mielony - 2500 przepisów (strona:122/167)

Makowe z kremem "biała dama" 175

święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą

Salonik smaków
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 253

końcowy był zupełnie inny lecz okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszedł całkiem pokaźny i sycący obiad :) Składniki: 18 sztuk papieru ryżowego 1 torebka ryżu 250 g mięsa mielonego wołowego   1 cebula pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 papryczka ostra  sól, pieprz  sezam do otoczenia  olej do smażenia  Przygotowanie: Ugotuj ryż

Niezły Młynek
Najprostszy jabłecznik 250

łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Składniki na ciasto wrzucić do miski i wymieszać ze sobą. Tortownicę wysmarować masłem. Dno ściśle

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti z cukinii z bazylią, pistacją i olejem sezamowym! 198

nawet dietetyczny "makaron" z cukinii! Przepyszne połączenie smaków! SKŁADNIKI: - 1 średnia długa cukinia - 15 pistacji - olej sezamowy - garść bazylii - 15 listków świeżej melisy - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek Cukinię za pomocą specjalnej obieraczki kroimy na makaronowe nitki. Wrzucamy na 1,5 minuty na gotującą się osoloną wodę. Za pomocą łyżki cedzakowej

SMYKWKUCHNI
Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili 199

groszku (1 szklanka) 5 łyżek śmietany 18% lub 30% 1 duże jajko 75 g mąki (3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cukru masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Do podania: 6 plasterków wędzonego boczku lub ewentualnie szynki dojrzewającej słodki sos chili jogurt naturalny lub kwaśna śmietana Mrożony groszek rozmrażamy, a następnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem

Poezja smaku
Ciasto Migdałowe Nigelli Lawson - dieta bezmleczna 187

smaku (zbiory już od września - JE JE JE!) - stąd te maliny.   Potrzebujesz: 3 jabłka pół koszyczka malin sok z połowy cytryny (u mnie limonki) 8 jajek 325 g mielonych migdałów 275 g cukru 50 g płatków migdałowych  Co robić? 1. Jabłka obrać, pokroić w plasterki wrzucić do garnka. Dodać maliny, sok z limonki, 2 łyżeczki cukru. Uprażyć

Matka Żywicielka
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 211

liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo:  ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA

Tajskie smaki
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 162

porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula

Tajskie smaki
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 292

cukier lub miód, dokładnie mieszamy i karmelizujemy całość ok. 5 min, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliło. 3. PAPRYKA SŁODKA (1 min): Do rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy

Nerds Kitchen
Ostre serduszka 146

zajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili,   2 szklanki mąki pełnoziarnistej,25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej bazylii,   szczypiorek. Przygotowanie: Ciasto: drożdże

Moniki Smakołyki
Kurczak żółto – czosnkowy 159

Składniki: 4 filety z kurczaka, 12 ząbków czosnku, 2 pomidory, roszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3  łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę

Moniki Smakołyki
Słodkie gruszki z słoną nutą 158

słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące

Moniki Smakołyki
Sałatka z ognistym łososiem 373

roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee), 4 oliwki zielone, 6 ziarenek kapary, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżka soku z cytryny,  3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz czarny,  1 łyżeczka musztardy. Przygotowanie: Sos winegret: musztardę z sokiem z cytryny i solą do rozpuszczenia mieszamy, olej powoli dolewamy. Pieprzem całość doprawiamy

Moniki Smakołyki
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 228

jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:    W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka

Moniki Smakołyki
Filet z kurczaka w sosie z musztardy francuskiej 237

ostrzejszy smak to dodajmy więcej musztardy ) Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać  Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku  Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić  "zatrzepkę" z mąki w małej ilości

Proste Potrawy