przestygnieciu wykladamy je na serek. Z reszty bialej czekolady za pomoca obieraczki do warzyw robimy wiorki, ktore wykladamy na wierzch deseru. Deser odkladamy do lodowki do schlodzenia. Smacznego! Zrodlo: Maxi cuisine N°59 czerwiec/lipiec 2010 Uwagi: Pierwotny przepis podaje by deser zrobic w wysokich szklankach, ale jak dla mnie bylo to troche niewygodne. Ciezko bylo sie przebic przez orzechy
Przysmaki Karolkibedzie na slono. Mimo to mam nadzieje, ze i tak bedzie smacznie. Przepis na to danie wpadl mi w oko juz dawno. Znalazlam go w mojej ulubionej francuskiej gazecie "Maxi cuisine" n°61 pazdziernik/listopad 2010. Do tej pory nie mialam jednak okazji by go przetestowac. Robiac porzadki w lodowce wykorzystalam to co mialam pod reka, tym samym zmienilam nieco oryginalna
Przysmaki Karolkicukinia. Mam nadzieje, ze zdolam je zamiescic na blogu zanim sezon cukiniowy dobiegnie konca. Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66. Klopsiki kurczakowo-cukiniowe skladniki: 2 piersi kurczaka (okolo 400g) 2 male cukinie 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude i parmezan w proporcji pol na pol) 1 jajko
Przysmaki Karolkimnie szparagowe szalenstwo. Wlasciwie moglabym jesc je codziennie i nie musialabym wymyslac nic specjalnego by je przygotowac. Przetestowalam jednak przepis, ktory wypatrzylam jakis czas temu w mojej ulubinej francuskiej "Maxi cuisine" i tak na naszych talerzach zagoscily szparagi po flamandzku. Szparagi po flamandzku skladniki: 2 peczki zielonych szparagow 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki szczypiorek 125g masla
Przysmaki Karolkiczosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki. Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas są to 4 części). Boki każdego kawałka nacinam tak jak to widać na zdjęciu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodłożyć do schłodzenia do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie pokroić na około 2cm porcje. P.S. Na zdjęciu roladki występują w towarzystwie słonych paluchów w wersji maxi (tzn. grubszych niż standardowe) owiniętych w plastry szynki wysmarowanej serkiem śmietankowym i w towarzystwie liści rukoli (ciekawie prezentuje się szynka parmeńska lub plastry wędzonego łososia - o czym pisałam TUTAJ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMoi Drodzy Czytelnicy- oto słodki owoc mojej współpracy z marką Polskie Młyny. Tym razem wzięłam się za testowanie Ciasta Czekoladowego. Byłam ciekawa samego ciacha
Domowe ciastaskładniki: 250 g masła, miękkiego 350 g mleka w proszku (nie granulowanego) 200 ml mleka, świeżego 100 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g masła, miękkiego 350 g mleka w proszku (nie granulowanego) 200 ml mleka, świeżego 100 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
Domowy Smak JedzeniaŚwięta już za pasem i najwyższa pora zacząć przygotowania… zapewne wielu z nas wertuje internet, gazetki w poszukiwaniu nowych inspiracji i ciekawych przepisów kulinarnych na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na wstępie muszę napisać, że jest to bardzo słodkie ciasto Spód i boki ciasta tworzą herbatniki pomieszane z masłem, czekoladą i kakao. W środku same słodkości
Ania i Marcin gotująChwilkę mnie tutaj nie było ale to nie dlatego, że zapomniałam ale dlatego, że im bliżej "Dnia 0" tym ja mam mniej czasu. No ale nic
Krakowskie smaki Ani