Składniki: (14 szt.) 250 g. ziarna soi 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta 1 łyżka płatków orkiszowych 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki siemienia
Delicious PlaceSchab zapiekany ze szpinakiem Schab zapiekany ze szpinakiem. Schab jedno z ulubionych mięs moich panów, chętnie by z niego zobaczyli na stole kotlety schabowe. Nie tym razem, tym razem, że upał za oknem był wielki postanowiłam go nie smażyć a upiec :) I tak powstało to danie, pyszne bo cała rodzina się w nim zakochała, całe danie zniknęło(...)szpinaku ( u mnie mrożony ) 2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 20 dkg gorgonzoli gałka muszkatołowa ( mielona ) sól, pieprz, ostra papryka do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej
Kuchnia na wzgórzumały ogórek kiszony 1 korniszon 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar 1/2 sałaty lodowej 1 cebula 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy(...)paski, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki. Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości. Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony. Bułki przecinamy na pół i na drugiej
Symfonia smakowaJeżeli chcemy zrobić trochę inne mielone, możemy do środka dodać jajka gotowane. Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mielone z jajkiem Składniki: mięso mielone wieprzowo- wołowe - 0,5 kg jajko - 1 szt cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt sól i pieprz tłuszcz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia jajka ugotowane(...)drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać. Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (function
Kuchnia DanusiDziś chciałabym przedstawić Wam przepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów(...)cebula 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić. Piekarnik rozgrzać
Powiedz dietom nieSKŁADNIKI. • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie jabłka • 3 średnie cebule • 2 jajka • 4 łyżki bułki tartej • sól • czarny pieprz • olej do smażeni(...)kilka minut wyrabiam ręka. Musi stać się klejące i zwięzłe. Dodajemy podsmażone cebule, jabłka, rozbite jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz i mieszamy ponownie. Z wyrobionej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z oliwą. Kotlety odwracamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy dodatkowo kilka minut, aby doszły również w środku.Autor:Smile ,,,,,,,,,,,,,INGREDIENTI
w mojej kuchnimacie pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Przekonacie się, że wołowina wcale nie jest ciężka w obróbce. Składniki: Burgery: 500 g mielonej wołowiny 100 g sera provolone, mozzarella lub cheddar 2 pomidory, ja użyłem kolorowych 1/2 główki sałaty sos do steków i burgerów, ja użyłem tego od Roleskiego sól(...)Mięso dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrób rękoma aby ładnie się kleiło. Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wołowinę podziel na 4 równe kotlety, na każdy połóż porcję startego sera, uformuj zgrabne burgery. Przygotuj grillowane warzywa. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry grubości 1 cm. Cebulę podziela na ćwiartki
kuron.com.plwieprzowiny 1 średnia cebula, drobno posiekana 120 g tartej bułki po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, koperku i kolendry 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżeczki kaparów, posiekanych 1 jajko Dodatkowo 350 g bobu 4 gałązki tymianku 6 ząbków czosnku, pokrojonych na plasterki 8 dymek, pokrojonych w kostkę 2,5 łyżki soku(...)pupety włożyć do dużej miski. Dodać 3/4 łyżeczki soli, dużo czarnego pieprzu, najlepiej młotkowanego i wymieszać dobrze rękami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć, aż się zrumienią. Usmażone kotlety zdjąć z patelni i wytrzeć ją do czysta. Bób zblanszować przez 2 minuty w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i zahartować pod zimna wodą. Połową bobu obrać z łupinek
Pieguskowa Kuchniaczęściej eksperymenty kulinarne zaskakują pozytywnie i zapisują się w rozdziale do powtórzenia. Tym razem padło na burgery z indyka. Niby nic nadzwyczajnego, ale liczą się dodatki ;) 350 g mięsa mielonego z kurczaka 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki pietruszki suszonej 0,5 łyżeczki tymianku(...)oczkach. Wbijamy jajko oraz wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, aby mięso mniej nam się kleiło do ręki dolewamy trochę zimnej wody. Gdy mięso mamy już uklepane, formujemy kotlety i kładziemy na grilla lub patelnię grillową ( ja nie używam do smażenia już żadnego tłuszczu, ale są tacy co odrobiną oleju zwilżają ruszt). Z tej porcji wychodzi
Emskie Smakipicie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki suszonej(...)smażenia Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc pod przykryciem. Po tym czasie dokładnie odcedzić na durszlaku (zostawić na ok. 15 minut) i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, czosnkiem, kminem i kolendrą. Do gotowej masy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, paprykę (słodką i ostrą), sól, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką
Bulliopicie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki suszonej(...)smażenia Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc pod przykryciem. Po tym czasie dokładnie odcedzić na durszlaku (zostawić na ok. 15 minut) i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, czosnkiem, kminem i kolendrą. Do gotowej masy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, paprykę (słodką i ostrą), sól, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką
Bulliostwierdziły krótko "pyyyycha to mięsko":-) Składniki na kotlety z ryby dla niejadków: 0,8-1 kg filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste i się rozwalają podczas smażenia) 2-3 średnie cebule 1/2 sporej, suchej bułki lub mała kajzerka 1/3 szklanki ciepłego mleka garść liści naci selera kilka gałązek koperku przyprawa(...)Bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy. Cebule kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, solimy sporą szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać selera drobniutko siekamy. Rybę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Do miski przekładamy zmieloną rybę, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulkę, zieleninę, jajko, 2 łyżeczki przyprawy do ryb (ilość zależy od preferencji smakowych
Rozpustne gotowaniegrilla proponuję bardzo prosto, ale smacznie doprawione kotlety z cąbra jagnięcego i smaczną sałatkę z pomidorów koktajlowych, podane z frytkami, które można zastąpić pieczywem. Do przygotowania dania użyłem: 4 kotletów z cąbra jagnięcego (4 sztuki), 2 cytryn, 250 gram pomidorów koktajlowych, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka homogenizowanego naturalnego, 1 ogórka, 3 ząbków czosnku, 3 łyżeczek suszonego oregano(...)można było przygotować je nawet w spartańskich, działkowych warunkach. Przygotowanie go rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Sok z połowy cytryny wymieszałem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu, otartą skórką z połowy cytryny, trzema łyżeczkami suszonego oregano i łyżką oliwy. W tak przygotowanej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem w niej na godzinę, aby nabrało aromatu
Wyprawy kulinarnezależności od ich grubości – u mnie kotlety „na dwa palce” piekły się równo 43 minuty). Upieczone mięso powinno mieć w środku temperaturę 72-78⁰C. Kotlety finalnie są mięciutkie, bardzo soczyste, lekko kwaskowe i mocno aromatyczne od ziół. Do podania, na przełamanie, świetnie pasuje młoda zasmażana kapusta z żurawiną – lekko słodka. SKŁADNIKI na 6-7 porcji(...)octu balsamicznego 2 pełne łyżki francuskiej musztardy gruboziarnistej 1 pełna łyżeczka suszonego rozmarynu 1 pełna łyżeczka suszonego estragonu 1 czubata łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki soli, ewentualnie 2/3 łyżeczki ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Zapisz
Karo in the KitchenDuszony groszek z marchewką Duszony groszek z marchewką , jest świetną przystawką do obiadu , podawaną na ciepło . W naszym domu zjawia się zawsze w tym samym czasie co kotlet schabowy z piersi kurczaka , w towarzystwie pure z ziemniaków " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo stara i wypróbowana , delikatna przystawka , którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa , smaczna i niezawodna(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 szklanka mrożonego groszku 3 duże marchewki 1 szklanka wody 1 czubata łyża masła 1/2 łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka cukru sól do smaku 50 ml słodkiej śmietanki 12 % mąka rozrobiona w wodzie do zagęszczenia Marchewkę obieramy i kroimy w kawałk i wielkości ziaren
Ogrodnik w podróży