tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić. Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki(...)tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze w tym przepisie. Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym do lodówki. 2. serek mascarpone zmiksować razem z cukrem na gładki krem. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać śmietanę do kremu wymieszać całość łyżką do połączenia składników. Krem rozsmarować na cieście. 3. Maliny układamy gęsto
zjem to blog kulinarnyżółtka jaja - 150g masła 82% tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany 36% - 500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch: - 5 śliwek węgierek - 1 duża brzoskwinia - maliny - borówki - świeża mięta - kwiaty nasturcji PRZYGOTOWANIE: Ciasto(...)minut możemy piec w 15 stopniach C, by zarumienić mocniej wierzch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ciasta. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę. Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki
Sajkofanka smakuwięc do dzieła :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego krem: 125 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę) aby krem(...)następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. Krem: Do miksera włóż maliny i zblęduj je na gładką masę, dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj rozpuszczoną żelatynę :) Na tortownicy
Niezły MłynekBardzo prosta w wykonaniu a efekt smakowy zaspokoi najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny Białka ubijamy(...)Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ubijania białek bijemy krem, dodając cukier i uważając by kremu nie przebić
Made By Mom And SonŚwietna sezonowa odmiana znanego i lubianego deseru z pewnością zachwyci pozostałych domowników i przyjaciół! TIRAMISU Z MALINAMI. /zmodyfikowany oryginalny przepis;/ na owalną formę o śr. 23 cm 500g serka mascarpone 330 ml schłodzonej kremówki 4 żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru (użyłam ksylitolu) 300g świeżych malin 1/2 szklanki NALEWKI MALINOWEJ kawa Inka/kakao do posypania wierzchu opakowanie podłużnych biszkoptów Mocno schłodzoną(...)dotykała wody! Musi powstać biała, puszysta masa. Pozostawiam ją, by ostygła. Podłużne biszkopty nasączam nalewką i układam na dnie formy. Ubitą kremówkę miksuję wolno i dokładnie z serkiem mascarpone, po czym dodaję porcjami masę z żółtek. Delikatnie łączę ze sobą, po czym wykładam połowę masy na biszkopty. Układam na wierzchu umyte i wysuszone maliny, po czym przykrywam całość pozostałością kremu
W kuchni Karmel-itkiCzęsto mam gości i dobrze mieć coś w lodówce do kawy :) Proponuje szybki deser z serkiem mascarpone i masą krówkową mmm pycha Do przygotowania 6 deserów potrzebujemy: 300g truskawek 100g borówki 200g masy krówkowej serek mascarpone 6 małych paczek krakersów (6szt na jeden deser) Krakersy kruszymy(najlepiej w misce, wałkiem do ucierania). Wsypujemy do szklanki i przekładamy serkiem, masą
Niezły Młynekpierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL - 250 g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego NA KREM: - 250 gr serka mascarpone - 400 gr śmietany kremówki 36% - 3 łyżki cukru pudru - 2 opakowania śmietan fixu - 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu - sok ze świeżych malin PRZYGOTOWANIE: Oddzielamy żółtka od białek(...)naszą bezę z piekarnika i studzimy. Jeśli popękała, to nie mamy co się martwic, normalne zjawisko. Teraz zaczynamy robić krem. W misce ucieramy serek mascarpone z częścią cukru pudru, następnie dodajemy śmietanę, sok z malin przetartych przez sitko i resztę cukru pudru. Na sam koniec dodajemy śmietan fix i alkohol. Gdy mamy już gotowy
Zainspiruj się kuchniąminor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} * 500 g serka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g Dodatki : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według
ciemna strona patelnidelektować się pysznościami :) Mniam :) ***Tiramisu*** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy ) 500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów 2 łyżeczki żelatyny Kakao 1. Rozpuścić i wystudzić kawę . 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piane . 3. Podgrzać 4 łyżki(...)kawy i rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem. 5. Do żółtek dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć w foremce , posypać Kakao i nałożyć masę , posypać
ciemna strona patelniprotestowało... :) *** Pijane Tiramisu *** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy ) 500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów 2 łyżeczki żelatyny Kakao 1 opakowanie cukru wanilinowego 100ml wódki smakowej 1. Rozpuścić i wystudzić kawę . 2. Białka ubić ze szczyptą(...)łyżki kawy i rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem. 5. Do żółtek dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie i alkoholu i ułożyć w foremce , posypać Kakao
ciemna strona patelnilekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;) Kruche ciasto: 160 g mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy: 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii Wierzch: 2 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą w miarę sprawnie, formujemy kulę i schładzamy(...)kaszy lub fasoli, żeby ciasto nie podniosło się pod wpływem temperatury. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po czym zabieramy obciążenie i dopiekamy kolejne 15. Studzimy. Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem. Dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii (jeśli jest zbyt sucha można ją namoczyć przez 30 minut we wrzątku), miksujemy jeszcze chwilę. Krem przekładamy
sama złodyczSkładniki: 1 jajko 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki błonnika owsianego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 7 łyżek wody Dodatki: 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka miodu spadziowego 1/2 kaki Przepis: Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąki, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, błonnik oraz wodę i miksujemy. Białko ubijamy na sztywno(...)soli. Następnie przekładamy je do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwią i smażymy z obu stron na rumiano. W międzyczasie serek mascarpone mieszamy z miodem. Kaki kroimy w cienkie plasterki. Serek nakładamy na gotowego omleta i układamy na nim plasterki kaki. insertCookd("ff4e938f204a6dfa34ac96c9e876a663
Emcia PichciSkładniki: 250 g makaronu wstążki 200 g boczku parzonego 3 żółtka 250 g serka mascarpone 3 plastry żółtego sera 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Przyprawy: sól ,pieprz, oregano, bazylia Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek. Smażymy do zarumienienia. W osobnej(...)miseczce żółtka łączymy z serkiem mascarpone, żółtym serem (startym na grubych oczkach) i przyprawami. Gdy boczek z cebulką jest przysmażony dodajemy do niego odcedzony makaron i sos. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni na małym ogniu przez ok. 5 minut. insertCookd("bd4ec81d5fa970aac464abd21795d43b
Emcia Pichcidrobnego do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej *ok 2 łyżki kakao - jeśli chcemy zrobic wzorki Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny 1 łyżka kakao 1/2 szklanki Musu z Malin <- z tego przepisu Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy(...)wycisnąc wzorek na papierze do pieczenia, na koniec wykładamy masę biszkoptową, wyrównujemy i pieczemy. Krem Śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Całośc: Roladę delikatnie rozwijamy. Cały biszkopt smarujemy musem z malin, wykładamy krem śmietankowy i rozsmarowujemy po całości, krem posypujemy gorzkim kakao, na końcu układamy maliny, ja ułożyłam jedna obok drugiej
Blondynka Gotujepół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 80 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy(...)Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru. Odkładamy 2 łyżki ubitej śmietanki a do reszty dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie po czym delikatnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej resztę cukru pudru i energicznie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy odłożoną wcześniej
Mienta blog