mascarpone - 11293 przepisów (strona:499/753)

Ala tiramisu z borówkami 180

Zapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki(...)amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie:   Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy

Ala piecze i gotuje
Ciasto szpinakowe z granatem 407

jajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz(...)pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając.   Inspiracja z moimi modyfikacjami klik

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z truskawkami 348

Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni!  Masa serowa: 150g biszkoptów,  700g białego sera,  125 g serka mascarpone, szklanka cukru,  150g truskawek,  laska wanilii,  szklanka śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny.  Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów.  Ser zmiksować(...)serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód.  Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek,  galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera

Z miłości do słodkości
Rolada z truskawkami 222

łyżeczki cukru waniliowego  50 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Na nadzienie :  ok 40 dag umytych truskawek 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30 % 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki  do ozdoby cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Białka ubijam(...)Całość powinna mieć gęstą puszystą konsystencję. Piekarnik rozgrzewam na 180oC. Masę rozprowadzam równomiernie na wyłożoną pergaminem blachę - tą dużą z wyposażenia pieca. Piekę w 180oC przez 20 minut. Serek mascarpone przekładam do misy i dodaję wszystkie składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję

Mechanik w kuchni
Miętowy sernik z czekoladą 174

mną od dawna. Postanowi ł am więc upiec super prosty miętowy sernik z czekoladą.  Moja 100% improwizacja!! Do tego serniczka u ż y ł am serka ricotta i mascarpone, bo tylko taki mia ł am pod ręką. Wydaje mi się, ż e lepszy wyjdzie z gęstego serka , poniewa ż do masy dodajemy 90 ml syropu mętowego, który ją trochę(...)ników  rze ś kich smaków i czekoladek “After Eight”. Polecam! Spód 220 g  herbatników czekoladowych 100 g stopionego masła Masa serowa : 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta 50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub m ą ki ziemniaczanej 90 ml syropu mi ę towego 50 g groszku czekoladowego

Mia Cucina Sofieta
Babeczki na Halloween 179

bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości.  Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  250g serka mascarpone,  1/2 szklanki śmietany 18%,  100g białej czekolady,  3 łyżki cukru pudru,  szczypta pomarańczowego barwnika,  kapelusze z masy cukrowej .   2 łyżki śmietany zmieszać z połamaną(...)kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać serek mascarpone, resztę śmietany i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać szczyptę barwnika, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Każdą babeczkę dodatkowo ozdobić cukrowym kapeluszem.                                  Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Włoski deser Tiramisu 308

prawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów. Składniki: 2 żółtka, 350g serka mascarpone, 250g okrągłych biszkoptów, szklanka śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy, 50g startej mlecznej czekolady, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać(...)biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków.  Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową.  Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły

Z miłości do słodkości
Tiramisu z dynią 191

ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów. Śmietanka:  250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 1/4 szklanki cukru, starta czekolada. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą mleczną

Z miłości do słodkości
Sernik Snickers 32410

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa:  750g białego sera,  5 jajek,  250g serka mascarpone,  niepełna szklanka cukru pudru,  szklanka tartych orzechów laskowych,  1/2 szklanki mleka w proszku, 200g kajmaku o smaku kakaowym,  2 snickersy (każdy po 50g),  2 czubate(...)łyżki masła orzechowego,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  łyżka przyprawy do sernika i mas serowych Kamis.  Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać pokrojone drobno batony, wymieszać. Masę

Z miłości do słodkości
Tort w kształcie gitary 198

temp. 175st.  Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części. Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą. Krem:  600ml śmietanki 36%,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady,  4 łyżki cukru pudru,  2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder(...)śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady. Kremem przełożyć blaty ciasta. Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru,  100g glukozy,  4 łyżeczki żelatyny,  70ml wody,  kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści

Z miłości do słodkości
Mus czekoladowy 333

100g mlecznej czekolady,  100g gorzkiej czekolady,  4 jajka,  szczypta soli,  4 łyżki wody,  2 łyżki masła,  1/2 l śmietanki 30%, 125g serka mascarpone,  3 łyżki cukru pudru. Wykonanie Czekolady stopić z dodatkiem wody i masła na parze. Przestudzić.  Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru na sztywną pianę.  Żółtka(...)utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, dodać przestudzoną czekoladę. Następnie dodać ubite białka.  Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. 2/3 dodać do masy czekoladowej.  Mus czekoladowy nałożyć do pucharków, udekorować resztą śmietanki. Schładzać ok. 2 godz. Tak wygląda dekorator Tupperware, który otrzymałam do przetestowania Pojemność: 350 ml Wymiary: Ø 11 x 12 cm Pojemnik jest

Z miłości do słodkości
Ciasto chałwowe - II wersja 215

łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa:  300g chałwy,  400g jogurtu naturalnego greckiego,  250g serka mascarpone,  300 ml śmietanki 36%,  1/2 szklanki cukru,  3 łyżki miodu,  3 czubate łyżeczki żelatyny,  50 g gorzkiej czekolady,  2 łyżki śmietany 18%. Śmietankę zmiksować(...)sztywno. Dodać serek mascarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać żelatynę do masy chałwowej. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Schłodzić. Czekolady stopić wraz ze śmietaną na parze. Przestudzić i zrobić na cieście esy-floresy. Ciasto wstawić do lodówki.   Źródło: My man's kitchen

Z miłości do słodkości
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 182

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja:  200 ml śmietanki 30%,  3 łyżki serka mascarpone,  2 łyżki cukru pudru,  cukier błyszczący do posypania,  20g startej czekolady.   Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać

Z miłości do słodkości
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8605

Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu. Wierzch: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  4 łyżki serka mascarpone,  50 g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą. Źródło

Z miłości do słodkości
W oczekiwaniu na snieg 160

Kazde ciasto, ktore wypiekam ma w sobie albo gorzka, najlepszej jakosci czekolade albo kakao. Uzupelniam w ten sposob braki magnezu i poprawiam sobie humor. Ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone skladniki: 350g gorzkiej czekolady 110g cukru + 75 g do bialek 150g masla 1/4 filizanki espresso 4 jajka 35g kakao 50g maki 75g rodzynek Krem z mascarpone: 350g serka mascarpone(...)temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine lub do czasu gdy boki ciasta beda juz dobrze upieczone. Srodek ma pozostac lekko wilgotny. Po wystudzeniu ciasta posypujemy je kakao. Mascarpone ubijamy mikserem z cukrem pudrem i Amaretto. Ciasto podajemy w towarzystwie kremu. Smacznego

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania