mielone kotlety - 3642 przepisów (strona:191/243)

Kotleciki z dorsza 125

Lubicie ryby? Bo ja bardzo. Kiedyś jadłam ich znacznie więcej niż teraz. Ale kiedyś miałam też łatwiejszy dostęp do nich :) Nie mam niestety w

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mielone z ziemniakami i brokułem 198

Kotleciki mielone z piersi kurczaka, zapiekane ziemniaki i brokuł z cebulą - pyszny i dietetyczny obiadek na dzisiaj :) Z mięsa mielonego można wyczarować wiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju.  Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków(...)mieszamy i formujemy kotleciki. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy - poukładaj kotleciki i wstaw do piekarnika (środkowa półka) nagrzanego do 220°C na 40 min. (po 20 min obróć kotlety na drugą stronę). Ziemniaki odcedź i przełóż do kolejnego naczynia żaroodpornego - posyp tymiankiem i słodką lub ostrą papryką - wsadź do piekarnika w momencie obracania kotlecików. Po 5-10 min (od włożenia

Alutka-Gotuje
Kotleciki z czerwonej soczewicy 123

Kotleciki z czerwonej soczewicy to bardzo wszechstronne danie. Kotlety z soczewicy mogą stanowić przekąskę, część głównego dania, świetnie sprawdzą się jako wkład do wegańskich burgerów, są także idealne do spakowania do lunchboxu. Kotleciki z soczewicy doprawione kolendrą i przyprawą garam masala są niezwykle aromatyczne, dzięki temu z pewnością każdemu przypadną do gustu. Soczewica jest bardzo zdrowa i sycąca, dlatego też(...)soczewicy 1 średnia cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki mielonej kolendry* sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta Przygotowanie:  Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Odcedzić.  Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną

Codzienne Gotowanie
Falafel inaczej 187

Ugotowana ciecierzyca leżała w garnku i czekała. Początkowo mieliśmy zrobić z niej pyszny, klasyczny, domowy hummus , ale postanowiliśmy wykombinować coś bardziej obiadowego. Tak powstał falafel "inaczej

Bananowe Pole
Mielone z buraka 219

wspaniałych wegańskich dań, jednak u mnie pierwsze miejsce zawsze będą miały właśnie takie tradycyjne obiadki – jest w tym jakaś nostalgiczna tęsknota za czasami dzieciństwa. I o ile za mięsnymi mielonymi specjalnie nie tęsknię, o tyle na takie z buraka zawsze się skuszę.  Składniki:  2 średnie buraki  3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej  1 duża lub dwie(...)masę bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw wedle uznania solą i pieprzem.  Piekarnik rozgrzej do 200ºC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z powstałej masy lep kolejno kotlety (wielkość dowolna) i układaj je na blasze. Wstaw na 20 minut do piekarnika, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.  10-12 kotletów

Roślinna - blog wegański
Kotlety ziemniaczane z twarogiem 120

Bardzo lubię testować nowe przepisy na kotlety w wersji bezmięsnej. Jakiś czas temu przygotowywałam kotleciki z brokuła i mięty oraz z kalafiora , które okazały się strzałem w dziesiątkę. Idealnie nadają się jako dodatek do burgera, a jednocześnie mogą stanowić samodzielny posiłek. Możecie zabrać je ze sobą do pracy wraz z dodatkiem jakim może być ulubiony sos czy sałatka. Kotleciki ziemniaczane(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, czarnuszka masło mała cebulka drobno posiekana jajko mąka pszenna Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulkę oraz czosnek i podsmażamy. Ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce, dodajemy do tego cebulkę wraz z czosnkiem, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Do masy dodajemy jajko i mąkę pszenną – masa powinna być dość zwięzła. Formujemy niewielkie kotleciki

Życie ze smakiem
Placki drobiowe z botwinką i dymką 123

Macie już pomysł na dzisiejszy obiad ? Jeśli nie zapraszam na drobiowe placki J Botwinka niekoniecznie nadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa jakim

Wanilia i Kardamon
Karkówka po czesku 165

książek kucharskich. Książek i gazetek z przepisami jest już tyle, że pomału zaczynam się gubić, gdzie znajduje się dany przepis. A zaczęło się od tego, że z przygotowania niedzielnych kotletów z karkówki został mi kawałek mięsa. Postanowiłam zrobić z niego wieprzową wersję kotlecików skubanych / szarpanych / podwójnych (spotkałam się już z kilkoma nazwami tych kotlecików). I wtedy zaczęło się szukanie. Przepis(...)obracania kotlecików. Przygotuj składniki: 400 g karkówki (lub innego mięsa wieprzowego), 4 jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, 2 cebule, olej do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Usuń z niej nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości krwi i błon. Pokrój

blog.moje-pasje.info
Delikatny królik duszony w cytrusach 191

wszędzie można go dostać. Postanowiłam więc w drodze do pracy odwiedzić wszystkie sklepy mięsne w Piasecznie. Sklepów po drodze miałam cztery. Niestety w żadnym z nich nie mieli królika i nie wiem, co bym zrobiła, gdyby nie Pani w ostatnim sklepie: - Dzień dobry. Czy dostanę mięso królika?- Co?- Mięso królika.- A, nie, nie mamy. Ale chyba widziałam królika w Biedronce(...)taki Jamie czy Nigela często radzą: "Idź do swojego rzeźnika". W Polsce nie dość, że nie mamy "swoich" rzeźników, to jeszcze rolę sklepów mięsnych przejęły dyskonty, w których i kotlety jagnięce kupisz, i perliczkę, mięso sarny, królika i co tam chcesz (oczywiście okazjonalnie).Nie mówię, że we wszystkich mięsnych tak jest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić

Chilli Czosnek i Oliwa
Siekane kotleciki rybne 300

Siekane kotleciki rybne Delikatne, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz kotleciki z ryby i warzyw. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu oraz przepyszne w

Blog z Apetytem
Falafel z bobu 155

Był burger z bobu , była pasta , był bób najlepszy-prosto-z-wody , więc dzisiaj dla odmiany falafel z bobu. Bób połączony z kaszą jaglaną, rukolą i

Bananowe Pole
Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 190

Na blogach kulinarnych same pyszności pachnące lasem, a sklepy kuszą nas różnorodnością świeżych grzybów. W warzywniakach i przydrożnych stoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi

Zielona Kuchnia
ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 223

Węglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów

Zdrowie i pysznie na talerzu
FISH AND CHIPS 198

dorsza) - 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ700   (lub pszennej) - 1/2 szklanki dobrego piwa (myślę, że ma to znaczenie) - 1 jajko - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki oleju - świeżo mielony pieprz - sól do oprószenia ryby - ok.1/4 cytryny - ok.50ml mleka do namoczenia ryby (nie jest to konieczne) +olej do głębokiego smażenia (u mnie ok.0,5kg oleju kokosowego, bezzapachowego) Rybę namoczyłam(...)szklanki mąki, dokładnie rozmieszałam. Dosypałam resztę mąki, rozmieszałam, następnie dolałam pozostałą część piwa, całość dokładnie wymieszałam, by nie było grudek. Na końcu wlałam oliwę, zawsze dodaję oliwę do panierowania kotletów, wówczas ciasto lepiej przylega, dodaję ją także do naleśników, tak samo postąpiłam więc z ciastem do ryby. Ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste, gładkie i jednolite. Gdyby spływało z ryby

Smaczne Zdrowe
Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami 174

przepisy na kalafiorowe kotleciki i postanowiłam  spróbować stworzyć swoją wersję. I choć myślałam, że i tak najlepszy będzie kalafior w bułce (bo przecież klasyka jest najlepsza!), to te kotlety zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie! Smaczne, sycące, a wychodzi niemała ilość. Świetna odskocznia od codziennej kuchni. Doskonałe na bezmięsny obiad :) Składniki: 1 kalafior 5-6 dużych pieczarek 130g (4 plastry) żółtego(...)Studzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (na średnim ogniu

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania