Faszerowana dynia w wersji 'Pikantnej z chili' 241dodać mięso i całość podsmażyć. Kiedy mięso się zetnie, dodać pokrojoną dynię, pomidory oraz szczyptę cukru i poddusić przez 4-5 minut. Dodać żurawinę oraz ryż, wymieszać i przełożyć do wnętrza dyni. Dynie ułożyć w głębszym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, szczelnie zakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, a następnie odkryć, posypać startym
Kraina Miodem Płynąca
Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce 286kaczkę. Jestem niepoprawną fanką tego mięsa i na moim blogu możecie już znaleźć multum przepisów z kaczką w roli głównej – wszystkie przepyszne! Dziś zapraszam po przepis na udka kacze w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem miodu i pomarańczy. Dosłownie rozpływają się w ustach, polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym
karmelowy
Ziemniaki jak z ogniska 191czosnkowym ale można je podać do mięs, z ulubioną sałatą. 1 kg małych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej łyżka przyprawy do ziemniaków Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ziemniaki obrać, opłukać i nakłuć widelcem. Mąkę wymieszać z przyprawami. Mokre ziemniaki obtaczać w mące i układać na blaszce. Piec godzinę w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem
Smakołyki Asi
Pieczone piersi z kurczaka w panierce (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 289kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, oprószamy pieprzem i solą. Płatki kukurydziane blendujemy na pyłek lub wkładamy do woreczka i rozgniatamy przy pomocy wałka. Mieszamy z parmezanem. 2. W jednym głębokim talerzu rozbełtujemy jajko, do drugiego wsypujemy panierkę. Kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w panierce, układamy na kawałku papieru do pieczenia i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Wkładamy
My Culinary Art
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 242się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle. Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka "5 składników" Jamiego Olivera. Pieczone marchewki z ziarnami i fetą
Dzieje kuchennej Wiewióry
Menu na imprezę – propozycje przepisów 344Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych(...)kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sosy Sos tzatziki – do mięs, na grilla Chimmichurri – ostry
Kuchnia Bazylii
Oszukane gołąbki 283Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki, zalać koncentratem wymieszanym z bulionem, dodać marchewkę i przyprawy .Piec w piekarniku około 1 godziny.Na koniec dodać
Moje domowe kucharzenie
Ziemniaki hasselback 207ziemniaki gotowane. Do tego polecam porcyjkę mięsa, surówkę i obiad gotowy. Składniki 6 średnich ziemniaków 4 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Ziemniaki umyć i ponacinać (uważać, aby nie przeciąć ziemniaka do końca) w cienkie plasterki około 3 mm. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec
O kuchni z uczuciem
Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 234szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę a warzywa w plasterki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i przyprawami, następnie odstawić na 15 minut. Nadziewać na patyczki do szaszłyków według własnego uznania czy też fantazji. Gotowe szaszłyki układać na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez kilkanaście minut co jakiś(...)czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły. Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinka
Rolada schabowa ze szpinakiem 261boku na duży płat mięsa. Rozkrojone mięso dokładnie natrzeć czubrycą. Następnie rozłożyć wystudzony szpinak. Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Na wierzchu roladę również natrzeć czubrycą. Odstawić na noc do lodówki. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarować olejem i podlać wodą. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok 75 minut, funkcja termoobieg. Pod koniec
Monia miesza i gotuje
Lahmacun (czyt. lahmadżun) 231wyrośnięcia. Nadzienie : Do zmielonego mięsa dodać czosnek, posiekaną natkę, paprykę, cebulę chili, pozbawianego pestek i skórki pomidora(pokrojonego w drobną kostkę)sól, świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 porcje. Rozwałkujemy cienko na, oprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez
Kopystką po garach
skórzane ziemniaki z mięsiwem 196pieczoną szynką, do tego surówka i mamy pyszny gotowy obiad do podania . Składniki 10 średnich ziemniaków 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka papryki czerwonej szczypta papryki chilli 3 łyżki oleju 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 łyżki oregano 1 łyżka majeranku pieprz ziołowy 4 plastry mięsa
Mój Smak
NALEŚNIKI Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 199rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż zrobi się gęste. Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki. Następnie kładę ser. Zawijam w ruloniki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładę naleśniki. Piekę
Gotowanie Patki
Gołąbki bez zawijania zapiekane z serem 6107zrumienić na oleju. Do miski włożyć mięso, podsmażoną cebulę, posiekaną kapustę, ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, a następnie formować kule i układać w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować, dodać wodę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i wlać do naczynia z gołąbkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciem
Golonki wieprzowe w piwnej marynacie 214bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości i rozpływało w ustach. Najlepiej do golonek pasuje tradycyjny chrzan, tak też je serwowałam. Składniki: • 3 golonki wieprzowe • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1 seler • 1 cebula • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1 łyżeczka soli Marynata do pieczenia • 4 ząbki czosnku przeciśnięte
To co kocham