mielony - 2500 przepisów (strona:126/167)

Papryka faszerowana 2186

farszu to zrobiłam jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania

Czerwona Porzeczka
Letnia sałatka z nektarynkami! KOLACJA FIT! 322

bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki mieszamy ze sobą. Polewamy dressingiem! SMACZNEGO!!! POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO POLUBIENIA MOJEJ STRONY

SMYKWKUCHNI
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 330

dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY

OstryKęs
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 389

ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki

OstryKęs
Rozgrzewający gulasz 1407

jego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę

Ratunku obiad
Zapiekanka ziemniaczana 783

ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy

Ratunku obiad
Rybka po grecku 204

była to mrożona tilapia i sprawdziła się super) 2 duże marchewki 1 pietruszkę 1 małego selera (lub pół dużego) 2 cebule 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe płaska łyżeczka cukru mleko i mąka do obtoczenia ryby (ewentualnie jajko) olej do smażenia Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy

Ratunku obiad
Coś jakby leczo 262

dobrej, mocno przyprawionej kiełbasy (u mnie jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól pieprz, cukier, chilli, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia razową bagietkę Kiełbasę kroimy w kostkę, papryki również. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw samą kiełbasę, a później dodajemy

Ratunku obiad
Bułeczki z suszonymi pomidorami 190

trochę do posmarowania miski oraz bułeczek 5 mięsistych suszonych pomidorów z oliwy 10 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru po 0,5 łyżeczki suszonej bazylii i tymianku oraz słodkiej mielonej papryki Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste i niemal identyczne, jak przygotowanie ich słodkiej wersji z rodzynkami. Drożdże wkruszamy do sporej miski, posypujemy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy

Ratunku obiad
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 190

tartego sera (ja użyłam parmezanu) + trochę do posypania każdej porcji 1 średnią cebulę 60-70 dag świeżych grzybów (ja użyłam podgrzybków oraz prawdziwków) przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego tymianku ok. 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej oliwy ze skórką cytrynową) Grzyby oczyszczamy i dokładnie opłukujemy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki

Ratunku obiad
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 247

ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron

Ratunku obiad
Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 485

wówczas składniki komponujecie wg schematu:BISZKOPT ORZECHOWY/MIGDAŁOWY/KOKOSOWY ( do tortów lub jako spód do ciast ) 5 jaj3/4 szkl, drobnego cukru 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej1/4 szkl. mąki pszennej1/2 szkl, mielonych orzechów/ migdałów/ lub wiórki kokosowePrzygotowujemy jak biszkopt podstawowy. ***********************************************************************************************************************Możecie upiec też biszkopt smakowy, z kisielem. W tym wypadku mąkę ziemniaczaną, zastępujecie kisielem o wybranym smaku. BISZKOPT SMAKOWY

kolorowotorcikowo
Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi 263

wzajemnie :D Składniki ( na około 20 sztuk )150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam 100 g czekolady Lindt 70% i 50 g czekolady 47% kakao )250 g serka mascarpone1 szklanka mielonych orzechów laskowych1 łyżka powideł śliwkowych ( nie koniecznie )Do polania:200 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej, 100 g gorzkiej max 50% kakao )2 łyżki oleju, np arachidowy

kolorowotorcikowo
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 562

opada. Długi czas pieczenia i niska temperatura sprawiają, że ciasto jest równe.( nie rośnie gwałtownie i nie opada). Zostawić do całkowitego wystygnięcia ( ok.12h) Wyłożyć na talerz i posypać mielonym ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA JARZYNOWA / WARZYWNA 504

potrzebuję bulionu- kupnych nie używam).Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) .  Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól( na początek ok.1/2 płaskiej łyżeczki) do smaku, zawsze możemy dosolić, dlatego dodajemy stopniowo, tak by nie przesolić. Majonez też dozujemy porcjami, chodzi o to by sałatka

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania