Imprezowa przekąska z tortilli Prosta i przepyszna przekąska, którą z pewnością pokochają wszyscy goście na przyjęciu. Rożki z tortilli faszerowane mięsem mielonym i warzywami oraz zapiekane z żółtym serem i podane z rewelacyjnym domowym sosem czosnkowym to danie, któremu ciężko się oprzeć! Składniki: 5 placków z tortilli (Mogą być kupne lub domowe PRZEPIS TUTAJ ) 300 g wieprzowego(...)mięsa mielonego 2 świeże pomidory lub połowa puszki krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/4 szklanki bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 20 dkg startego żółtego sera Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemPulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i
Szefowa kuchniciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół Połowę(...)sera odkładamy (ja nie odłożyłam, bo się rozpędziłam). Jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w plasterkach - to lepiej jest go pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę Ułożyć ser na jednej połówce ciasta i doprawić papryką (oraz czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak) Ser lekko przycisnąć do ciasta i przykryć drugim
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmaki z całego świata, na przykład ze słonecznej Grecji, którą Agata odkrywa dla nas na talerzu. Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 115 g pokruszonego sera feta 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg uznania) 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 1 cebula
KulinarneImpresje.plmniejsze kawałki 500 g cebuli, obranej, posiekanej z grubsza 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz 500 ml wody 3 łyżki sera corregio + trochę do posypania 1 jajko pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Cebulę umieszczamy na sitku i dwa razy przelewamy(...)mieszamy i przesmażamy około 10 minut aż zmięknie. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy suszoną bazylią, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki sera i rozmącone jajko, bardzo dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą (ja nie używałam, ponieważ boczek był wystarczająco
My Culinary ArtFaszerowana papryka - z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami. Klasycznie. Jesiennie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, słodka papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag żółtego sera cebula 5-6 papryk Wykonanie: Mięso mielone połączyć w misce z ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni(...)napełnić farszem. Piec w naczyniu żaroodpornym przez 45-50 minut w 200 st.C. Wcześniej papryki podlać sporą ilością wody. Na kilka minut przed końcem pieczenia papryki posypać startym żółtym serem
Pasja Smakujeszcze jest) albo bobu z mrożonki. Składniki na 4 porcje : 500g ugotowanego bobu 150g mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1 jajko sól świeżo mielony pieprz Dodatki: 50g masła roztopionego z posiekanymi listkami szałwii ser ricotta Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Świeży bób po ugotowaniu należy obrać ze skórek, można też skorzystać z bobu(...)wody i przekładać do patelni z masełkiem szałwiowym. Można je delikatnie podsmażyć (w zależności od preferencji). Kopytka podawać prosto z patelni z kawałkiem sera ricotta i listkami szałwii. Amatorzy nieco ostrzejszych smaków mogą danie oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kopytka z bobu mają niepowtarzalny kolor, oryginalny smak i bardzo fajny aromat. Tomek nie lubił bobu. Dopóki nie spróbował moich
Dietologpesto pietruszkowym w sosie musztardowym Składniki: - 2 kromki chleba - pesto pietruszkowe (natka pietruszki, ząbek czosnku, pestki dyni, jedna łyżeczka soku z cytryny, oliwa z oliwek, sól, mielony czarny pieprz) - plaster pomidora - plaster sera żółtego (u mnie Edam) - sos musztardowy (u mnie Reypol) Przygotowanie: Przygotowuję pesto, wszystkie składniki miksuję w blenderze, u mnie tylko lekko rozdrobnione. Z chleba usuwam skórki
Kuchnia co dniawyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie. Składniki conchiglioni rigati De Cecco Index Food oliwa z oliwek Olitalia Index Food mięso mielone wołowe marchewka sok pomidorowy rycki Ramzes wędzony- ser żółty czosnek, szczypior suszony lubczyk estragon Skworcu natka pietruszki Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA . O brytfannie pisałam w tym miejscu(...)oliwek. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szczypior. Podsmaż. Dołóż mięso mielone, smaż ,a następnie duś pod przykryciem. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.Wmieszaj w mięso. Dopraw pieprzem i estragonem. Dodaj sól i suszony lubczyk. Gdy mięso się udusi, odstaw je do ostygnięcia. Zetrzyj ser żółty na małych oczkach, wmieszaj w mięso. Ugotuj conchiglioni rigati al dente
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : ok 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała marchewka 3 jajka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej ok 100 g sera wędzonego Rolada ustrzycka lub podobnego pieprz mielony, sól ziołowa, natka pietruszki świeża lub suszona 2 porządne łyżki masła Przygotowanie : Jajka ugotuj na twardo. Ser żółty zetrzyj na tarce, najlepiej z małymi oczkami. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj
Anioszek w kuchniSkładniki: 1 pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy 1 sałata lodowa pół pomidora ser mozarella mały jogurt naturalny papryka ostra mielona, czosnek granulowany Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki, smażymy na małej ilości tłuszczu. Sałatę szatkujemy, pomidora i ser kroimy w małe kawałeczki. Jogurt mieszamy z przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Smacznego
Moje-pitraszenieziemniaków cebula sól pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia naleśników polecam specjalną, cienką patelnię;) Farsz - ziemniaki gotujemy i mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy biały ser, podsmażoną na masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je startym żółtym serem
Lawendowe Niebomakaronu cannelloni 100 g sera żółtego przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5-2 szklanki mleka przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma Zacznijmy od przygotowania farszu, którym będziemy nadziewać makaron. Cebulę siekamy drobno i szklimy z jedną łyżeczką ksylitolu. Dodajemy mięso mielone i całość dusimy(...)skorzystać z pomocy blendera, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Danie zapiekamy w temp. 210 st. przez 30 minut. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem żółtym. Gotowe :) Przed podaniem można udekorować zapiekankę szczypiorkiem ;) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki lubczyku 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 150 g żółtego sera 100 g pieczarek Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka oregano Suche produkty na ciasto mieszamy ze sobą. Dolewamy olej i rozpuszczone z letniej(...)minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt pizzy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystko przesmażamy na patelni. Dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz oregano. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Połową sera obsypujemy spód ciasta. Następnie wykładamy mięsny farsz, pokrojone w półplasterki pieczarki i resztę sera. Pizzę
VioletoweKucharzenieskłada się z mąki, wody, tłuszczu i soli. Na nadzienie najlepiej nadają się resztki z obiadu: ziemniaki lub ryż z dodatkiem warzyw, ale można też dodać mielone mięso, kurczaka, jaja lub ser. Można też przygotować samosas ze słodkim nadzieniem. Dzisiejsze
dolcevitainmykitchencebula ➦2 łyżki siekanej natki pietruszki ➦1 łyżeczka siekanego kopru ➦2 jajka ➦2 łyżki mąki ziemniaczanej ➦3 łyżki majonezu ➦15 dag sera żółtego tartego ➦1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej ➦sól i pieprz do smaku ➦ olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. 2. Cebulę
Gotowanie Patkiszpinakiem i mięsem: 250g makaronu conchiglioni, 2 puszki pomidorów bez skórki, 3 ząbki czosnku, kilka listków świeżej bazylii, 200g świeżego lub mrożonego szpinaku, 300g mięsa mielonego, 250g ricotty, starty żółty ser do posypania, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki cukru (opcjonalnie). Sposób przygotowania muszli z ricottą szpinakiem i mięsem: Do przygotowania muszli użyłam świeżego
Gotuj Się Kto Możesernik był bez pieczenia. U mnie w tortownicy, o śr. 25cm. Składniki: - ciastka maślane (do wyłożenia spodu i na wierzch ciasta, u mnie ok.150g) - 1kg dwukrotnie mielonego twarogu lub 1,100g sera b.gęstego (u mnie Mój Ulubiony Wieluń, stąd taka ilość 2x450g+200g) - 250g masła - 4 jajka (dałam 5 mniejszych) - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Smaczne Zdroweproszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy. Omasta: Cebule
R'n'G Kitchenskwarki i całość podsmażamy do zarumieniania. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Przekładamy do przesmażonej cebuli ze skwarkami, mieszamy, wyłączamy grzanie. Wkruszamy biały ser, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirównież inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą. l ub fasolka w pomidorach Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra papryka Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać
O kuchni z uczuciemświeżych drożdży 70 g stopionego, ciepłego masła 1 szkl. mleka 1 jajko 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego anyżu Nadzienie 125 g sera ricotta 2-3 łyżki cukru 1 żółtko rodzynki Jumbo Skworcu mieszanka keksowa Skworcu Ser przełożyć na sito i osączyć, następnie dodać cukier i żółtko.Z drożdży , cukru
Moje domowe kucharzenieszczypta soli ) Farsz 1 filet z kurczaka ( pojedynczy ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 marchewka ½ czerwonej papryki Sól Czosnek granulowany i świeży Papryka słodka mielona Sok z cytryny Dodatkowo Ser feta Sos 200 ml jogurtu naturalnego Ok 100 ml majonezu light Sól Czosnek ok. 4 ząbki Szczypta cukru ( dla podkręcenia smaku ) Pieprz Świeży koperek ( lub mrożony ) Wykonanie: Z podanych składników
Smaki Ewycieście poukładać, upiec i już można się nią zajadać. Składniki: 100 g kiełbasy krakowskiej Nove - produkt wsparła Natura, 250 g gotowego ciasta francuskiego,, 120 g sera camembert, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka kapary, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe suszone w zalewie, suszone oregano, suszona papryka chili świeżo mielona, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy
Moniki SmakołykiPIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM przepis własny // 1 porcja ~jedno spore jabłko (moje miało 265g przed wydrążeniem) ~100g mielonego twarogu ~opcjonalnie cukier do sera (użyłam stewi) ~łyżeczka cynamonu ~czubata łyżka miodu Piekarnik nagrzać do 180*C. Z jabłka odciąć wierzch i wydrążyć środek pozostawiając przy ściankach ok. 1.5 cm miąższu. Twarożek wymieszać z cukrem (stewią) i cynamonem
chili & sugartrzcinowego masa serowa: 4 jajka (średniej wielkości) 3 łyżki budyniu waniliowego 3/4 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła 1 dojrzałe mango (średniej wielkości) około 700g mielonego twarogu (ja dałam 500g sera Emilka 0% oraz 200g sera w kostce półtłustego, który raz zmieliłam) esencja waniliowa Sposób przygotowania: Migdały delikatnie podprażamy na suchej patelni i przekładamy do miski na patelni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzmielone w całości strączki waniliowe. Nie zawiera ona dodatków cukrów, barwników ani konserwantów. Składniki (porcja): 5 łyżek otrębów żytnich z zarodkami Skworcu 0,5 łyżeczki mielonej wanilii Skworcu jajko 180g sera białego chudego 0,5 szklanki mleka Stevja (w pudrze) wg. smaku truskawki jako dodatek Sposób przygotowania: Mleko, otręby, wanilię, mieszamy, a następnie przekładamy na teflonową patelnię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZiemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 100 g wędzonego łososia z cytryną SUEMPOL 300 g białego sera twarogowego chudego mleko świeżo mielony pieprz natka koperku Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę :) Serek idealny na zdrowe, wiosenne kanapki !!! http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/05/suempol-nagroda.html SMACZNEGO
ClauditteMissCookingczosnkiem, są w Lidlu w takich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy
ClauditteMissCookingkładniki: 5 kromek czerstwej bułki pszennej 6 łyżek mleka 300 g mielonego mięsa z indyka 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek oleju 2 kopiate łyżki cukru brązowego 150 ml octu balsamicznego Wykonanie Bułkę moczymy
O kuchni z uczuciemminut do lodówki.Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C.Masa serowa:Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy
Słodkie PrzyjemnościMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek
Walijskie Pichcenie