foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii ( z tego przepisu ) 2 jajka pasta z wanilii(...)cukru lub ksylitolu dodatkowo - 4 figi+ na talerzyk Wykonanie: orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Rybę solimy, pieprzymy i polewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby). Po upieczeniu zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male(...)dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem (białym, ziołowym lub zwykłym) oraz startą gałką. Odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Pieczarki wraz z brokułem gotujemy
Poezja smakuburaki 1 łyżka soli morskiej 150 g serka koziego 1 pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz (do smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą morską, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. 2. Ostudzone buraki wyciągamy
W kuchni Katiemiejsce w zamrażarce i powidłach. Postanowiłam w tym roku wypróbować nowy sposób - pieczenie . Okazuje się, że to naprawdę niezła metoda - wystarczy ułożyć owoce na blasze i włożyć do piekarnika. Nic nie trzeba mieszać ani pilnować - taka wersja dla zabieganych. Powidła przygotowujemy w tradycyjnym systemie , czyli podgrzewamy, studzimy, znów podgrzewamy i studzimy, i tak aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Moim(...)pestek) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Śliwki wysypać na blachę, oprószyć przyprawami. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przemieszać. Podgrzewać jeszcze dwa razy, przy czym za trzecim razem nie studzić, ale przełożyć do wyparzonych słoików
Pożeraczka, czyli raz adobrze~wegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No
breakfast of dreamsparze lub upiec. Łosoś z parownika będzie bardziej suchy i bardziej zwięzły niż upieczony w piekarniku. Aby rillettes było wyraziste dodaję szczypiorek lub niewielką ilość posiekanej szalotki. Aromatu dodadzą zioła: kolendra, koperek, natka pietruszki. Warto nieco zaostrzyć smak dodatkiem mielonej papryki, chili lub kilku kropli tabasco. To pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów(...)papryki lub mielonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia ryby. Po upieczeniu ryby, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić
Codziennik Kuchennyłyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mniej słodkie) 1/3 szklanki słodkiej śmietanki garść liści bazylii sól świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: 1 litr bulionu warzywnego lub (składniki na domowy bulion): 1 litr wody 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 5 cm kawałek pora WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury(...)oliwa z oliwek. Wsadź warzywa do piekarnika na 25 minut . W tym czasie, jeśli nie używasz gotowego bulionu warzywnego, zagotuj wodę i dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony w paseczki, por w kawałku. Gotuj wywar do momentu, aż wyjmiesz pomidory z piekarnika. Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z cebula do wywaru
Słodko-Słony Świat Ilonywaniliowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 280g mąki orkiszowej typ750 lub 1,5 szklanki mąki tortowej - 4 całe jajka masy serowej: - 1 kg mielonego twarogu (u mnie tradycyjnie Juliko, ale można dowolny) - 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (można dać pół na pół ksylitol z cukrem trzcinowym) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wykładamy (rzucamy) kleksami masę serową (nie wyrównujemy), ja na masę serową porzucałam jeszcze kleksiki z masy czekoladowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.55-60 minut, na programie góra-dół. Przed podaniem można ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Smacznego
Smaczne Zdrowemiałam czyli mięskiem mielonym i resztką ugotowanej kaszy bulgur. Bakłażany w tej wersji są przepyszne i bardzo pożywne. składniki: 3 bakłażany po ok 450 g 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 350 g ugotowanej kaszy bulgur 1 duża kulka mozzarelli olej sól,pieprz oregano Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż(...)skropić olejem. Bakłażany ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, funkcja termoobieg. Upieczone bakłażany przestudzić. Ze środka wybrać łyżką miąższ i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać przecier pomidorowy
Monia miesza i gotujepostanowiłam na andrzejkową kolację przyrządzić nadziewane papryki. Danie, które z powodzeniem można sobie przygotować dzień wcześniej, a wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki(...)mięsa. po wierzchu posypujemy startą mozzarellą i przykrywamy odciętym wierzchem papryki. Tak robimy z każdą papryką, aż do wyczerpania farszu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Papryka musi w trakcie pieczenia lekko się pomarszczyć, wtedy będzie miękka. Danie podajemy gorące
Kulinarne przemysleniabiałej kapusty. Robi się je dość szybko, wystarczy wcześniej je przygotować a potem tylko wstawić do piekarnika, praktycznie robią się same. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 3 ząbki czosnku łyżka czosnku granulowanego łyżeczka tymianku pieprz grubo mielony 1/2 łyżeczki płatków chilli sól według uznania 2-3 łyżki oleju Skrzydełka opłukać. Usunąć z nich(...)olejem, dodać resztę przypraw i wymieszać. Natrzeć mięso i umieścić na blaszce do pieczenia. Można upiec od razu ale najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachwili zagotowania się wody. Odwracamy kapustę za pomocą dwóch widelców, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy wodę, kapustę zostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przekładamy wystudzony ryż, zimną cebulę i mięso mielone, dokładnie mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu, mieszamy, sprawdzamy, czy farsz jest dostatecznie doprawiony. W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę kucharka. Z wystudzonej kapusty delikatnie ściągamy liście zaczynając(...)kilkoma zbędnymi liśćmi kapusty, boki wypełniamy ściętymi resztkami liści, wlewamy szklankę zimnej wody. Brytfankę przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 2 godziny na termoobiegu. Smacznego :)) łopatka wieprzowa, wieprzowina, biała kapusta, cebula, ryż, mięso mielone
Bułka z Chlebemmarchewki. Ciasto jest wilgotne, nie za suche, dlatego z kremu można spokojnie zrezygnować, jednak ja go uwielbiam, ponieważ doskonale tutaj pasuje. Składniki: Ciasto: 2 średnie marchewki (około 300g) 100g mielonych orzechów włoskich 200g mąki 200g cukru trzcinowego 125 ml neutralnego w smaku oleju (np. z pestek winogron) 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka sody duża szczypta soli szczypta(...)łyżki soku z cytryny garść orzeszków pinii do podania Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nasiona chia zalej 6 łyżkami ciepłej wody i odstaw na bok. Do miski przesiej mąkę, dodaj mielone orzechy, sodę, sól oraz gałkę muszkatołową i zamieszaj
Roślinna - blog wegańskimielonego z indyka chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczka pepperoni 4 pomidory ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 duże cukinie 2-3 pomidory 2 kulki mozzarelli garść lisków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Cukinia: Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego(...)paprykę. Wymieszaj z cebulą, a następnie wrzuć mięso mielone. Smaż, aż się zarumieni. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa. Gotuj całość na małym ogniu, aż woda z pomidorów odparuje. Na koniec dodaj suszoną bazylię i przypraw opcjonalnie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj
Food Square