mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:815/1172)

Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms 157

W końcu udało mi się kupić pierwszą w tym roku botwinkę! Jedyną słuszną opcją na początek była oczywiście zupa botwinkowa, która jest chyba moją najbardziej ulubioną

karmelowy
Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego 224

Dzisiaj przechodziła u nas ogromna wichura… mieliśmy szczęście, bo skończyło się tylko na kawałkach połamanego płotu…. Nie tak źle w porównaniu ze stratami i

UgotujmyTo.pl
Gulasz pomidorowo-paprykowy z kurczaka 150

pieczonych batatów zrobiłam kopytka i podałam je z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym z suszonymi pomidorami. Całość dopełniła prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Zapraszam po przepis... Składniki: 3 małe filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 suszonych pomidorów (najlepiej z hermetycznie zamykanego opakowania, bez oliwy) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka wędzonej(...)łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% olej do smażenia 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka mąki olej Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej wrzucić mięso i smażyć aż całkowicie się zetnie. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać szklankę wrzątku. Pomidory posiekać i wrzucić do wywaru. Dusić około

Czerwień i błękit
Kaszotto z kurczakiem i pieczonymi burakami 169

Muszę przyznać, że od kiedy spróbowałam pieczonych buraków, to mam do nich niesamowitą słabość. Dodatkowo bardzo mi smakują w połączeniu z tymiankiem. Ta potrawa nie tylko jest bardzo smaczna, ale również zdrowa. To świetne urozmaicenie naszej diety. Lubię ją jeść z delikatnym dipem jogurtowym, ale bez niego też jest smaczna. SKŁADNIKI 1 kg buraków oliwa kilka gałązek tymianku(...)plasterki, po czym przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową. Całość polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dłońmi i ułożyć na burakach umyte gałązki tymianku. Buraki piec przez godzinę na środkowej półce piekarnika. Na upieczone buraki skruszyć z gałązek tymianku same liście (gałązki wyrzucić). Jogurt grecki przełożyć do miseczki. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Passions hobbies life
PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC 152

olej do smażenia Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę ok 2 cm pod kością, zdejmujemy skórkę i chrząstkę. Następnie wkładamy na 5 minut do gotującej wody mięso. Odcedzamy wodę i czekamy aż kurczak wystygnie. MARYNATA: Paprykę chilli w proszku mieszamy ze słodką papryką i solą. Posypujemy każdą pałkę w przyprawach. CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA: Mleko, mąkę, jajka(...)kurczaka obtaczamy w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce z płatków. Smażymy kurczaka całkowicie zanurzonego w oleju i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z dipem czosnkowym lub pieczonymi ziemniakami

Kuchnia w oparach
Mielone z jesiotra z chipsami 161

szklanki sezamu chipsy: 1 batat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam(...)maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier do pieczenia, wykładam pojedynczo plastry batata i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40  minut. To samo robię z chipsami z ziemniaków truflowych. Klopsy

wesoła kuchnia
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 110

pieprzem kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku Ciasto: mleko podgrzej, żeby było bardzo ciepłe. Składniki(...)wyjmij z miski i zagnieć. Podziel na mniejsze części i każdą rozwałkuj. szklanką wytnij kółka na każdym kole ułóż farsz i lep brzegi pierożków ułóż pierożki na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 20 minut, aż będą złociste Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Roladki ze szpinakiem na sosie grzybowym 153

przyprawa uniwersalna Grzyby moczymy około 1 godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie gotujemy je przez kolejną godzinę w tej samej wodzie, w której się moczyły. W międzyczasie przygotowujemy mięso. Oczyszczone filety kroimy na porcje (pamiętajmy jednak, że to mają być roladki, więc kawałki nie mogą być zbyt małe), rozbijamy je delikatnie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło(...)wykładamy po około 1 łyżce szpinaku. Zwijamy ściśle w roladkę. Każdą roladkę układamy na folii aluminiowej (na błyszczącej stronie) i zawijamy szczelnie (w tzw cukierek). Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na około 40-45 minut. Kończymy przygotowywać sos. Ugotowane grzyby odcedzamy i po lekkim przestudzeniu drobno kroimy. Ponownie umieszczamy w rondelku

Smaki Na Talerzu
Ciasto makowe na biszkopcie 140

przejdź od razu do punktu 3. Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Oddziel żółtka od białek. W misce ucieraj mikserem masło(...)białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C i piecz przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia przygotuj ciasto na biszkopt. Białka oddziel od żółtek i zacznij

nietylkopasta.pl
Chłodnik z cielęciną 98

znany i najbardziej lubiany to chłodnik litewski, to prawdziwy klasyk gatunku. Jest on przyrządzany również w wersji z  cielęciną. W oryginalnym przepisie pojawia się cielęcina pieczona, ja przygotowuję go z cielęciną gotowaną. Powiem Wam, że też jest pyszny, Chłodnik  z cielęciną Czas przygotowania: Składniki: 400 g łaty cielęcej ok. szklanki wody 1 pęczek botwinki(...)naturalnego jogurtu 400 ml kefiru  2 ząbki czosnku szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cielęciny wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek

Kulinarne przygody Gatity
Delizioso pasto 188

innego  bazylia świeża lub suszona suszone oregano i tymianek Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min.  Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy(...)trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników.  Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.  Pieczemy 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. Enjoy

Lajtkraft food intolerance
MAŁŻE NOWOZELANDZKIE ZAPIEKANE 120

Małże nowozelandzkie zapiekane to pyszna pyszna, elegancka przystawka na wystawne przyjęcie, maa piękny zielony kolor muszli, a mięsa jest na prawdę dużo, ma ciekawy, intensywny smak i jest jędrne. W naszych warunkach dostępne jest mrożone, aby nie straciły smaku rozmrażaj je w lodówce. SKŁADNIKI: - 12 połówek małż nowozelandzkich (rozmrożonych, oczyszczonych) - parmezan (drobno starty) do posypania - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku(...)pamiętaj, że małże zabiorą dość dużo soli. POŁÓWKI MAŁŻY UŁÓŻ w naczyniu żaroodpornym, do każdej połówki nałóż płaską łyżeczkę oliwy z dodatkami, posyp parmezanem. WSTAW MAŁŻE DO NAGRZANEGO piekarnika, piecz z termoobiegiem około 6 minut. Danie jest gotowe kiedy małże są ścięte i lekko przyrumienione, PODAWAJ Z PIECZYWEM i koniecznie białym winem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Roladki z piersi kurzych w pysznym sosie z porem 163

pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Na koniec obsypać z dwóch stron suszoną bazylią. Na każdym płacie mięsa rozłożyć pokrojone drobno suszone pomidory i plasterek mozzarelli. Zawinąć płat mięsa tworząc roladkę. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Można też zrobić z piersi kurzych, ale dla mnie znacznie lepsze jest z pałek kurzych. Na patelnię wylać trochę oliwy z suszonych(...)tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne

Kuchnia Pokoleń
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 486

Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym,  następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych(...)pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany

My Culinary Art
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 191

ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki  bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Pierś opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Od góry w najszerszej części mięsa nacinamy lekko nożem i wkładając palec robimy w mięsie otwór , aby można było włożyć masło. Miękkie masło ugniatamy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą folii spozywczej(...)trzeciej bułkę tartą. Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kotletów) Podajemy z plasterkiem masła na kotlecie. Pierś z kurczaka z masłem ziołowym

O kuchni z uczuciem
Kurczak z pomidorami i cytryną 147

kurczaka lub podudzia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 cytryna 300g pomidorów koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku S&P oliwa lub olej pergamin, papier do pieczenia ciast Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oleju. Arkusz pergaminy kładziemy na desce do krojenia. Posypujemy go solą, pieprzem,oregano i papryką, polewamy oliwą. Kawałki kurczaka kładziemy na papierze i obtaczamy(...)plaster boczku. Układamy w naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika pod grill na 15-20 minut. Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej, ale zmniejszamy wówczas ilość soli przy przyprawianiu mięsa. Całość możemy podać z ryżem. Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver "30 minut w kuchni" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak w cieście francuskim 273

jeden dodatkowy dzień wolny od pracy. Więc odpoczywamy :) Dzisiaj chciałabym zaprezentować fajny przepis, który nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy, a jego finał jest efektowny i bardzo smaczny. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem(...)francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciach poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Inspiracja: mirabelkowy linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem 324

myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem i rozklepujemy.  Filet smarujemy ketchupem. Czosnek obieramy i wraz z koperkiem siekamy. Następnie  nakładamy koperek na całą powierzchnię mięsa oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. Filet zwijamy w roladę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i opiekamy po 2 minuty z każdej strony.  Roladki przekładamy do naczynia do gotowania(...)która świetnie podkreśla smak.  Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również  do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze zakupy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki