Ciasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 3 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml. wody. 1/3 szklanki odlać do miseczki (będzie potrzebna do maczania biszkoptów). Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać partiami mascarpone i dokładnie mieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobić taki niby sernik na zimno, niby taką piankę. Idealny deser na ciepłe dni. Składniki na naczynie o wymiarach 15x20 cm 0,5 kg truskawek 250 g mascarpone 30 g cukru 200 g słodkiej śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mascarpone ucieramy w misce na gładką masę z cukrem. W drugiej misce ubijamy śmietanę(...)sztywno, dodajemy mascarpone z cukrem i mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia się masy. Truskawki blendujemy i dodajemy do mascarpone i śmietany, mieszamy za pomocą łyżki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 literatki gorącej wody. Gdy chwilkę przestygnie a, żelatyna zacznie się robić gęsta to dodajemy do masy truskawkowej. Całość wylewamy do szklanego naczynia i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej
Delusional Trinepiątek postanowiłam Was skusić takim torcikiem, może zrobicie na weekend :-). Torcik lekki, bardzo smaczny, bez pieczenia. Masa to mascarpone, trochę śmietanki, żelatyna i zmiksowane truskawki, całość lekko dosłodzona. Na wierzch truskawki i galaretki truskawkowe. Polecam i życzę miłego piątku :-) Tortownica 20 cm Składniki masa: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 15 zblendowanych na mus truskawek 3 łyżki cukru(...)pozostawiamy do napęcznienia. Truskawki blendujemy. 2 galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, odstawiamy do ostudzenia. 2. Do misy miksera dajemy śmietanę, ubijamy. W drugiej misie miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem, jak ładnie nam się połączy dodajemy do śmietany i miksujemy na niskich obrotach, żeby składniki się połączyły. 3. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jak się nam ładnie rozpuści
kruche babeczkiwiśniami . Ceny są zachęcająco przystępne :- od 1 PLN za całkiem duże ciasteczko, przez 5 PLN za bajaderkę, czy 8 PLN za strudel, albo 12 PLN za okazałą bezę z mascarpone. Torty oraz serniki również w atrakcyjnych cenach i serwowane w solidnych porcjach :) Zza witryny kuszą autorskie desery o przeróżnych kombinacjach smakowych i rozmaitych kształtach - także jako popularne ostatnio w cukiernictwie(...)kopułki :) W ramach festiwalu degustować można kawę americano parzoną pod ciśnieniem oraz profiterole z konfiturą, jabłkiem rabarbarem i mascarpone Nie ukrywam, że kawunia rozłożyła mnie na łopatki ! Tak jak normalnie typowej "małej czarnej" bez mleka nie pijam (tak wiem, herezje na co dzień czynię), tak tutaj rozkoszowałam się filiżanką tak pełną aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio
Grunt to przepis!łapcie za przepis! Składniki spód 100 g ciasteczek Oreo 2 łyżki oliwy pomarańczowej (lub zwykłej) masa serowa 500 g twarogu tłustego 250 g twarogu półtłustego 200 g serka mascarpone 3 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżeczki olejku pomarańczowego ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 szklanka cukru 4 jajka 1 żóltko creme brûlée 3 żółtka 150 g serka mascarpone(...)piasek. Dodajemy oliwę, mieszamy. Taką mieszanką wylepiamy spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę schładzamy przez 15 min w lodówce. masa serowa : twaróg mielimy, miksujemy z serkiem mascarpone oraz cukrem, dodajemy po jajku, na końcu żółtko. Wlewamy sok z cytryny i olejek. Wydrążamy ziarenka z laski wanilii. Miksujemy delikatnie. Masę przekładamy na schłodzony spóde ciasteczkowy. Tortownicę wstawiamy
Raj dla Podniebieniamigdałowego 3 łyżki oleju 18 g wody spód 60 g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 1 jajko masa serowa 500 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 120 g śmietanki 36% 4 jajka 5 – 6 łyżek cukru pudru pasta pistacjowa wierzch 60 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru posiekane pistacje ziarenka granatu(...)końcu kakao. 4. Czekoladową masę przelać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 min w 180 C. Masa serowa : 5. Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem, dodawać po jajku i miksować. 6. Przełożyć pastę pistacjową, zmiksować na najniższych obrotach miksera. 7. Na samym końcu wlać śmietankę i zmiksować tylko do połączenia się składników. 8. Masę
Raj dla Podniebieniaupuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka przełóż owoce i dodaj trochę wody (ok. ½ szklanki). Postaw na małym ogniu(...)ciągle mieszając doprowadź do ich wrzenia. Ściągnij z palnika i wsyp galaretki, wymieszaj, zmiksuj na gładko i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone (dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera. Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru
Kulinarna (nie)codziennośćMoja wersja w-z z kremem na bazie mascarpone i biszkoptem bezglutenowym. Ostateczny efekt to lekkie, puszyste i smakowite ciastko. Przepis ten będę powtarzała niejeden raz:-) Składniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku(...)spirytusu sok z jednej, małej cytryny Przygotować poncz. Do gorącej wody dodać resztę składników, zamieszać do rozpuszczenia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 1 duże opakowanie mascarpone - 500 g 1 małe opakowanie śmietany 30% lub 36% - 200 ml 100 -150 g cukru pudru Przygotować krem. Zarówno mascarpone jak i śmietana powinny być dobrze schłodzone. Mamy wtedy gwarancję
Ze smakiem bez glutenuNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)Pyszne" Składniki: 300 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 50 g masła orzechowego 100 g masła 250 g śmietany 18% 250 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 4 jajka 200 g kremówki 50 g gorzkiej czekolady 50 g niesolonych orzechów ziemnych Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek
Różne smaki w kuchniBISZKOPTOWE MINI ROLADKI Z JEŻYNAMI Składniki: (na 4 porcje) biszkopt: 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 1/4 szkl wody masa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany 30% wypełnienie: galaretka rubinowa wieloowocowa jeżyny mrożone Hortex 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżki żelatyny dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka(...)pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm,ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy "zlepić" (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) . masa: Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Wykonanie: Wystudzone pasy z biszkoptu rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie
Bon appetit mon amiecukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty (ok. 30 sztuk) 1/2 tabliczki czekolady deserowej łyżka masła Sposób przygotowania: Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy(...)gotującej się wody. Mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę. Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa
Pobite gary Barbarynadaje się na wszystkie okazje, które warto śmiętować i uprzyjemnić słodkim deserem :) 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej duża czerwona pomarańcza łyżeczka pudru truskawkowego 2 kostki gorzkiej, surowej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne(...)płaskie krążki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą. Pomarańczę filetujemy. Na pierwszy krążek wystudzonej bezy nakładamy mascarpone. Przykrywamy drugim krążkiem, na którym nakładamy cząstki pomarańczy, sok który wyciskamy z pozostałej części pomarańczy. Całość posypujemy pudrem truskawkowym
Mienta blogwolę osobiście większe kawałki Mimo, że w cieście mamy tyle warstw, nie jest ono bardzo pracochłonne, za to efekt wynagrodzi wszelkie nasze starania. Drukuj Truskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków Składniki Ciasto 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej(...)zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette cappuccino Beza 5 białek 150 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej Sposób przygotowania Galaretka Wodę zagotowujemy, we wrzątku rozpuszczamy galaretki. Truskawki rozmrażamy i odsączamy z soku
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI Ciasto 200 g ciasteczek amaretti 150 g m ąki 50 g cukru 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rumu Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka philadelphia 50 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżka rumu **** INGREDIENTI Impasto 200 g di amaretti 150 g di farina 50 g di zucchero(...)uova 2 cucchiaini di lievito vanigliato 2 cucchiai di rhum Crema 250 g di mascarpone 250 g di philadelphia 50 g di burro 30 g di zucchero a velo 1 cucchiaio di rhum PRZYGOTOWANIE Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy
La grande e la piccola cuoca