akurat takie mięso było pod ręką , ale wyszło mega smaczne Ale podczas przygotowywania i spożywania posiłku żaden ortodoksyjny Turek nie ucierpiał Polecam to danie i nie ważne z jakiego mięsa zawsze jest smaczne , nawet jak spolszczone Niedzielny schabowy, tyle że inaczej Składniki na 4 -5 osób : 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów 2 łyżki przyprawy do gyrosa dodatkowo(...)wyrosną . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C , bez termoobiegu , przy włączonej górnej i dolnej grzałce . Po upieczeniu bułki zostawiamy do ostygnięcia . Schab pozbawiamy wszelkich błon i tłuszczy , skrawamy bardzo ostrym nożem w cieniutkie kawałki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa , czosnkiem , solą ,chilli i 1 łyżką oleju . Odstawiamy na godzinę . Po tym czasie, mięso krótko
Ogrodnik w podróżyMuszę powiedzieć, że "sticksy" są bardzo smaczne, chociaż niestety czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 1 h 15 min plus pół godziny pieczenia . Pałeczki zainspirowane gotowym daniem mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli(...)płaskie łyżki) bułki tartej 30 g (pół) roztrzepanego jajka 25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki 15 g pokruszonych płatków kukurydzianych przyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi) Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu) 2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 3. Cebulę siekamy
Malowane smakiemprzepyszna 😋 Spód przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu jest zdrowy i idealnie kruchy. Nadzienie zrobiłam z filetów z kurczaka, które posiekałam i doprawiłam "Vegetą Natur - O smaku kurczaka" - mięso smakuje wybornie, jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dodałam również zrumienione pieczarki z cebulą oraz kawałki gorgonzoli, a całość zatopiłam w jajeczno - śmietanowym sosie. Za pomocą obieraczki do warzyw starłam piękne(...)mąki pełnoziarnistej 2 jajka 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka zimnej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 3 łyżki oleju 2 małe filety z piersi kurczaka 3 łyżeczki przyprawy "Vegeta Natur - O smaku kurczaka" 1 średnia cebula 200 g pieczarek 100 g gorgonzoli
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia. Dodajemy mleko i rozbełtane jajka. Wrzucamy szpinak. Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Smażymy dość duże naleśniki – z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund! Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Fileta oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso
Ostra na Słodkogroch z kapustą w eleganckim wydaniu, czyli pomieszanie z poplątaniem w formie torcika warzywnego. Danie jest trochę pracochłonne, bo trzeba gotować, sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako(...)liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą, pieprzem
To co kochamZapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drugie ma na wyposażeniu rożen obrotowy (zapewnia równomierne opiekanie potrawy, co sprawia, że staje się ona smakowicie zarumieniona na całej powierzchni). Kurczak pieczony na rożnie piekł się równomiernie, co można było zaobserwować bez otwierania piekarnika, miał rumianą, chrupiącą skórkę, a po rozkrojeniu był soczysty i idealnie dopieczony, – po trzecie posiada funkcję rozmrażania (zamrożony produkt wkładamy do piekarnika, włączamy(...)funkcję rozmrażanie, a po chwili produkt jest gotowy do przetwarzania) . ta funkcja sprawdza się u takich osób jak ja, które zapominają w odpowiednim wcześnie wyjąć zamrożone mięso z lodówki i robią to w ostatniej chwili, – po czwarte ma prowadnice teleskopowe (gwarantują one swobodę użytkowania i znacznie zwiększają bezpieczeństwo, za sprawą ich pionowej regulacji dają także możliwość dopasowania wnętrza piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie. Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i pieczone ziemniaczki z szałwią przepis na 2 osoby (i trochę więcej ziemniaków, ale my lubimy pieczone ziemniaki:) Składniki: na doradę
Chilli Czosnek i OliwaGrillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C. Smacznego
Słodki ZakątekSkrzydełka myjemy, osuszamy, obcinamy lotki. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Czosnek przeciskamy przez praskę. Keczup mieszamy z miodem i musztardą, dodajemy przeciśnięty czosnek, wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godz do lodówki. Skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 50 minut. (Moim faworytem wśród rękawów
Z Majeczką w kuchnibyłam w restauracji, gdzie zafundowano nam wegańskie jedzenie w postaci pysznej sałatki, na którą składał się brokuł zapiekany z cytryną i oliwą na zielonym spodzie z sałaty i innych pieczonych warzyw. Bardzo lubię lekkie sałatki , więc dzisiaj na kolację pojawiła się u mnie oto taka nieskomplikowana sałatka z brokułu i jarmużu. Oczywiście jest w niej nieco więcej składników(...)kostkę i ułóż na blasze. Dodaj brokuł podzielony na różyczki, posól, skrop sokiem z cytryną i oliwą. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Warzywa powinny być al dente. Pokrój paprykę w paski i ułóż na jarmużu. Na wierzchu rozłóż pieczone warzywa. Orzechy upraż na suchej patelni. Wysyp na ściereczkę i wymasuj orzechy. Kiedy większa część
codojedzeniaŁatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania
Niedzielny kucharzobieram i również kroję drobno, przekładam do mięsa. Do miski dodaję jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, tarty ser żółty, jajko oraz bułkę tartą. Na koniec dodaję musztardę i ketchup. Mieszam dokładnie. Na gotowe, kruche ciasto przekładam farsz. Zawijam . Końcówki ciasta dokładnie zlepiam tak by farsz nie wypadł podczas pieczenia. Ciasto dokładnie smaruję mlekiem a następnie posypuję solą
Gotowanie Patki” Kurczę zielone ” lekko smażone Kurczak , kurczę zielone , kurka …. czyli drób Pyszne mięso , bez którego ciężko się obyć . Wsiąkło w polską kuchnię, nie znam
Ogrodnik w podróżyminut. Odcisnąć. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrób dłonią, pod koniec dodaj jajko. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w mące i obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. Podawaj z Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem oraz z Idealna mizeria
Oka w rosole czyli KaFka gotujetymianku lubczyk 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, porządnie doprawić i odstawić na kilka godzin. Cebulę pokroić na cztery części, paprykę i boczek w kostkę. Wszystkie składniki naprzemiennie nabijać na patyczki do szaszłyków, gotowe poukładać na blasze z kilkoma plasterkami smalcu i do pieca na ok godzinę w 170 st C (góra
Gaździnka warzyczosnek, papryka , tymianek , oregano itp. Skórki oddzielić od mięsa i tłuszczu tak aby były bardzo cieniutki niemal pergaminowej grubości. Tak przygotowane skóry gotować przez 2 godziny w osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko przestudzić i pociąć na paski a następnie malutkie kwadraciki (uwaga rosną w trakcie smażenia!). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć na niej skórki. Skórki suszyć przez
Ola la LCHFMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzczerwona używana jest jako przyprawa shiso. Do mięsa okazała się znakomita więc jeśli tylko uda się ją gdzieś zakupić nie wahajcie się ani minuty. Użyłam tutaj przyprawy do wieprzowiny w skład której wchodzą: pieprz, kurkuma, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, cząber, rozmaryn, curry. Żeberka pieczone z pachnotką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą
Moja smaczna kuchniagrubych oczkach i podsmażyć na patelni po mięsie - około 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zalać sosem kotlety. Dusić na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie dobrze smakuje z dodatkiem prostego sosu
zadanie-gotowaniepiersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki
VioletoweKucharzenienich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki
Kulinarne przygody GatitySoczysta, mięciutka, rozpływająca się w ustach, aromatyczna... mogłabym tu wiele pisać. Karkówka, bo właśnie o niej mowa to moja propozycja na pyszny obiad. Co prawda samo
Zrób to smacznieCzasem nachodzi mnie ochota na domowy fast food 🙂 Przedstawiam przepis na drobiowe burgery. Najlepsze oczywiście z samodzielnie upieczoną bułką (przepis tutaj). Burgery można smażyć na patelni
Bulliowolnym ogniu, aż sos nieco odparuje. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony
Moje Kuchenne Rewelacjewywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce do mielenia mięsa.( Można dwukrotnie pasztet będzie bardziej gładki.) Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę. Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50-60 minut w 170 stopniach
Kuchnia z widokiem na ogródgoździki, liście, ziele i chwilę podgrzewamy. Dodajemy do mięsa i gotujemy na wolnym ogniu ok. 120 min, od czasu do czasu mieszając. Całość odparowujemy, do pożądanej gęstości. Do smaku doprawiamy miodem, solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy kalarepki. Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z gałązką tymianku, masłem i olejem. Pieczemy w 160°C przez 100 min. Wyjmujemy i kroimy
R'n'G Kitchenkaszą, z makaronem, z ryżem, z mięsem, z rybą... Do wyboru do koloru ! Serdecznie Was zapraszam, może znajdziecie u mnie kulinarną inspirację na nadchodzące dni ? 😊 Sałatkowe menu na Sylwestra Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z surimi i zielonym groszkiem Sałatka z pieczonych buraków z fetą Ziemniaki w sosie jogurtowo
Kulinarne przygody GatityMasa sojowa z dodatkami: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję. Dodać 50 g tartej bułki, 1 jajo, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić pieprzem i solą. Masa powinna być plastyczna i łatwa w formowaniu. Jeżeli jest za sucha można dolać oleju do smażenia. 3. Pieczenie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy sojowej ulepić kulki
Pij soki wyciskanegładszej masie to mielimy całość dwukrotnie). Teraz mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami korzennymi ( nie dodajemy tylko liścia laurowego i szałwii ) wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym liściem
Miód i pieprzczosnek i chwilę podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy je z każdej strony. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy ok. 6 minut co chwilę mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, ugotowaną kaszę jaglaną, sól, pieprz. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Farsz nakładać do papryk. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż papryki
psgotujemynasmarować po wierzchu do miski wsypać kaszę, mielone mięso, jajka, koperek posiekany, ząbki czosnku wyciśnięte, pokrojoną cebulę, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać każdą paprykę nadziać farszem do pełna, postawić w naczyniu żaroodpornym, wierzch nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 40 minut, następnie na 160 C na termoobiegu
W Mojej Kuchni Lubięświeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi
Karo in the Kitchenopakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa Spichlerz Rusiecki ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek kiełbasy, każdy róg kwadratu zagiąć do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 10-15 minut, na złoty kolor
Zrób to smaczniemarynatą i odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso podsmażyć na patelni na oliwie. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka i ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia
zadanie-gotowanieDziś mam dla Was prosty, a zarazem pyszny pomysł na warzywny dodatek do drugiego dania. Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki smakuje idealnie z mięsem
Słodkie okruszkipieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem. Piec 20 minut w 180 stopniach
Ewusiowe Smakiżyłkę****. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Pokrój na małe plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj. *Różowych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródMieszamy ze sobą. 3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników. 4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut
Szefowa kuchnimakaron. Na nim poukładać różyczki brokułu oraz wyłożyć mięso. Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy śmietanę oraz rozdrobniony ser topiony. Doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową oraz pieprzem i mieszamy do czasu rozpuszczenia sera. Kiedy sos będzie już gładki zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 25- 30 min. Pięć minut przed końcem
Radość kipiąca uśmiechem.pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać farsz. Umyć pomidory, pokroić w plasterki. Rozłożyć na farszu. Umyć natkę i posiekać. Posypać natką całość. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż pomidory zmiękną. Artykuł PATLICAN
Tureckie Przepisygrubych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Dodać przypraw do smaku, wsypać żurawinę, wlać rozpuszczone masło, jajka ubić na pianę i dodać do masy - wyrobić ponownie, jeśli trzeba wlać kilka łyżek wody w której gotowała się wątróbka Masę przełożyć do foremki ( 30 x 12 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp
Proste Potrawyinną kaszę :) Zakupy: - udko z kurczaka - rękaw do pieczenia - przyprawy - oliwa z oliwek - kalafior - kuskus Przygotowanie: Udko z kurczaka myję osuszam i marynuję w oliwie z oliwek z przyprawami i wkładam do rękawa do nagrzanego piekarnika do 200 stopni w naczyniu żaroodpornym najpierw na jakies 35 minut a później wyciągam mięso z rękawa i zostawiam w naczyniu w piekarniku
Tanio smacznie i prostokawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając. 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią
Na Ciasteczkowych PapierachNie wszyscy lubią warstwowe sałatki. Jednak ja lubię a szczególnie za to, że ładnie wyglądają podane w szklanych naczyniach. Najczęściej podaję takie na imprezy ale nie
Ala piecze i gotujebułka zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać makaron ( nie ugotowany) mięsem. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę przygotowanych warzyw. Poukładać nadziany makaron. Na wierzch wylać resztę warzyw. Przykryć pokrywą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni. Po godzinie wyciągnąć, położyć na wierzch ser żółty. Jeszcze przez chwilę piec, do roztopienia sera. Smacznego
W kuchni u Monikilekkim wyjątkiem) pozostaje wolny od nabiału, mięsa, czy innych zwierzęcych produktów :) I tu nachodzi mnie myśl, czy właśnie nie robić takich podziałów w tym cyklu, że raz będzie cały post z pomysłami na ryż, innym na makaron, a innym na kurczaka, czy rybę, co o tym myślicie? :) Domowe pieczone falafele ostatnimi czasami zakochałam się na nowo
More food, love and dreamsProsty, teoretycznie tradycyjny, ale z upieczony w ten sposób jest świetnym sposobem, żeby zaimponować rodzinie ;) Nadzienie sprawia, że kurczak piecze się równo i pozostaje soczysty, nabierając
Pociąg Do Kuchnibazylii. Propozycja na śniadanie lub jako przekąska do mięsa z grilla. Polecam! Składniki: 1 bagietka 2 pomidory kilka sztuk pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia garść świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sos balsamiczny 2-3 łyżeczki oliwy Bagietkę pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bagietki popryskać/natrzeć oliwą. Piec, aż będą złote i chrupiące (około 7 minut
Moja Galeria SmakuLubimy takie skrzydełka!!! Pyszne, aromatyczne kąski otoczone słodkawą, nieco pikantną glazurą! W sam raz na grilla lub jako mundialowa przekąska :-) Polecam!!! Składniki
Rozpustne gotowanieszaszłyków olej - 5 łyżek Sposób przygotowania: Mięso i paprykę umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Ogórki korniszony pokroić w plastry. Wszystkie składniki nadziać na przemian na patyczki do szaszłyków. Przyprawić szaszłyki przyprawą, wymieszaną z olejem, odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Piec na gillu 25 minut, co jakiś
Kuchnia Danusipoobracać. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (mięso musi być przykryte lub zamknięte w szczelnym plastikowym opakowaniu). Jeśli tak jak ja macie do dyspozycji grilla gazowego swoje skrzydełka przygotujecie w 20 minut. Jeśli korzystacie z tradycyjnego grilla: skrzydełka będą gotowe po ok. 35-40 minutach. Jeśli korzystacie z piekarnika pieczcie je ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni
Wielki apetytcałą noc. Figi zmiksować razem z resztkami mięsa. Wyjąć piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie, spiąć wykałaczkami. Na lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę. Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu(...)piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną
królestwo garówsól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego
Salonik smakówjajku, płatkach (w dalszym ciągu tylko od strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi do dołu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia pierwszej partii przygotować drugą, a potem również usmażyć. Obsmażone kawałki karpia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować sos. Sos 10 g cukru 30 g rodzynek
Pełny talerzcayenne i słodką paprykę. Przyprawy połączyć z mięsem. Wylepić małe pulpeciki, które umieścić na suchym ryżu, a na sam koniec dodać mrożone warzywa. Przygotować zalewę. Masło rozpuścić. Do 2 szklanek wody dodać rozpuszczone masło. Przygotowana zalewę przyprawić solą i pieprzem. Na sam koniec wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość piec bez przykrycia około 60-70 minut w 180ºC
Ugotowaćproszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy pomocy pędzelka nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/ -Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu(...)wstawić na chwilę do podgrzanego piekarnika/ -Na wierzch każdej połówki nałożyć porcje gęstego, gorącego sosu. -Udekorować listkami świeżej szałwii lub zielonej pietruszki. -Jeśli ktoś lubi pieczony czosnek można włożyć go wraz z ziemniakami do piekarnika i ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można podawać
Zakamarki mojej kuchniUgotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
SzczyptaSmaQdziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza, a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron
Chilli Czosnek i Oliwainnym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Mango Papajazaufane sklepy, gdzie mamy pewność, że kupujemy mięso świeże, które nie zostało przed chwilą podane zabiegom "reanimacyjnym". Zdecydowana większość właścicieli sklepów ma szeroki wachlarz takich zabiegów i liczy się dla nich tylko to, aby sprzedać i zarobić. Niestety nie zastanawiają się, że nas trują. Swoją kaczkę na dzień przed pieczeniem zamarynowałam, żeby dobrze wchłonęła przyprawy. Składniki marynaty
Codzienna kuchnia niecodziennaposypania gotowego dania),doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie na odrobinę oleju,obsmażamy do zrumienienia miesa. Ciasto francuskien rozwijamy,każdy płat kroimy na 8 równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy. Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze do pieczenia,smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka,zapiekamy ok.15 minut
Z Majeczką w kuchniskładniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st
charlotte gotujedomowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu. Post Domowy pasztet z żurawiną
Marta Gotujedrobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj na mięsie. Pozostałe pieczarki pokrój cieniutko w plasterki i podsmaż na patelni z kilkoma kroplami oliwy. Połóż na ser i tak przygotowane babeczki przełóż na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Piecz w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni
Moniki Smakołykisolą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką. Podlewamy warzywa niewielką ilością wody. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut
Moje Kuchenne Rewelacje