puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 3 łyżki oliwy Krem: pół szklanki kremówki opakowanie mascarpone (250g) opakowanie Toblerone Rozkręcanie bałaganu zaczynamy od przygotowania dyni - ja tym razem użyłam całej dyni Hokkaido, bo jest mała, urocza i tylko taka była akurat w sklepie(...)czekolady w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki - masa powinna mieć czas, żeby ostygnąć. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem: przez minutę-dwie na szybszych obrotach, potem na najwolniejszych. Dodajemy serek mascarpone, cały czas ubijając - najlepiej zrobić to w miarę szybko, żeby masa nie zdążyła się ogrzać. Łączymy krem z rozpuszczoną czekoladą i przekładamy do szprycy. Próbujemy ładnie go nałożyć na babeczki
sama złodyczkochają najbardziej! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki wody łyżka cukru z wanilią opakowanie cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: opakowanie śmietanki 36% opakowanie mascarpone 6 batoników Milky Way kilka łyżek mleka Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach(...)coś do czasu ostygnięcia. Tadaaaaam! W międzyczasie rozpuszczamy 5 Milky Way'ów z kilkoma łyżkami mleka na wolnym ogniu. Śmietankę, wcześniej schłodzoną w lodówce, ubijamy, dodajemy mascarpone i masę batonikową, mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Delikatnie rozwijamy biszkopt i nakładamy krem, największy pasek dowalając przy jednym z boków, żeby rolada była w środku na bogato
sama złodyczjajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach(...)się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Mango obieramy i rozgniatamy widelcem lub, jeśli jest wystarczająco twarde, ścieramy na tarce. Mieszamy delokatnie z masą śmietanową i schładzamy w lodówce. Biszkopt
sama złodyczKruche ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 150 g marshmallows opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki 3 łyżki cukru pudru pół szklanki wody Polewa 1/4 kostki masła 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki żelatyny Mąkę, cukier, proszek(...)rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, wyrównując dokładnie dłonią. Nakłuwamy spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach, zostawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i dalej miksujemy. Pianki rozpuszczone na wolnym ogniu z dodatkiem wody (wystudzone!) dolewamy do masy. Jeśli chcemy możemy też dodać odrobinę barwnika spożywczego, na przykład w odcieniu dzikiego różu. Polecam
sama złodyczmaki jedna łyżeczka proszku do pieczenia słoik kompotu z wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru, jedną torebkę(...)wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI (na 4 pucharki) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 300 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 12szt. biszkoptów okrągłych 10 truskawek, listki mięty 3 kostki białej czekolady
Moje Kuchenne Rewelacjerzucamy na ziemie ( rzucamy, aby nie powstal zakalec) Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia Masa: 250 g smietany kremowki ( 36%) 250 g serka mascarpone 3 lyzki cukru pudru Smietane ubijamy Do miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem
Klaudynkowa kuchniałasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego dodatkiem, nie smakuje może jak twaróg ale ma przyjemny "serowy" posmak Awaryjnie myślę, że mascarpone również będzie się nadawał. Podsumowując mój wypiek myślę, że najlepiej brawnie smakuje z serem, delikatna puszysta pianka idealnie łączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto(...)Składniki: ciasto: 200 g masła 170 g cukru pudru szczypta soli 3 jajka 4 łyżki miodu 2 tabliczki czekolady gorzkiej masa: 250 ml śmietana 30% serek ricotta lub mascarpone 2 op. cukru waniliowego Wykonanie: Masło roztapiamy w garnku razem z cukrem pudrem oraz czekoladą. Należy uważać, żeby masa się nie zagotowała. Pod koniec dodać miód i 3 żółtka
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 200 g cukru szczypta soli 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 70g czekolady gorzkiej masa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy lub gotowa kandyzowana aromat pomarańczowy Wykonanie: Kakao i gorzką czekoladę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Mąkę wymieszać(...)ostygnie dzielimy na dwie części. Obieramy skórkę z pomarańczy tak aby była bez białych błonek, kroimy ją bardzo drobno i parzymy kilka razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 320 g cukru 4 jajka 370 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 4 łyżki kakao 30 ml barwnika spożywczego kolor czerwony masa: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i barwnikiem spożywczym. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy maślankę i miksujemy je razem. Dodajemy po jednym(...)mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Zimne ciasto przekrawamy na pół i ścinamy wierzch ciasta. Przekładamy go masą. Pozostałą ilość masy smarujemy boki i wierzch ciasta i posypujemy wiórkami z ściętego wcześniej wierzchu, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag miodu 150 g masła 2 jajka masa: 200 ml śmietany 30% 250 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru puszka masy karmelowej 200 g orzechów Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i wszystko zaraz zagniatamy aż powstanie nam jednolita bryła(...)ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy serek ricotta albo jeśli nie mamy to również fajnie sprawdzi się mascarpone. Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta. Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy
ciastkarnia na kruchym spodziewanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko Krem: 250 g mascarpone 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego* 2-3 łyżki kremu kokosowego kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru pudru** * dostępny w supermarketach- jest to krem(...)pomocą łyżki. Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z kremem kokosowym, aromatem i wiórkami. Dodajemy likier i w razie konieczności dosłodzenia cukier. Krem przekładamy do lodówki na około 40 minut. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem
Mania Gotowaniazajadał z wielkim apetytem (tuż po wnikliwym obejrzeniu wszystkich prezentów ; )) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ubijamy(...)pieczemy biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat oraz cukier puder i miksujemy na niskich obrotach. Gotowy krem trzymamy w lodówce. Kiedy spody nam ostygną obieramy banany i kroimy w plasterki. Na biszkopcie układamy pokrojone banany
Kolizje Smakówszklanki kakao parę kropel aromatu migdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat(...)jest apetyczna, ale uwierzcie smakuje pysznie. Robienie kremu zostawiamy na koniec. Na początku ścieramy czekoladę na dużych oczkach tarki (lub drobno kroimy nożem). Kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno mikserem, w trakcie dodając cukier puder. Do tak przygotowanego kremu dodajemy połowę startej czekolady i mieszamy łyżką. Resztę czekolady zostawiamy do przyozdobienia tortu. Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe
Kolizje Smaków