bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku :) Składniki:5 dużych ziemniaków4 małe pieczarki1 cebula4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku1 duży ząbek czosnku1 łyżka jogurtu1 pierś z kurczaka1 opakowanie sera mozarellasól(...)szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski.Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski z pieczarkami i cebulą i lekko blendujemy. Resztę można zmiażdżyć widelcem
Kitchens AlphabetSKŁADNIKI: 1 okrągły chleb 30 dkg szynki 20 dkg pasztetu 50 dkg pieczarek ogórki konserwowe- 4 szt pieprz chrzan 2 cebule miękkie masło szczypiorek zielona pietruszka( 1 duża łyżka) woda majonez rzodkiewka bazylia wędzone plastry łosoia namoczone w soku z buraka Mielimy szynkę w maszynce lub miksujemy, dodajemy miękkiego masła ok 1 łyżkę, dobrze wymieszać, dolać 3 łyżki ciepłej wody
harrisainnego mięsa wieprzowego) 2 cebule 1 czerwona papryka 40 dag ziemniaków 25 dag pieczarek 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów czosnek (świeży lub granulowany) przyprawa do wieprzowiny 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 kulki jałowca majeranek cząber sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka kminek pieprz cayenne olej woda Kluseczki: 10 łyżek mąki pszennej(...)ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę. 3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody
Kuchnia domowa Aniwszystko jest piękne i błyszczące postanowiliśmy powrócić do tego przepisu. Składniki : 300 g mięsa mielonego, 3 duże ziemniaki, 6 łyżek oleju z oliwek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 por, 5 pieczarek, 2 marchewki, 100 g startego sera. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej(...)wodzie przez 5 minut. Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą oliwą ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
cookplSałatka jest dobra zawsze. Szczególnie przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam
Magiczne Życie Martyrisotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju INGREDIENTS (3 portions): 150 g risotto rice 250 g mushrooms(...)blue cheese 1 bunch of parsley 500 ml vegetable stock freshly grinded black pepper 2 teaspoons thyme 1 tablespoon oil Po pierwsze kroimy cebulę na w miarę drobną kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i odrywamy nóżki od kapeluszy. Kapelusze kroimy na pół i potem na średnio grube plastry, tak, żeby kawałki pieczarek nie były zbyt cienkie. Nóżki kroimy na mniej więcej
Martyna Cooksrisotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju INGREDIENTS (3 portions): 150 g risotto rice 250 g mushrooms(...)blue cheese 1 bunch of parsley 500 ml vegetable stock freshly grinded black pepper 2 teaspoons thyme 1 tablespoon oil Po pierwsze kroimy cebulę na w miarę drobną kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i odrywamy nóżki od kapeluszy. Kapelusze kroimy na pół i potem na średnio grube plastry, tak, żeby kawałki pieczarek nie były zbyt cienkie. Nóżki kroimy na mniej więcej
Martyna Cooksgarnek/rondel, który można umieścić w piekarniku -udka z kurczaka -ziemniaki w skórce, umyte pokrojone na ćwiartki wzdłóż -kilka pieczarek w całości -dwa ząbki czosnku w łupinie, zgniecione tylko bokiem noża -gałązki rozmarynu -półsłodkie wino białe -sól, pieprz, papryka czerwona, słodka mielona -olej rzepakowy -por cześć zielona Udka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy, i nacieramy papryką, wrzucamy na rozgrzany olej(...)strony na wysokim ogniu po 3 minuty. Ziemniaki pieprzymy i solimy, skrapiamy oliwą, dodajemy ziół ulubionych (u mnie oregano i mięta cytrynowa), wrzucamy je do rondla z mięsem. Dodajemy pieczarki. Zalewamy winem do połowy wysokości mięsa (około szklanki), dodajemy rozmaryn i czosnek oraz por. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i wkładamy na 60 minut do piekarnika w temperaturze 210 stopni
BaRepasczerwone papryki 1 liść laurowy 100 g komosy ryżowej – quinoa (pół szklanki) ok. 100 g pieczarek (5-6 dużych sztuk) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki lub tymianek do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz Beszamel: 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki 1 szklanka mleka (250 ml) 1 liść(...)tarce jarzynowej pieczarki. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, mieszamy i zalewamy beszamelem. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z palnika. Papryki myjemy przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy około 30 minut. Gotowe danie posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz
Poezja smakujeśli nie używasz gotowej z puszki). Cebulę poszatkuj na małe kawałki i lekko zrumień na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, by zmiękły. Ugotowaną kaszę zmiksuj na pastę w malakserze/blenderze (jeśli masa jest zbyt sucha i sprawia trudności podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę
Moje Qulinariajeśli nie używasz gotowej z puszki). Cebulę poszatkuj na małe kawałki i lekko zrumień na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, by zmiękły. Ugotowaną kaszę zmiksuj na pastę w malakserze/blenderze (jeśli masa jest zbyt sucha i sprawia trudności podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę
Moje Qulinariawypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól morska do smaku Pierś indycza(...)najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc. W dniu pieczenia mięso wyjmujemy na stolnicę wyłożoną folią aluminiową. Na płacie układamy ścisło farsz, w kolejności - plastry sera, cienkie plastry pieczarek, cienko pokrojone paski papryki. Roladę zwijamy delikatnie, by nic się nie wysypało i nie rozpadło. Grubym sznurkiem kuchennym zawijamy mięso i zawiązujemy, pozostawiając na końcu dłuższy kawałek sznurka. Gotową roladę
Kuchenna Kontrrewolucyasól 1 łyżeczka, masło lub margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki, kminek cały 2 łyżki, mleko ciepłe 1 szklanka, pieczarki 1/2 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, bułka tarta 2 łyżki, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki drożdże rozkruszyć do misy robota i wymieszać je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki pszennej, 4 łyżkami(...)ciasto parę razy zamieszać hakiem i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i recznie wyrobić z 3 minuty ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić
W Mojej Kuchni Lubięsmażenia sól ziołowa, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i zwykły mielony, opcjonalnie papryka czerwona mielona Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Pokrój w grubą kostkę. Przypraw porządnie solą ziołową, ziołami prowansalskimi i pieprzami. Wymieszaj. Odstaw do czasu przygotowania reszty składników. Obierz cebulę i pieczarki, a paprykę wydrąż i umyj. Cebulę pokrój dość drobno. Pieczarki pokrój na cztery części lub więcej
Anioszek w kuchni