jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielonesiemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól 0,5 łyżeczki drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy)smarowidło
głodny alergikmrożona 100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezamsiemię lniane mielone 3 łyżki1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie:Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ
głodny alergikKawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. Wprawdzie tuńczyk z puszki nie jest najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne - wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam
głodny alergikkostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki keczupu 1 łyżka mąki 2/3 szklanki śmietany 18% mała garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka mielona i cukier do smaku Przygotowanie: W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj dynię, pomidory i keczup, po czym przykryj garnek i duś
karmelowyjednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie. Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 80 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny 2 gałązki świeżego
Gorący kąsekKonkretny kawał mięsa!, piękna łopatka w połączeniu z oscypkiem, czosnkiem i białym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :). Składniki; 1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa ) 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera
Apetyczna babeczkazupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego.Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej ) 4 dag drożdży łyżeczka cukru 1 litr ciepłej wody lub mleka Sól do smaku czyli ok 2 łyżeczek Tłuszcz
Apetyczna babeczkaDomowe ciasteczka, które nie wymagają zbyt wiele czasu :), są pyszne i bardzo prosto się je robi :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kg masła 25 dag mielonych orzechów włoskich 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu cukier puder do obtaczania ciasteczek Wszystkie składniki mieszamy
Apetyczna babeczkapieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki roztopionego masła 1 olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać
Apetyczna babeczkabakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny.Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać do wyłożonej pergaminem formy. Piec
Apetyczna babeczkasera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól
Apetyczna babeczkazbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych: 80 dag maki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych
Apetyczna babeczkaWielkanocy, więc czas najwyższy nastawić zakwas na żur. Jest sporo teorii co do jego wykonania, a ja będę się trzymać wersji mojej Babci. Mój nastaw jest z mielonego żyta typu 2000, będzie miał specyficzny zapach i kwasowość. Jeśli zdecydujecie się na zakwas z mąki pszennej z małą ilością razowej to otrzymacie barszcz biały, znacznie delikatniejszy od żuru. Potrzebujemy
Apetyczna babeczkakrewetek koktajlowych 4-5 ząbków czosnku garść drobno pokrojonego koperku do smażenia olej kujawski o smaku czosnku i bazylii łyżka soli do gotowania bobu świeżo mielony pieprz 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozwalamy mu przestygnąć.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej
Apetyczna babeczkasolą morską. Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki
Apetyczna babeczka