mielimy mięso. 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, sporo oregano. 3. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bezglutenowej bułce tartej
Kawa z mlekiemserwujem dzisiaj makaron z pikantnym sosem pomidorowym. Pikanterii dodaje mu mała, niewinna papryczka chilii. Oto przepis - • bezglutenowy makaron spaghetti (na dwie osoby ok 200g) • puszka pomidorów • Papryczka chilii • mięso mielone - użyłam drobiowego(...)sól • Pieprz • świeża bazylia Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę oraz drobno pokrojoną papryczkę chili (jej ilość zależy od tegho, jak pikantne danie lubimy). Szklimy je razem. Dodajemy mięso mielone. Smażymy wszystko razem. Zalewamy pomidorami. Dusimy do zredukowania sosu. Dodajemy świeżą bazylię. Duuuuuuuuuuuużo bazyliiiiii!!! :)) Doprawiamy solą i pieprzem. Izabela życzy smacznego
BezglutenowaIzabelachyba jedna z najbardziej uwielbianych przeze mnie potraw. Chili con carne ma w sobie to co najbardziej lubię: mięso mielone , paprykę i słodką kukurydzę . Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania. Są bardzo sycące. To znane meksykańskie danie często gości u mnie na stole w sezonie zimowym. Dlaczego? Bo jest bardzo syte i cudownie rozgrzewa. Najlepiej mi smakuje odgrzane(...)Smaki się wtedy fajnie przegryzą. Chili con carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli
Pobite gary Barbarydrożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa mielonego 1 cebula(...)łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy
Szefowa kuchniroli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości. Hamburgery: 500g mięsa mielonego 1 cebula(...)łyżeczki przyprawy do dań greckich 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 5 tortilli sos tzatziki keczup ogórki papryka sałata 1. Cebulę drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 2. Tortille
Szefowa kuchnismacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie(...)zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej. 2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą. 3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy
Szefowa kuchnimakaronu na spaghetti, pełnoziarnistego. 300-400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka 400 g mrożonego szpinaku 1/3 szklanki mleka 100 g suszonej żurawiny 1-2 ząbki czosnku 3-4 liście świeżej szałwii (opcjonalnie) zioła prowansalskie czosnek granulowany sól świeżo mielony pieprz kolorowy Na sam początek żurawinę zalejcie mlekiem, niech się moczy. Teraz wstawiamy(...)oleju i osoloną wedle uznania, gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron, aż uzyskamy stopień al'dente. Gdy nasz makaron zacznie się gotować na rozgrzaną patelnię wkładamy mielone mięso drobiowe, musimy je przysmażyć do złocistego koloru, uważajcie żeby go nie spalić. Na podsmażone mięso układamy szpinak, może być w całości zamrożony, możecie użyć świeżego, ale pamiętajcie
Kuba GotujeZeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany
Atlas Smakówjeszcze? Dziś czekają mnie imieniny u babci, jako prezent postanowiłam upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około 4 porcji): 500g mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka(...)cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok cebulę obieramy i siekamy na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wrzucamy cebulę i smażymy,aż się zeszkli dodajemy mięso mielone i dusimy z niewielką ilością wody co jakiś czas mieszając, aż nam się ładnie usmaży dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkurczaka 1 opakowanie sosu bolońskiego w proszku 300 g mięsa mielonego 200 ml. bardzo gęstej śmietany 500 g pieczarek 1 cebula 5-6 plastrów dobrego sera żółtego olej do smażenia pieprz, sól Kotlety delikatnie rozbić posolić i popieprzyć. Przygotować sos boloński dodać podsmażone mięso mielone i śmietanę, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć
Jadło i czytadłomielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy
Przepisy i porady kulinarnezapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól pieprz(...)pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć
zadanie-gotowanieSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 7 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 1 jajko 1 łyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy(...)wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do głębokiego naczynia i mieszamy je razem z jajkiem, 3 ząbkami czosnku który przeciskamy, kurkuma, drobno posiekaną natką i przyprawami. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia
ClauditteMissCookingSkładniki: Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki(...)Dzielimy je na 2 części. Farsz: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują. Surowe mięso mielone mieszamy z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i jajkami startymi na grubych oczkach. Całość dokładnie wyrabiamy rękami jak na mielone. Wykonanie: Połowę ciasta wałkujemy
Kolorowy Przepisownikwewnątrz – Rumiane i chrupiące na zewnątrz – Są po prostu świetne – Atrakcyjna przekąska – Nie tylko od święta ILOŚĆ PORCJI: 5 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka wiejskie – 7 sztuk – Mięso mielone wołowo – wieprzowe – Szczypiorek drobny – pół pęczka – Cebula biała – Sos teriyaki – 2 łyżki – Chili w płatkach do smaku – Papryka wędzona do smaku – Sól do smaku – Pieprz do smaku(...)świetne. Te jajka to płynne żółtko otulone w idealnie doprawionym mięsie. Atrakcyjna przekąska nie tylko od święta. Course Breakfast, Dinner, Kolacja, Przystawka Cuisine Polska, Szkocka Keyword Jajka, Jajka po szkocku Prep Time 1 hour Cook Time 1 hour Servings 5 Author Globus Kulinarny Ingredients Jajka wiejskie – 7 sztuk Mięso mielone wołowo – wieprzowe Szczypiorek drobny – pół pęczka Cebula biała
globuskulinarnyWyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot, ale co tam córeczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:))) Na klopsiki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 1 jajko 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 kromki chleba tostowego sól i pieprz olej do smażenia 3 łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)sosu dodać klopsiki i dusić ok 15 minut. Kluski. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. (najlepiej poprzedniego dnia). Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki lekko ubić w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W powstałe zagłębienie nasypać mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto.Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią
Krylowa KuchniaLazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest(...)okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju Sos beszamelowy • 1 litr
To co kocham