Jeśli regularnie śledzicie naszego bloga to wiecie zapewne, że preferujemy dania proste, bez zbytniego nadęcia i wyszukania. Ten obiad w zasadzie też będzie prosty, ale dość
Marder&Marder ManufactureZ czym kojarzy się Wam taki zwykły prosty polski obiad? Pewnie pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy jest kotlet schabowy. Pewnie dlatego jest tak chętnie jedzony
Marder&Marder ManufactureKlasyka klasyki, podstawa podstaw. W wielu polskich domach kwintesencja niedzielnego obiadu. Panie, panowie... Oto kotlet mielony! Niby prosta rzecz. Zmielić, ulepić, usmażyć. Ale z doświadczenia wiem
Marder&Marder ManufactureDzisiaj odrobina włoskiej kuchni, czyli calzone z kurczakiem. Właściwie to nie jestem pewien czy Włosi calzone robią z kurczakiem. Pewnie nie, dlatego tylko odrobina tej włoskiej
Marder&Marder ManufactureGeneralnie lubimy kurczaki i są one chyba najczęściej spożywanym przez nas mięsem. Zresztą jest to też mięso, które chyba najłatwiej przygotować. A jednocześnie mnogość sposobów, na
Marder&Marder ManufactureDzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy rodem z francuskiej
Marder&Marder ManufactureŚląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy
Marder&Marder ManufactureKurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną
Marder&Marder ManufactureMięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90
Smakowity Blog KulinarnyBardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i
Ala piecze i gotujekonserwantów, fosforanów, glutaminianu sodu. Szary kolor, który pojawia się na przekroju wędliny, to efekt pieczenia i naturalnych składników. W trakcie spotkania Antoni Gibowicz, lekarz weterynarii i Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. przedstawił nam kolejne etapy produkcji linii Naturrino, począwszy od pozyskania mięsa od polskich producentów współpracujących z Sokołowem w ramach programu "Razem w przyszłość", aż po efekt(...)Uczestnicy warsztatów mieli także możliwość wzięcia udziału w profesjonalniej analizie składu ciała. W trakcie warsztatów mogliśmy spróbować niektórych dań wchodzących w skład całodniowego zbilansowanego jadłospisu: jajecznicy ze szczypiorkiem i pieczoną szynką Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego pierogów z pasztetem Naturrino w emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem
Kulinarne przygody GatityHamburger, król fast foodów, przygotowany zazwyczaj z mięsa wołowego z dodatkami serwowanego w podpieczonej bułce. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie – można smażyć, grillować, piec na żywym ogniu. Serwowany z różnymi dodatkami takimi jak ser, sałata, cebula, boczek, ogórek konserwowy no i oczywiście z musztardą, majonezem i ketchupem. Poniżej przedstawiam przepis, którym już dawno chciałam się podzielić. Moja tajemnica polega
wysmienitywiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki: 300g mięsa mielonego, por, cukinia, marchewka, 1/2 bakłażana, czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych, jajko(...)łyżki otrębów owsianych, sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, świeża bazylia, 200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę
Z miłości do słodkościBezglutenowe spaghetti z dyni makaronowe, zdrowe i bardzo ergonomiczne, bo nie trzeba po jedzeniu zmywać talerzy:) Przygotowanie : 15 minut Pieczenie : 1 godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji ; 2 Nie raz robiliśmy zapiekanki z mięsem i cukinią, albo bakłażanem. Dynia kojarzyła nam się raczej z zupami. Tymczasem można z niej wyczarować absolutnie niezwykle danie – warzywny makaron. Trzeba tylko pamiętać(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój dynie wzdłuż na połowy. Przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, skrop każdą połówkę oliwą, dobrze posól i popieprz. Połóż na blaszkę do pieczenia przecięciem w dół. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 miut, aż dynie będą miękkie. Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oliwy, wysyp na nią boczek
Niedzielny kucharzwłaśnie w ten właśnie sposób na bazie przepisu z "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" powstała niewegetariańska wersja zupy z pieczonych pomidorów i ciecierzycy :) I choć absolutnie nie zamierzam w dającej się przewidzieć przyszłości zrezygnować z mięsa, to "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" uważam, za jedną z najbardziej wartościowych i uniwersalnych książek kucharskich i z pewnością jest(...)Przygotowanie W obu przypadkach przygotowanie zupy jest niemal identyczne. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory przekrojone na połówki, ugotowaną ciecierzycę. Posyp oregano, papryką w proszku, czosnkiem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż pomidory nieznacznie poczernieją i zaczną wrzeć. Wyjmij naczynie z piekarnika i odłóż kilka ziaren
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata