W ubiegłą środę miałam wątpliwa przyjemność po raz kolejny wyruszyć do Stolicy z Synciem do alergologa. Przy okazji pan doktor sprawdził ostatnie wyniki Syncia i okazało
Dzieje kuchennej WiewióryKlasyczne mielone są smaczne, ale nie ukrywamy - nudne:). Dlatego urozmaicam je przeróżnymi dodatkami, w tym przypadku pieczarkami i mocnym w smaku serem cheddar (który można zastąpić dowolnym twardym). 500g mięsa mielonego 250g pieczarek 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej(...)dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pieczarki z cebulą, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 3. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut
Szefowa kuchniszklanki uprażonego sezamu 2 łyżki chia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki zetrzeć na tarce(...)czosnkiem. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać (najlepiej ręcznie) aż wszystko się połączy. Jeżeli masa nie będzie się chciała kleić można dodać jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami (w lżejszej wersji
Pełny talerzogórka, 200 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zmielenia mięsa. Użyłem jagnięciny i wołowiny, jednak można użyć też samej wołowiny, choć wtedy mięso może być bardziej suche. Do zmielonego mięsa dodałem cebulę posiekaną(...)ząbki czosnku. Całość przyprawiłem do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałem. Następnie mięso odstawiłem na 10 minut do lodówki, a po tym czasie uformowałem z niego podłużne wrzecionowate kotlety, które nie powinny być grubsze niż około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego
Wyprawy kulinarnewłaśnie ten nowy ulubiony .. Składniki na 3 osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka smalcu kurzego lub innego tłuszczu 3 kawałki sera żółtego sól , ostra papryka do smaku olej rzepakowy do smażenia Paprykę i cebulę drobno kroimy . Podsmażamy na kurzym(...)nimi na patelni , gdyż po schłodzeniu nieco się „usztywnią ” . Smażymy na dość głębokim oleju z obu stron na złoty kolor . Ogień nie może być zbyt duży , bo kotlety są dość grube , średni płomień , wtedy na pewno się dopieką . Po usmażeniu warto osączyć chwilkę na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Serwujemy na gorąco , najlepiej z frytkami Smacznego ! Artykuł Węgierska
Ogrodnik w podróżymusztardy 2 szczypty słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki octu winnego (można zamiast niego dać zwykły ocet lub odrobinę kwasku cytrynowego) Mięso: 400 g mielonego mięsa wołowego 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 50 ml wody sól, pieprz Ponadto: 4 bułki ( z tego przepisu ) 4 plasterki sera 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora(...)majonez, musztardę oraz przyprawy, wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki. Mięso dokładnie wyrobić z drobno posiekaną natką pietruszki, wodą oraz solą i pieprzem. Uformować 4 płaskie kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej tłuszczem ułożyć mięso, smażyć ok. 3-4 minut z każdej strony. Po przełożeniu na drugą stronę na wierzchu ułożyć plasterek żółtego sera
Simply Foodskładników, podane na ciepło i odpowiednio doprawione sprawdzi się także na chłodniejszą porę, racząc smakiem i ujmując prostotą. Zaserwowane samodzielnie posłuży za lekki lunch lub kolację, dopełnione np. wegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe(...)orzeszków piniowych lub np. posiekanych przechów włoskich/pestek dyni garść oliwek lub 2 łyżki kaparów (opcjonalnie) garść listków bazylii nierafinowana sól i przyprawy: po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i mielonej kolendry, około pół łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie), świeżo mielony czarny pieprz do smaku /lub inne ulubione przyprawy i zioła, np. mielona kozieradka, odrobina gałki muszkatołowej, chilli, suszone oregano
Even Better Foodserów nie znajdziecie w zwykłym sklepie. Polecam zajrzeć na stronę http://www.serykorycinskie.com.pl/ Składniki: 2 większe piersi z kurczaka (pojedyncze) 4 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Ser Koryciński Swojski z czarnuszką Bielec Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze (ja z każdej uzyskałam 4 kotleciki(...)polewamy nasze piersi z kurczaka, mieszamy łyżką lub ręką tak, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Miskę z mięsem odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie grillujemy nasze kotlety na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy druga strona kotleta jest już prawie gotowa po wierzchu posypujemy każdy kotlet startym na tarce serem korycińskim (ilość sera zależy od indywidualnych
Słodkie okruszkifilety z kurczaka 2 puszki ciecierzycy gotowanej 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów ok 3 łyżek suszonych pomidorów w proszku sól pieprz czarny mielony Ciecierzyce wysypać na sitko, przepłukać i zmielić w rozdrabniaczu razem z suszonymi pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem dodając oliwę spod suszonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zwykły i wędzony(...)Wstawić do piekarnik nagrzanego do 190*C na 20 min. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, wyjąć ostrożnie ser z blachy i ściągnąć papier. Filety z kurczaka rozbić jak na kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na całej powierzchni upieczonego sera żółtego i oprószyć suszonymi pomidorami. Na kurczaku rozsmarować pomidorową pastę z ciecierzycy i całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi
https:KKuchniaMniamPyszne kotleciki pieczone w piekarniku. O wiele lżejsze od tych tradycyjnych, a równie smaczne. Składniki: mały kalafior 500 g mięsa mielonego 2 małe bułki 2 jajka 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka ostra sól, pieprz mleko lub woda do namoczenia bułek Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na drobnej tarce. Bułki zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na około(...)mięso, kalafior, żółtka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok 45 min w temp
e-PrzepisyKulinarnełyżeczka, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, masło 1 łyżka, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, koperek 1 pęczek kapustę białą drobno pokroić-poszatkować, zalać wrzącą wodą na 5 minut, wylać na durszlak, boczek drobno pokroić i zrumienić w garnku, dodać pokrojoną cebulę(...)piersi rozkroić na cztery porcje, delikatnie je rozbić, jajka roztrzepać z kucharkiem, pieprzem i włożyć piersi na 30 minut, piersi obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety cebulę na maśle zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i na większym ogniu smażyć mieszając, na koniec dodać kucharka i pieprz do ugotowanych ziemniaków wsypać posiekany koperek i tłuczkiem ubić, można dodać
W Mojej Kuchni Lubiędrobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy burczano jaglanej uformuj kulki po czym je spłaszcz na wzór kotleta do hamburgera :). Burgery możesz oczywiście obtoczyć w płatkach owsianych czy tez amarantusie. Ja zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut(...)Iwonę Zasuwę znaną jako autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.com Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :) Składniki: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 upieczone buraki 2 cebule 2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka przyprawy: ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżka czarnuszki ½ łyżeczki mielonego kminku 2-3 szczypty mielonej
ClauditteMissCookingkonserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy ziemniaki w grube słupki (wcześniej myjemy - zostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy(...)jeszcze ok 5-10 min. Na koniec dodajemy świeże zioła. Odcedzamy frytki, wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy solą morską. W trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy
Brzuszki Łakomczuszkipieprz do smaku 🍽 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej 🍽 1 łyżka oleju rzepakowego 🍽 1 ser mozzarella 🍽 3 łyżki ketchupu Przygotowanie: 1. Do miski przekładam mięso mielone, drobno posiekany koper i szczypiorek,płatki owsiane,ketchup oraz przyprawy. 2. Następnie szpinak myję i drobno siekam (ja siekam w paski). 3. Cebulę kroję w kostkę(...)porcję mięsa. Formuje kulkę. Za pomocą szklanki (dna) robię wgniecenie w kulce (tak by po bokach było więcej mięsa. 6. Do srodka daję plaster mozzarelli 7. Piekę kotlety przez 25 min w 180 stopniach. 8. Podaję z ulubionymi składnikami. Smacznego
Gotowanie Patki