dwie równe części i rozwałkować na kształt prostokąta. Przygotowanie nadzienia – Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą kebab. Wymieszać mięso dokładnie w przyprawach. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Czosnek obrać i posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Na rozgrzany olej wrzucić grzybki i chwilkę je smażyć(...)środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 30-35 minut. Roladki muszą się lekko zarumienić. Podawać gorące z sosem czosnkowym
Kuchnia Pokoleńwody wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez ok. 10 minut, wybrać łyżką cedzakową. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, dobrze posypać przyprawą gyros, usmażyć. Ziemniaki ugotować na pół twardo, odlać, ostudzić. Sos: Do miski wylać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Formę(...)ziemniaki i reszta warzyw. Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem. Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut. Przed końcem pieczenia, posypać zapiekankę startym żółtym serem, zapiekać do rozpuszczenia się sera. Gotową zapiekankę udekorować natką pietruszki. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie Zdrowa jesień na talerzu (function
Kuchnia DanusiDzięki temu pizzę aż chce się jeść oczami. 2. Brokuły Brokuły to bogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie(...)pizzy. Ogórki pokrojone w cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią walory wizualne włoskiego dania. 5. Kurczak Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej pizzy, nie musisz rezygnować z mięsa. Wystarczy, że tłustą wieprzowinę zamienisz na chudego kurczaka. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pokrojony w cienkie paski lub kostkę filet z kurczaka. Jak jeszcze „odchudzić” pizzę? Pamiętaj, że na kaloryczność
W kuchennym oknie EwyKasza bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Bardzo lubię zapiekaną, z sosem, mięsem czy na słodko. Za każdym razem idealna. Na blogu znajdziecie w zakładce Kasze inne przepisy na dania z kaszą w roli głównej. Szczególnie polecam zapiekankę z kaszy bulgur i młodej kapusty Poniższą zapiekankę podałam z sosem pomidorowym. Rewelacja! Polecam! Składniki 300 g kaszy bulgur(...)pokroić w drobną kostkę. Ser żółty i cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać i zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Piec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać ze swoim ulubionym sosem. zapiekana kasza bulgur z kalarepą
O kuchni z uczuciemzbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym razem trafiłam na przepis Pana Macieja Kuronia na pierś z kurczaka pieczoną w jogurcie. Mięsko bardzo smaczne i gorąco polecam wielbicielom smaków kuchni indyjskiej. Tak zamarynowane piersi również rewelacyjnie smakują przyrządzone na grillu. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 szklanka(...)pozostałymi przyprawami. Piersi natrzeć solą, ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać jogurtem z przyprawami. Odstawić do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać około 35-40 minut. Smacznego
kuchnia doskiBardzo lubię kuchnię azjatycką, bardzo często wykorzystuje jej elementy w swoich daniach. Tym razem w azjatyckim bulionie pojawił się nietypowy makaron, bo… warzywny Spaghetti z
Pasja Smakupół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka słodka wędzona sól pieprz olej do smażenia jajko sezam lub czarnuszka - opcjonalnie Mięso, cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry i wędzoną paprykę. Smażymy chwilę i dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chilli. Pieczarki ścieramy(...)francuskie rozwijamy, lekko wałkujemy, dzielimy poziomo na pół, pionowo na 4. Dzięki temu otrzymamy 8 prostokątów. Wypełniamy farszem, sklejamy. Wierch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie) i pieczemy w 180 stopniach na środkowej półce (funkcja góra-dół) na papierze do pieczenia. Poduszeczki są gotowe, kiedy się zarumienią, również pod spodem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego
Kuchnia od dwojgaMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis
kuchnia doskioleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. W drugim garnku rozpuszczamy(...)ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym. Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez ok. 45 - 55 minut w 180C. Smacznego
Passion of Cookingplasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220 st. i piecz w nim kiełbaski przez ok. 20 min. My nacięliśmy kiełbaski w poprzek, jak na zdjęciu. Fasolkę z puszki wlej do rondelka i podgrzej. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu. Chleb tostowy(...)posadź jajka. Rozgrzej drugą patelnię i przygotuj bekon. Podsmaż boczek z obu stron. Anglicy nie używają do tego tłuszczu, ponieważ ma się on wytopić z tłustego i tak mięsa. Ułóż na talerzu kolorową kompozycję. Pomysł dobry na zimowe dni i trzaskające mrozy. Rozgrzeje cię i pomoże przedrzeć się przez zaspy do pracy, czy szkoły. W obliczu braku śniegu, pomoże
Ania i Marcin gotują1 filet z indyka sól pieprz bułka tarta mąka tłuszcz do smażenia ziemniaki Ziemniaki obrać i skropić oliwą, posolić posypać pieprzem i upiec , można przekroić
Gotowanie jest łatweNaukę pieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego. Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została. Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula(...)smażenia 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki. Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy na duże plastry, z których zrobimy roladki. Aby nie rozszarpać mięsa roztrzaskujemy mięso przez woreczek foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko zrobić dziurę :) Rozbite mięso solidnie smarujemy musztardą, przyprawiamy pieprzem, solą
W Moim Magicznym Domułyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło(...)Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć folią aluminiową
Monia miesza i gotuje500g przecieru pomidorowego z kartonika. Przygotowanie: Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, dodać do niej wyciśnięte ząbki czosnku oraz łyżkę masła. Podsmażyć do zarumienienia. Następnie dodać mięso mielone. Doprawić. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki. Wymieszać razem i po chwili ściągnąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać garść startego sera żółtego i wymieszać farsz. Naleśniki(...)patelnię) - wymieszać delikatnie. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Naleśniki zawinąć z farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym i posypać startym serem żółtym. Przykryć i piec ok.25min. w temp. 180 stopni C. Smacznego
W kuchni u Moniki