mascarpone - 11293 przepisów (strona:480/753)

Tort naleśnikowy - II urodziny bloga 220

jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli 3 łyżki cukru barwnik różowy krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy barwnik  i mieszamy do uzyskania jednolitych konsystencji. Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej oliwą. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy(...)sztywno, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i nie przerywają miksowania serek mascarpone. Formujemy tort układając na przemian - naleśnik, krem, naleśnik, krem itd. Górę i boki pokrywamy kremem,  Tort ozdabiamy serduszkami wyciętymi z kawałków naleśników. Przepis i inspiracja kulinarna z bloga: Słodka Strona

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kawowe muffinki z kremem chałwowym 176

szklanki mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków łyżka domowego ekstraktu waniliowego Krem: 300 gram chałwy 300 ml śmietany kremówki 36% 50 gram serka mascarpone Wykonanie kremu: Do garnuszka przelać śmietankę i pokruszona chałwę, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się chałwy, cały czas mieszając, nie doprowadzić do wrzenia ani zagotowania się śmietanki. Krem wystudzić i schłodzić(...)lodówce przez około 8 godzin. Po tym czasie krem przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Za pomocą worka cukierniczego i tylki nakładamy na wystudzone muffinki. Wykonanie muffinków:  Do miski wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier i wymieszać. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy do połączenia się składników

Krakowskie smaki Ani
Muffinki czekoladowe z kremem jagodowym 166

gram borówek 40 gram cukru pół łyżeczki kwasku 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody 250 gram serka mascarpone Wykonanie:  Jagody wymyć i wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do roztopienia się cukru. Owoce ściągnąć z ognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną(...)wymieszać i postawić na ognień, podgrzewać do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, odrobinę frużeliny wymieszać z żelatyną (aby nie było grudek) i wmieszać do całości, ostudzić. Następnie wymieszać mascarpone z frużeliną i gotowy krem schłodzić w lodówce. Muffinki: 200 gram mąki pszennej 100 gram kakao łyżeczka proszku do pieczenia 110 gram cukru pudru 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego

Krakowskie smaki Ani
Tort samochód- wskazówki przygotowania 218

przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia.  Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu  6 łyżeczek mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Truskawki (mrożonych nie rozmrażać) wraz z cukrem i kwaskiem umieścić w garnku, podgrzewać do czasu(...)mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżeczkami wody, dokładnie wymieszać, i zagotować. Gdy frużelina stanie się gęsta zdjąć ją z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Następnie w misie miksera umieścić serek mascarpone i cały czas miksując stopniowo dodawać zimną frużelinę.  Wykonanie tortu wskazówki: Aby tort był dość wysoki i duży upiekłam dwie blaszki biszkoptów z podanych powyżej proporcji, po wystudzeniu się

Krakowskie smaki Ani
Czarny jar 5349

łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 380 g mrożonych lub świeżych jagód (może być więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru(...)pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Połowę śmietany przełożyć do osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej

Passions hobbies life
Deser śmietanowo-owocowy 136

Składniki: 250 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 2 kiwi 2 banany 1/2  granatu listki mięty Wykonanie: Kiwi i banany pokroić w plasterki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodać serek mascarpone i chwilę ubijać. W pucharkach układać warstwami śmietanę,kiwi,śmietanę,banan,śmietanę i posypać

O kuchni z uczuciem
malinowy ekler 170

delikatnie zimną wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia. KREM MALINOWY 1 szklanka malin - mogą być mrożone 3 łyżki cukru pudru 100 gram serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Maliny blendujemy , jeżeli są mrożone to najpierw należy je odmrozić . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody - mieszamy dokładnie by nie było grudek ,odstawiamy(...)pięć minut do przestygnięcia , następnie do malin dodajemy cukier puder , serek mascarpone oraz żelatynę i razem łączymy składniki mikserem . Nakładamy na wcześniej upieczone i  przekrojone wzdłuż ciastko parzone. JADALNA ZIEMIA inspiracja KLIK przepis na około 10 - 15 ciastek 60 gram masła  3 łyżki cukru pudru 60 gram mąki pszennej 15 gram gorzkiego kakao pół laski wanilii Wszystkie składniki

na gazie
Trufle kokosowe 161

wielbicieli  kokosowych smaków pyszne, delikatne  kuleczki z białą czekoladą  i serkiem  mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10-12  szt. w zależności od wielkości/ 100 g białej czekolady 150 g serka mascarpone ok.100 g wiórków   kokosowych 2 wafelki o smaku kokosowym w białej czekoladzie 1 łyżka cukru pudru ok.2  łyżki

Zakamarki mojej kuchni
DLA W. CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM 163

piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  NA MUS 1 łyżeczka żelatyny (można dać 1,5 wówczas mus będzie bardziej zwarty) 3 łyżki zimnej wody 1/2 filiżanki Nutelli 1/2 filiżanki mascarpone 1,5 filiżanki śmietany kremówki 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru W czasie gdy spód się piecze, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała. Następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści(...)momencie dodać Nutellę, zdjąć z ognia i energicznie mieszając połączyć w jednolitą masę. Dodać mascarpone i ponownie dokładnie wymieszać, aby całość dobrze się połączyła. Śmietanę ubić z cukrem i kakao i dodawać po 1/3 porcji do masy z Nutellą. Dobrze wymieszać i wylać na przestudzony spód. Włożyć do lodówki na min. 3 godziny.  NA GANACHE 1/4 filiżanki gęstej śmietany

KUCHARNIA
STRAWBERRY FIELDS FOREVER 161

TRUSKAWKOWA STRAWBERRY FIELDS FOREVE R** SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki) 150 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko Na krem   250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 80 g cukru pudru 200 g truskawek 2 łyżki wody różanej 2-3 łyżki soku z cytryny kilka listków świeżej mięty Wszystkie składniki na ciasto dokładnie(...)zagnieść i schładzać w lodówce ok. 30 minut.  Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, cukrem, wodą różaną i sokiem z cytryny (ilość wody różanej lub soku z cytryny można zmniejszyć lub zwiększyć, to zależy od Waszych preferencji smakowych).  Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, ja użyłam

KUCHARNIA
Pani róża i makaroniki. W duecie z Desperate Housewife. 134

pachniała jak świeżo zerwany bukiet róż. Zamiast barwnika użyłam suszonych wczesnym latem płatków róż, które po zmieleniu dodałam do masy białkowej. Ucierane z cukrem płatki róż połączyłam z odrobiną mascarpone i lekko doprawiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Powstała wspaniała, aromatyczna masa, którą zlepiłam makaroniki.  Pani róża w takim wydaniu po prostu rozpływała się w ustach.  MAKARONIKI RÓŻANE(...)przez 10-11 minut. Po wystudzeniu ściągnąć z papieru i odstawić na minimum jeden dzień, by rozmiękły.  MASA RÓŻANA  kilka łyżek ucieranych z cukrem płatków róż odrobina mascarpone kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki połączyć i wymieszać razem. Proporcje i ilość zależą od tego, jak słodka jest konfitura i ile masy chce się uzyskać. Najlepiej kierować się

KUCHARNIA
Tort tiramisu 198

cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)przez sitko.Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty kremOsobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru.    Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach     miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać.    Schłodzić przez kilka chwil w lodówce, by krem nieco stężał

w mojej kuchni
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 132

łyżeczki kakao   1/4 łyżeczki barwnika zielonego   SKŁADNIKI NA KREM:     250 g sera białego, mielonego     250 g serka mascarpone     180 g masła, miękkiego(...)kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy o śr. 24-26 cm w temp. 180 C przez około 20 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy płat studzimy. Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim

w mojej kuchni
Makaroniki - Macarons 195

skórki ( można rownież użyć mąki migdałowej) 3 białka jaj 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy / niekoniecznie  Na krem: 150 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania : Zmielone migdały  zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier i ubijać na większych obrotach(...)stopni z termoobiegiem można również bez termoobiegu ale wtedy pieczemy o kilka minut dłużej. Od 13 do 15 min. Krem : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z serkiem mascarpone . Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na połówki makaroników. Moje spostrzeżenia : Pękanie makaroników powstaje gdy makaroniki za krótko leżakowały zawsze lepiej zostawić o 10 min dłużej niż 10 min za krótko

Wypieki Uli