Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym Składniki: Spód: 400 g ciasteczek digestive 200 g masła Masa – wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 600 g serka kremowego 250 g mascarpone 150ml oleju rzepakowego 300 ml kwaśnej śmietany 5 jajek 280 g cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wanilii 200 g gorzkiej czekolady dodatkowo: 7 dojrzałych gruszek 1,5 litra
UgotujmyTo.plsię nie oprze, dlatego ta propozycja skierowana jest głównie dla dzieci, jednak i dorośli się nim zachwycą. Tęczowy Sernik pod Chmurką - Składniki: 500 g zmielonego dwukrotnie twarogu 250 g mascarpone puszka mleka skondensowanego (ok. 400 g) 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej ekstrakt z wanilii barwniki spożywcze w proszku 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany kolorowa
Słodka Stronamusem żurawinowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 160 g ciasteczek oreo z nadzieniem 30 g masła masa serowa: 300 g serka kremowego 200 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (38%) 165 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 łyżki mąki pszennej mus żurawinowy: 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 110 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzerabarbarowa: 500 g rabarbaru 100 g cukru 1 laseczka wanilii skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 4 łyżki zimnej wody masa serowa: 150 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i orzechami. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco. A masa dowolna. U mnie serek mascarpone z nutellą do smaku plus banan w środku
Malinowe Pocałunkitrudne do wykonania, a efekt naprawdę jest spektakularny. Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie: Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo
Malinowe Pocałunkidzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może
Kolizje Smakówmąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 6 barwników spożywczych w żelu, u mnie Wilton Na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Kulinarne przygody Gatitysię po wizycie w sklepie, kiedy na półce zobaczyłam waniliową masę kajmakową. To cudo sprawiło, że postanowiłam zrobić najbardziej waniliowe ciasto z ciast waniliowych. Z dodatkiem delikatnego kremu z mascarpone wyszło idealnie :) Ciasto: szklanka cukru szklanka mąki kostka masła pół szklanki mleka 4-5 jajek laska wanilii łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: waniliowa masa kajmakowa opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki(...)pół, delikatnie zdejmujemy wierzchnią warstwę i smarujemy połową puszki masy kajmakowej (drugie pół jest to dowolnego zużycia, hyhy). Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Obkładamy ciasto kremem w dowolny sposób, nie żałując sobie podjadania - masy wychodzi wystarczająco dużo, żeby starczyło do ciasta i ku naszej uciesze :) Gotowe ciasto
sama złodyczsztuk) 450g truskawek mrożonych (oczywiście latem można użyć świeżych : )) Połowa cytryny ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy
Kolizje SmakówŻelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy chwile, aż się namoczy i podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała. Do masy kokosowej dodajemy ser mascarpone oraz przemielony twaróg. Jeśli nie mamy czym go zmielić można rozdrobnić mikserem. Całość mieszamy. Do podgrzanej żelatyny dodajemy po łyżce masy kokosowej, ciągle mieszając. Po 3,4 łyżkach wlewamy żelatynę
Kolizje Smakówchrumkania Gizmo ;) Bo to w końcu dla Niego. Serduszko. 200g masła 200g cukru 200g gorzkiej (70%) czekolady 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200ml (36%) śmietany 250g serka mascarpone wiórki startej czekolady, orzechy nerkowca, suszona żurawina (opcjonalnie, do dekoracji) Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu rozpuściłam masło. Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam(...)dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło! Im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy środek wypełnić serową masą
bastalenapochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi 20 dużych
Marta Gotujepochodzi z www.mgotuje.pl Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo Post Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem serka mascarpone która jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Do środka dodałam jagody. Ale uwaga - babka jest pyszna i szybko znika. Składniki: 300g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy jagody Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć na puszystą(...)masę. Dodać porcjami mascarpone po jednym jajku i cały czas miksować na średnich obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać połowę masy wsypać jagody i zalać resztą masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec
Ala piecze i gotuje