mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:658/1172)

Spolszczony „Gyros” w bułce 137

akurat takie mięso było pod ręką , ale wyszło mega smaczne Ale podczas przygotowywania i spożywania posiłku żaden ortodoksyjny Turek nie ucierpiał Polecam to danie i nie ważne z jakiego mięsa zawsze jest smaczne , nawet jak spolszczone Niedzielny schabowy, tyle że inaczej Składniki na 4 -5 osób : 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów 2 łyżki przyprawy do gyrosa dodatkowo(...)wyrosną . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C , bez termoobiegu , przy włączonej górnej i dolnej grzałce . Po upieczeniu bułki zostawiamy do ostygnięcia . Schab pozbawiamy wszelkich błon i tłuszczy , skrawamy bardzo ostrym nożem w cieniutkie kawałki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa , czosnkiem , solą ,chilli i 1 łyżką oleju . Odstawiamy na godzinę . Po tym czasie, mięso krótko

Ogrodnik w podróży
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 161

Muszę powiedzieć, że "sticksy" są bardzo smaczne, chociaż niestety czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 1 h 15 min plus pół godziny pieczenia . Pałeczki zainspirowane gotowym daniem mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli(...)płaskie łyżki) bułki tartej 30 g (pół) roztrzepanego jajka 25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki 15 g pokruszonych płatków kukurydzianych przyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi) Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu) 2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 3. Cebulę siekamy

Malowane smakiem
"RÓŻANY OGRÓD" - PEŁNOZIARNISTA TARTA INSPIROWANA NATURĄ (Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I PIECZARKAMI ORAZ WARZYWNYMI RÓŻAMI) 122

przepyszna 😋 Spód przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu jest zdrowy i idealnie kruchy. Nadzienie zrobiłam z filetów z kurczaka, które posiekałam i doprawiłam "Vegetą Natur - O smaku kurczaka" - mięso smakuje wybornie, jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dodałam również zrumienione pieczarki z cebulą oraz kawałki gorgonzoli, a całość zatopiłam w jajeczno - śmietanowym sosie. Za pomocą obieraczki do warzyw starłam piękne(...)mąki pełnoziarnistej 2 jajka 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka zimnej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 3 łyżki oleju 2 małe filety z piersi kurczaka 3 łyżeczki przyprawy "Vegeta Natur - O smaku kurczaka" 1 średnia cebula 200 g pieczarek 100 g gorgonzoli

Słodko-Słony Świat Ilony
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 379

pieczenia. Dodajemy mleko i rozbełtane jajka. Wrzucamy szpinak. Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Smażymy dość duże naleśniki – z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund! Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Fileta oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso

Ostra na Słodko
Torcik kapuściany 162

groch z kapustą w eleganckim wydaniu, czyli pomieszanie z poplątaniem w formie torcika warzywnego. Danie jest trochę pracochłonne, bo trzeba gotować, sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako(...)liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą, pieprzem

To co kocham
Zapiekane ziemniaki w boczku 221

Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z rożna z piekarnika 323

drugie ma na wyposażeniu rożen obrotowy (zapewnia równomierne opiekanie potrawy, co sprawia, że staje się ona smakowicie zarumieniona na całej powierzchni). Kurczak pieczony na rożnie piekł się równomiernie, co można było zaobserwować bez otwierania piekarnika, miał rumianą, chrupiącą skórkę, a po rozkrojeniu był soczysty i idealnie dopieczony, – po trzecie posiada funkcję rozmrażania (zamrożony produkt wkładamy do piekarnika, włączamy(...)funkcję rozmrażanie, a po chwili produkt jest gotowy do przetwarzania) . ta funkcja sprawdza się u takich osób jak ja, które zapominają w odpowiednim wcześnie wyjąć zamrożone mięso z lodówki i robią to w ostatniej chwili, – po czwarte ma prowadnice teleskopowe (gwarantują one swobodę użytkowania i znacznie zwiększają bezpieczeństwo, za sprawą ich pionowej regulacji dają także możliwość dopasowania wnętrza piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 185

oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie. Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i pieczone ziemniaczki z szałwią przepis na 2 osoby (i trochę więcej ziemniaków, ale my lubimy pieczone ziemniaki:) Składniki: na doradę

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowana pierś z kurczaka 236

Grillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną 152

kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C.  Smacznego

Słodki Zakątek
SKRZYDEŁKA OSTRO SŁODKIE 307

Skrzydełka myjemy, osuszamy, obcinamy lotki. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili.   Czosnek przeciskamy przez praskę. Keczup mieszamy z miodem i musztardą, dodajemy przeciśnięty czosnek, wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godz do lodówki.  Skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 50 minut. (Moim faworytem wśród rękawów

Z Majeczką w kuchni
Małe co nieco 121

byłam w restauracji, gdzie zafundowano nam wegańskie jedzenie w postaci pysznej sałatki, na którą składał się brokuł zapiekany z cytryną i oliwą na zielonym spodzie z sałaty i innych pieczonych warzyw. Bardzo lubię lekkie sałatki , więc dzisiaj na kolację pojawiła się u mnie oto taka nieskomplikowana sałatka z brokułu i jarmużu. Oczywiście jest w niej nieco więcej składników(...)kostkę i ułóż na blasze. Dodaj brokuł podzielony na różyczki, posól, skrop sokiem z cytryną i oliwą. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Warzywa powinny być al dente. Pokrój paprykę w paski i ułóż na jarmużu. Na wierzchu rozłóż pieczone warzywa. Orzechy upraż na suchej patelni. Wysyp na ściereczkę i wymasuj orzechy. Kiedy większa część

codojedzenia
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 180

Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania

Niedzielny kucharz
KRUCHA ROLADA Z MIĘSEM MIELONYM I OGÓRKAMI 195

obieram i również kroję drobno, przekładam do mięsa. Do miski dodaję jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, tarty ser żółty, jajko oraz bułkę tartą. Na koniec dodaję musztardę i ketchup. Mieszam dokładnie. Na gotowe, kruche ciasto przekładam farsz. Zawijam . Końcówki ciasta dokładnie zlepiam tak by farsz nie wypadł podczas pieczenia. Ciasto dokładnie smaruję mlekiem a następnie posypuję solą

Gotowanie Patki
” Kurczę zielone ” lekko smażone 98

” Kurczę zielone ” lekko smażone Kurczak , kurczę zielone , kurka …. czyli drób Pyszne mięso , bez którego ciężko się obyć . Wsiąkło w polską kuchnię, nie znam

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z indyka 153

minut. Odcisnąć. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodaj jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. Podawaj z Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz z Idealna mizeria

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Szaszłyki 137

tymianku lubczyk 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, porządnie doprawić i odstawić na kilka godzin.  Cebulę pokroić na cztery części, paprykę i boczek w kostkę.  Wszystkie składniki naprzemiennie nabijać na patyczki do szaszłyków, gotowe poukładać na blasze z kilkoma plasterkami smalcu i do pieca na ok godzinę w 170 st C (góra

Gaździnka warzy
KETO CHIPSY A’LA PRAŻYNKI ZE SKÓREK WIEPRZOWYCH (CHICHARRON) (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 285

czosnek, papryka , tymianek , oregano itp. Skórki oddzielić od mięsa i tłuszczu tak aby były bardzo cieniutki niemal pergaminowej grubości. Tak przygotowane skóry gotować przez 2 godziny w osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko przestudzić i pociąć na paski a następnie malutkie kwadraciki (uwaga rosną w trakcie smażenia!). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć na niej skórki. Skórki suszyć przez

Ola la LCHF
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 157

Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym

Niedzielny kucharz
Pieczone pierogi z pstrągiem 141

Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym

Niedzielny kucharz
Żeberka pieczone z pachnotką 147

czerwona używana jest jako przyprawa shiso. Do mięsa okazała się znakomita więc jeśli tylko uda się ją gdzieś zakupić nie wahajcie się ani minuty. Użyłam tutaj przyprawy do wieprzowiny w skład której wchodzą: pieprz, kurkuma, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, cząber, rozmaryn, curry. Żeberka pieczone z pachnotką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
50 przepisów na wrzesień 201

Wybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą

Moja smaczna kuchnia
Karkówka w sosie pomidorowym. 249

grubych oczkach i podsmażyć na patelni po mięsie - około 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zalać sosem kotlety. Dusić na bardzo małym ogniu około  1,5 godziny. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.  Danie dobrze smakuje z dodatkiem prostego sosu

zadanie-gotowanie
Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem i ajwarem 155

piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki

VioletoweKucharzenie
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 117

nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje  na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka  domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki

Kulinarne przygody Gatity
PIECZEŃ Z KARKÓWKI 127

Soczysta, mięciutka, rozpływająca się w ustach, aromatyczna... mogłabym tu wiele pisać. Karkówka, bo właśnie o niej mowa to moja propozycja na pyszny obiad. Co prawda samo

Zrób to smacznie
Domowe burgery drobiowe 259

Czasem nachodzi mnie ochota na domowy fast food 🙂 Przedstawiam przepis na drobiowe burgery. Najlepsze oczywiście z samodzielnie upieczoną bułką (przepis tutaj). Burgery można smażyć na patelni

Bullio
Klasyczny grecki gyros 186

wolnym ogniu, aż sos nieco odparuje.  Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka. 165

wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce do mielenia mięsa.( Można dwukrotnie pasztet będzie bardziej gładki.)  Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę. Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50-60 minut w 170 stopniach

Kuchnia z widokiem na ogród
Gulasz piwny z pieczoną kalarepką 68

goździki, liście, ziele i chwilę podgrzewamy. Dodajemy do mięsa i gotujemy na wolnym ogniu ok. 120 min, od czasu do czasu mieszając. Całość odparowujemy, do pożądanej gęstości. Do smaku doprawiamy miodem, solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy kalarepki. Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z gałązką tymianku, masłem i olejem. Pieczemy w 160°C przez 100 min. Wyjmujemy i kroimy

R'n'G Kitchen
Sałatkowe menu na Sylwestra 282

kaszą, z makaronem, z ryżem, z mięsem,  z rybą... Do wyboru do koloru ! Serdecznie Was zapraszam, może znajdziecie u mnie kulinarną inspirację na nadchodzące dni ? 😊 Sałatkowe  menu na  Sylwestra Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z surimi i zielonym groszkiem Sałatka z pieczonych buraków z fetą Ziemniaki w sosie jogurtowo

Kulinarne przygody Gatity
Soyburgery bez smażenia 153

Masa sojowa z dodatkami: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję. Dodać 50 g tartej bułki, 1 jajo, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić pieprzem i solą. Masa powinna być plastyczna i łatwa w formowaniu. Jeżeli jest za sucha można dolać oleju do smażenia. 3. Pieczenie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy sojowej ulepić kulki

Pij soki wyciskane
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 113

gładszej masie to mielimy całość dwukrotnie). Teraz mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami korzennymi  ( nie dodajemy tylko liścia laurowego i  szałwii ) wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym  liściem

Miód i pieprz
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 192

czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy je z każdej strony. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy ok. 6 minut co chwilę mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, ugotowaną kaszę jaglaną, sól, pieprz. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Farsz nakładać do papryk. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż papryki

psgotujemy
papryka pieczona z kuskusem i drobiowym mięskiem... 129

nasmarować po wierzchu do miski wsypać kaszę, mielone mięso, jajka, koperek posiekany, ząbki czosnku wyciśnięte, pokrojoną cebulę, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać każdą paprykę nadziać farszem do pełna, postawić w naczyniu żaroodpornym, wierzch nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 40 minut, następnie na 160 C na termoobiegu

W Mojej Kuchni Lubię
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 131

świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby…   Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi

Karo in the Kitchen
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 311

opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek kiełbasy, każdy róg kwadratu zagiąć do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 10-15 minut, na złoty kolor

Zrób to smacznie
Pizza z kurczakiem i ananasem. 158

marynatą i odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso podsmażyć na patelni na oliwie. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka i ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia

zadanie-gotowanie
Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki 209

Dziś mam dla Was prosty, a zarazem pyszny pomysł na warzywny dodatek do drugiego dania. Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki smakuje idealnie z mięsem

Słodkie okruszki
Naleśniki zapiekane z mięsem z rosołu 143

pieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem. Piec 20 minut w 180 stopniach

Ewusiowe Smaki
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 138

żyłkę****. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Pokrój na małe plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj.   *Różowych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Żeberka w sosie cebulowym. 219

zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem 179

Mieszamy ze sobą.  3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut

Szefowa kuchni
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym. 134

makaron. Na nim poukładać różyczki brokułu oraz wyłożyć mięso. Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy śmietanę oraz rozdrobniony ser topiony. Doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową oraz pieprzem i mieszamy do czasu rozpuszczenia sera. Kiedy sos będzie już gładki zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 25- 30 min. Pięć minut przed końcem

Radość kipiąca uśmiechem.
PATLICAN MUSAKKA, czyli musaka z bakłażanem 162

pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać farsz. Umyć pomidory, pokroić w plasterki. Rozłożyć na farszu. Umyć natkę i posiekać. Posypać natką całość. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż pomidory zmiękną. Artykuł PATLICAN

Tureckie Przepisy
Pasztet z fasoli piękny Jaś 183

grubych oczkach w maszynce do mielenia mięsa  Dodać przypraw do smaku, wsypać żurawinę, wlać rozpuszczone masło, jajka  ubić na pianę i dodać do masy - wyrobić ponownie, jeśli trzeba wlać kilka łyżek wody w której gotowała się wątróbka Masę przełożyć do foremki ( 30 x 12 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp

Proste Potrawy
Udko z kurczaka 159

inną kaszę :) Zakupy: - udko z kurczaka - rękaw do pieczenia - przyprawy - oliwa z oliwek - kalafior - kuskus Przygotowanie: Udko z kurczaka myję osuszam i marynuję w oliwie z oliwek z przyprawami i wkładam do rękawa do nagrzanego piekarnika do 200 stopni w naczyniu żaroodpornym najpierw na jakies 35 minut a później wyciągam mięso z rękawa i zostawiam w naczyniu w piekarniku

Tanio smacznie i prosto
Miodownik z orzechami 205

kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając. 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią

Na Ciasteczkowych Papierach
Sałatka warstwowa 1811

Nie wszyscy lubią warstwowe sałatki. Jednak ja lubię a szczególnie za to, że ładnie wyglądają podane w szklanych naczyniach. Najczęściej podaję takie na imprezy ale nie

Ala piecze i gotuje
Cannelloni z mięsem mielonym, a'la zapiekanka. 204

bułka zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać makaron ( nie ugotowany) mięsem.   Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę przygotowanych warzyw. Poukładać nadziany makaron. Na wierzch wylać resztę warzyw. Przykryć pokrywą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni. Po godzinie wyciągnąć, położyć na wierzch ser żółty. Jeszcze przez chwilę piec, do roztopienia sera. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kilka pomysłów na... 160

lekkim wyjątkiem) pozostaje wolny od nabiału, mięsa, czy innych zwierzęcych produktów :) I tu nachodzi mnie myśl, czy właśnie nie robić takich podziałów w tym cyklu, że raz będzie cały post z pomysłami na ryż, innym na makaron, a innym na kurczaka, czy rybę, co o tym myślicie? :)  Domowe pieczone falafele ostatnimi czasami zakochałam się na nowo

More food, love and dreams
Nadziewany pieczony kurczak 210

Prosty, teoretycznie tradycyjny, ale z upieczony w ten sposób jest świetnym sposobem, żeby zaimponować rodzinie ;) Nadzienie sprawia, że kurczak piecze się równo i pozostaje soczysty, nabierając

Pociąg Do Kuchni
Bruschetta z pomidorami i brzoskwiniami 129

bazylii. Propozycja na śniadanie lub jako przekąska do mięsa z grilla. Polecam! Składniki: 1 bagietka 2 pomidory kilka sztuk pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sos balsamiczny 2-3 łyżeczki oliwy Bagietkę pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bagietki popryskać/natrzeć oliwą. Piec, aż będą złote i chrupiące (około 7 minut

Moja Galeria Smaku
Skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej. 174

     Lubimy takie skrzydełka!!! Pyszne, aromatyczne kąski otoczone słodkawą, nieco pikantną glazurą! W sam raz na grilla lub jako mundialowa przekąska :-) Polecam!!! Składniki

Rozpustne gotowanie
Szaszłyki wieprzowo warzywne 175

szaszłyków olej - 5 łyżek Sposób przygotowania: Mięso i paprykę umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  Cebulę obrać, pokroić w krążki.  Ogórki korniszony pokroić w plastry.  Wszystkie składniki nadziać na przemian na patyczki do szaszłyków.  Przyprawić szaszłyki przyprawą, wymieszaną z olejem, odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.  Piec na gillu 25 minut, co jakiś

Kuchnia Danusi
Miodowe skrzydełka 99

poobracać. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (mięso musi być przykryte lub zamknięte w szczelnym plastikowym opakowaniu). Jeśli tak jak ja macie do dyspozycji grilla gazowego swoje skrzydełka przygotujecie w 20 minut. Jeśli korzystacie z tradycyjnego grilla: skrzydełka będą gotowe po ok. 35-40 minutach. Jeśli korzystacie z piekarnika pieczcie je ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni

Wielki apetyt
Pierś z gęsi z figami 96

całą noc. Figi zmiksować razem z resztkami mięsa. Wyjąć piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie, spiąć wykałaczkami. Na lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę. Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu(...)piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną

królestwo garów
Kurczak ze śliwką 173

sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego

Salonik smaków
Karp w migdałach 378

jajku, płatkach (w dalszym ciągu tylko od strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi do dołu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia pierwszej partii przygotować drugą, a potem również usmażyć. Obsmażone kawałki karpia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować sos. Sos 10 g cukru 30 g rodzynek

Pełny talerz
Zapiekanka ryżowa z pulpecikami i warzywami 123

cayenne i słodką paprykę. Przyprawy połączyć z mięsem. Wylepić małe pulpeciki, które umieścić na suchym ryżu, a na sam koniec dodać mrożone warzywa.  Przygotować zalewę. Masło rozpuścić.  Do 2 szklanek wody dodać rozpuszczone masło. Przygotowana zalewę przyprawić solą i pieprzem. Na sam koniec wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość piec bez przykrycia około 60-70 minut w 180ºC

Ugotować
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 221

proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka  bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz  i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik  nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy  pomocy pędzelka  nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/ -Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu(...)wstawić na chwilę do  podgrzanego piekarnika/ -Na wierzch każdej połówki nałożyć porcje gęstego,  gorącego sosu. -Udekorować listkami świeżej szałwii lub zielonej pietruszki. -Jeśli  ktoś lubi  pieczony czosnek można  włożyć  go wraz  z  ziemniakami  do piekarnika   i   ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można  podawać

Zakamarki mojej kuchni
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 512

Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę.  Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

SzczyptaSmaQ
Potrawy wegetariańskie 232

dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza, a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 176

innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

Mango Papaja
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 167

zaufane sklepy, gdzie mamy pewność, że kupujemy mięso świeże, które nie zostało przed chwilą podane zabiegom "reanimacyjnym". Zdecydowana większość właścicieli sklepów ma szeroki wachlarz takich zabiegów i liczy się dla nich tylko to, aby sprzedać i zarobić. Niestety nie zastanawiają się, że nas trują. Swoją kaczkę na dzień przed pieczeniem zamarynowałam, żeby dobrze wchłonęła przyprawy.  Składniki marynaty

Codzienna kuchnia niecodzienna
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 173

posypania gotowego dania),doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie na odrobinę oleju,obsmażamy do zrumienienia miesa. Ciasto francuskien rozwijamy,każdy płat kroimy na 8 równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy. Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze do pieczenia,smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka,zapiekamy ok.15 minut

Z Majeczką w kuchni
Pasztet z zielonej soczewicy 136

składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st

charlotte gotuje
Domowy pasztet z żurawiną 249

domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu. Post Domowy pasztet z żurawiną

Marta Gotuje
Babeczki z mięsem na cieście francuskim 296

drobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj na mięsie. Pozostałe pieczarki pokrój cieniutko w plasterki i podsmaż na patelni z kilkoma kroplami oliwy. Połóż na ser i tak przygotowane babeczki przełóż na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Piecz w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni

Moniki Smakołyki
Faszerowane warzywa 236

solą, pieprzem  i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.  Podlewamy warzywa niewielką ilością wody. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania