mięso mielone - 22854 przepisów (strona:254/1524)

Chilli con carne 176

chyba jedna z najbardziej uwielbianych przeze mnie potraw. Chili con carne ma w sobie to co najbardziej lubię: mięso mielone , paprykę  i słodką kukurydzę . Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania. Są bardzo sycące. To znane meksykańskie danie często gości u mnie na stole w sezonie zimowym. Dlaczego? Bo jest bardzo syte i cudownie rozgrzewa. Najlepiej mi smakuje odgrzane(...)Smaki się wtedy fajnie przegryzą. Chili con carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli

Pobite gary Barbary
Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania) 145

drożdżowe ciasto;).  Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa mielonego 1 cebula(...)łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy

Szefowa kuchni
Hamburger w tortilli 150

roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości.  Hamburgery: 500g mięsa mielonego  1 cebula(...)łyżeczki przyprawy do dań greckich 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 5 tortilli sos tzatziki keczup ogórki papryka sałata 1. Cebulę drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. 2.  Tortille

Szefowa kuchni
Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem 182

smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej.  500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie(...)zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej.  2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą.  3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy

Szefowa kuchni
Sos ze szpinaku z kurczakiem, żurawiną i makaronem 128

makaronu na spaghetti, pełnoziarnistego.  300-400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka 400 g mrożonego szpinaku 1/3 szklanki mleka 100 g suszonej żurawiny  1-2 ząbki czosnku 3-4 liście świeżej szałwii (opcjonalnie)  zioła prowansalskie czosnek granulowany sól świeżo mielony pieprz kolorowy Na sam początek żurawinę zalejcie mlekiem, niech się moczy. Teraz wstawiamy(...)oleju i osoloną wedle uznania, gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron, aż uzyskamy stopień al'dente.   Gdy nasz makaron zacznie się gotować na rozgrzaną patelnię wkładamy mielone mięso drobiowe, musimy je przysmażyć do złocistego koloru, uważajcie żeby go nie spalić. Na podsmażone mięso układamy szpinak, może być w całości zamrożony, możecie użyć świeżego, ale pamiętajcie

Kuba Gotuje
Gołąbki w liściach botwinki 142

Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku  1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany

Atlas Smaków
Lasagne z cukinii 206

jeszcze?  Dziś czekają mnie imieniny u babci, jako prezent postanowiłam upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około 4 porcji): 500g mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka(...)cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok cebulę obieramy i siekamy na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wrzucamy cebulę i smażymy,aż się zeszkli dodajemy mięso mielone i dusimy z niewielką ilością wody co jakiś czas mieszając, aż nam się ładnie usmaży dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
76. Piersi z kurczaka a'la pizzerinki 148

kurczaka 1 opakowanie sosu bolońskiego w proszku  300 g mięsa mielonego 200 ml. bardzo gęstej śmietany 500 g pieczarek 1 cebula  5-6 plastrów dobrego sera żółtego olej do smażenia pieprz, sól Kotlety delikatnie rozbić posolić i popieprzyć. Przygotować sos boloński dodać podsmażone mięso mielone i śmietanę, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć

Jadło i czytadło
Gołąbki z włoskiej kapusty. 162

mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy

Przepisy i porady kulinarne
Musaka - grecka zapiekanka. 121

zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól  pieprz(...)pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć

zadanie-gotowanie
Indycze pulpeciki - 'Misz-Masz' 128

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula  7 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 1 jajko 1 łyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy(...)wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do głębokiego naczynia i mieszamy je razem z jajkiem, 3 ząbkami czosnku który przeciskamy, kurkuma, drobno posiekaną natką i przyprawami.  Potrzebna nam będzie głęboka patelnia

ClauditteMissCooking
Placek do barszczu 170

Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki(...)Dzielimy je na 2 części. Farsz: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują. Surowe mięso mielone mieszamy z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i jajkami startymi na grubych oczkach. Całość dokładnie wyrabiamy rękami jak na mielone. Wykonanie: Połowę ciasta wałkujemy

Kolorowy Przepisownik
JAJKA PO SZKOCKU 76

wewnątrz – Rumiane i chrupiące na zewnątrz – Są po prostu świetne – Atrakcyjna przekąska – Nie tylko od święta ILOŚĆ PORCJI: 5 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka wiejskie – 7 sztuk – Mięso mielone wołowo – wieprzowe – Szczypiorek drobny – pół pęczka – Cebula biała – Sos teriyaki – 2 łyżki – Chili w płatkach do smaku – Papryka wędzona do smaku – Sól do smaku – Pieprz do smaku(...)świetne. Te jajka to płynne żółtko otulone w idealnie doprawionym mięsie. Atrakcyjna przekąska nie tylko od święta. Course Breakfast, Dinner, Kolacja, Przystawka Cuisine Polska, Szkocka Keyword Jajka, Jajka po szkocku Prep Time 1 hour Cook Time 1 hour Servings 5 Author Globus Kulinarny Ingredients Jajka wiejskie – 7 sztuk Mięso mielone wołowo – wieprzowe Szczypiorek drobny – pół pęczka Cebula biała

globuskulinarny
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 90

Wyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot, ale co tam córeczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:))) Na klopsiki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 1 jajko 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 kromki chleba tostowego sól i pieprz olej do smażenia 3 łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)sosu dodać klopsiki i dusić ok 15 minut. Kluski. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. (najlepiej poprzedniego dnia). Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki lekko ubić w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W powstałe zagłębienie nasypać mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto.Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią

Krylowa Kuchnia
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 123

Lazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest(...)okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju Sos beszamelowy • 1 litr

To co kocham

Proponowane wyszukiwania