Dziś przepis na wilgotne muffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem. Składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki) 1,5 szklanki mąki pszennej po pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru(...)mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z takiej ilości ciasta otrzymujemy około 16 sztuk. Muffinki pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Polewa do muffinek 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła
upichcicznajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać te w zalewie. Składniki (na 2-3 porcje): 3 karczochy 16-18 makaronowych muszelek typu conchiglioni 50 g masła 50 g mascarpone gałka muszkatołowa świeżo zmielony pieprz sól ser pecorino (można użyć również parmezanu, czy grana padano) garść pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Karczochy umyć i obrać z zewnętrznych liści aż odkryjemy bladoróżowe(...)mniejsze cząstki. Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą. Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku. Składniki na sos marinara: 500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach) 1 cebula 3 ząbki czosnku 20 g anchois
Food Squaresojowego, sosu rybnego i cukru trzcinowego. Zalać nim sałatkę, dodać sezam, wymieszać i odstawić. Po zamarynowaniu ogórków część sosu można odlać, by sałatka nie była wodnista. Dodatkowo: 4 łyżki mascarpone (jako dodatek) gałązki mięty (do dekoracji) Podanie: Na talerz wyłożyć ciepły mus z malin. Położyć nań kawałki łososia w nori. Ozdobić gałązkami mięty. Podawać z łyżką mascarpone oraz z letnią
Food SquareSkładniki: 200g ugotowanego, obranego bobu 2 łyżki serka mascarpone ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Bób z serkiem mascarpone miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnykorzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 1 szalotka 2 ząbki czosnku oliwa 2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól, pieprz biały, szczypta imbiru 2 łyżki serka mascarpone Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki. Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie(...)zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 2 łyżki serka mascarpone Owoce (maliny, Borówki) Przygotowanie: Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy ryż i smażymy przez 5 minut często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy szklankę mleka i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy drugą szklankę mleka(...)Risotto gotujemy do momentu, aż ryż będzie al dente. Jeśli mleko się zredukuje, a ryż nadal będzie twardy można dodać odrobinę wody i gotować dalej. Na koniec dodajemy serek mascarpone i owoce
Smakowity Blog Kulinarnymakaronu Maccheroni 1 szklanka pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 1 szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki bulionu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki serka mascarpone sól pieprz Do podania: prażone pestki dyni tarty parmezan listki świeżej szałwii Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy(...)pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu dajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Podajemy z listkami świeżej szałwii, posypujemy tartym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Smakowity Blog KulinarnyFooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Sernik pomarańczowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje dla 12 osób, tortownica 26 cm Składniki: 1000 g zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki suszonej zmielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki kandyzowanej(...)obsypujemy tartą bułką. Na spod wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę. Sernik pieczemy
Kulinarne przygody Gatitysmaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład urodzinowy. Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze(...)ekstraktu), 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, ¼ tartej gałki muszkatołowej, Szczypta soli, 2 łyżki masła do posmarowania formy, łyżka oleju. KREM 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. różanego cukru pudru * (można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu), Szczypta soli, 8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej
SzczyptaSmaQotarta z ½ cytryny, oliwa do posmarowania formy. Masa limoncello 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego), 30 g cukru pudru trzcinowego, 3 jaja, 1/3 szkl. śmietany 30%, 3 łyżki serka mascarpone, Sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki masła. 1-2 owoce parsymony Przygotowanie: Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem(...)małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę. Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut
SzczyptaSmaQtarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone 200 ml śmietany kremówki skórka starta z cytryny 350 g jagód 30 g ( 3 łyżki) cukru pudru Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo(...)śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową. Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki. Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą
pieprzny smaczekkurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwona ok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony) 1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli przyprawy Sposób przyrządzenia: Wodę połączyć z mąką, solą,olejem i jogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części(...)pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, połączyć z warzywami i mięsem.Dołożyć serek mascarpone i topiony. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić przyprawami i 1/3 papryczki chilli pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Konsystencja powinna być gęsta. Przełożyć wcześniej przygotowane tortille. Obiecuję Wam, że wszystkie 4 placki zjecie sami
pieprzny smaczekFerrero Rocher i powidłami Składniki: Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250 g serka mascarpone 200 g nutelli 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych około 7-8 sztuk pralinek Ferrero Rocher Dodatkowo: powidła śliwkowe Przygotowanie: Białka powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej(...)stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy serek mascarpone z nutellą, do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy czekoladę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy orzechy oraz pokrojone w drobną kosteczkę pralinki. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Krem schładzamy w lodówce przez około
Mania Gotowaniaprysznica i wanny. SKŁADNIKI: - banany, 4 duże/6 małych, - jajka, 4 kurze / 8 przepiórczych, - mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram, - cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek, - cukier waniliowy domowy, - serek mascarpone. 3-4 łyżki, - mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki, - masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek, - Ziarenka "Cynamonowy Raj" - masło, 1/4 kostki - cynamon, TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz(...)będą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło. 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe. 3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy. 5. Osobno ubijamy
Wypisz Wymaluj