mascarpone - 11293 przepisów (strona:486/753)

Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 185

rękach córki.  Składniki: Biszkopt: 5 jaj   3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 ciemne czekolady wiśnie z likieru/nalewki wiśniówka/likier wiśniowy/nalewka ok 300 ml wody 125 g masła (w temp. pokojowej) 400 - 450 g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody masa cukrowa(...)stopni na ok 40 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i wyjmujemy z tortownicy. Kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny

Malinowe Pocałunki
Truskawkowy szał. 42325

galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła/margaryny 1 szkl cukru dodatkowo: 200 ml śmietany 30%   250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru cukier waniliowy czekolada herbatniki Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy budynie(...)nasze truskawki i przykrywamy warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, aby dobrze nam zastygło. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone. Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą

Malinowe Pocałunki
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 165

batoników Milky Way ·          400 ml śmietany 30% ·          500 g sera mascarpone  Wykonanie: Batony siekamy, dolewamy śmietanę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się batonów. Studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mocno się schłodziło. Na drugi dzień dodajemy ser mascarpone

Malinowe Pocałunki
Tort lis . 204

biszkopt : 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej Masa i dodatki: ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska) 1 galaretka truskawkowe 250 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36%  cukier do smaku  cukier waniliowy Dekoracja: 2 gotowe masy tortowe (gotowe w 3 min) mleko (ilość podana na opakowaniu) masa cukrowa(...)wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając do smaku cukier (ok 2 łyżek) i cukier waniliowy (ok 2 łyżeczek). Następnie zmniejszając obroty miksera wmiksować ser mascarpone. Układamy na paterze pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go i wykładamy warstwę musu truskawkowego, następnie bitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączamy i wykładamy bitą śmietanę. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy

Malinowe Pocałunki
Beza z kremem mascarpone i malinami 354

dlatego dzielę się z Wami przepisem :) I czekam na opinie :) Składniki: Beza: szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem 2 żółtka 2 łyżki cukru serek mascarpone espresso maliny Wykonanie: Białka wbijamy do szklanki, gdy będzie pełna, przelewamy je do dużej miski, w której ubijemy pianę. Mi na szklankę białek weszło 6 jajek. Do miski dodajemy łyżkę(...)wyjmując jej z piecyka. W "między czasie" przygotowujemy krem, którym polejemy bezę. Do miski wkładamy dwa żółtka i dwie łyżki cukru. Miksujemy aż żółtka będą jasno / pastelowożółte. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy zimne espresso i znów miksujemy :) Krem wykładamy na bezę, posypujemy ją malinami (użyłam mrożonych) i gotowe

Taste Of My Day
Ciasto Cappuccino bez pieczenia 4601

21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem cappuccino: 250ml śmietanki 30%,  400g serka mascarpone,  8 łyżek cappuccino w proszku,  2 czubate łyżki żelatyny,  3/4 szklanki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 845

cukru 2 jajka 1 łyżka (15g) mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej ziarenka z 1/2 laski wanilii mus pomarańczowy 4 pomarańcze (około 1kg) 200ml śmietanki 30% 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny ziarenka z 1/2 laski wanilii kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie:  CIASTO KRUCHE - mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło(...)jednak, by nie zaczął się zbyt mocno ścinać) - gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone - do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach - gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać - sernik

Smakołyki Bereniki
Mini muffinki na Halloween 229

łyżka kakao 1 małe jajko 1/6 szklanki gorącej wody 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta) Mała szczypta sody oczyszczonej Malutka szczypta soli Krem 50ml śmietany kremówki ½ łyżeczki serka mascarpone ½ łyżeczki cukru pudru Pomarańczowy barwnik Posypka halloweenowa W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na chwilkę. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem(...)wysokości. Pieczemy około 9 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.  (Kontrola czy rosną:)) Śmietanę kremówkę ubijamy dodając cukier puder i serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Nakładamy na wystudzone babeczki i posypujemy posypką. Smacznego

Kolizje Smaków
makrela z serkiem i papryczką marynowaną... 167

Składniki: 1 większa makrela wędzona, 1 większa cebula czerwona, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, 150 gram serek typu mascarpone, 2 sztuki papryczka chilli marynowana makrelę dokładnie obrać ości i włożyć do miseczki do makreli dodać serek typu mascarpone, pół cebuli drobno pokrojonej, pokrojona marynowaną ostrą papryczkę chilli razem z pestkami, do smaku dać pieprz kolorowy wszystko widelcem pognieść i odstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Lazania Czekoladowa z Kremem Herbacianym i Malinami 309

tylko koneser, ale i ekspert w dziedzinie czekolady. Składniki na 4 sztuki: 200 g białej czekolady (ja użyłam białej czekolady, kaletki firmy Callebaut ze sklepu Patiserka) 100 g serka mascarpone 1 żółtko ok. 10 g cukru pudru 1 łyżeczka herbaty Matcha Skworcu 20 sztuk malin listki melisy do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wsypałam do miski i rozpuściłam na parze. Jestem(...)lodówki. W tym czasie sparzyłam jajko, oddzieliłam żółtko od białka. Żółtko utarłam z cukrem pudrem na puszystą masę, dodałam herbatę Matcha i nadal miksując dodawałam po łyżeczce serka mascarpone. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wstawiłam do lodówki, z której wyciągnęłam tacę z zastygniętą czekoladą. taflę pokroiłam ciepłym nożem na 12 równych prostokątów, na długość 4 malin. na czterech płatkach

Blondynka Gotuje
Tiramisu. 241

Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach. Składniki: 500 g serka mascarpone 20 dag cukru 4 jajka 1 szkl. mocnej kawy Jacobs ½ szkl Amaretto 5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru 30 dag biszkoptów 1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania Wykonanie(...)Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem. Ubić białka, dodać do serka. Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty i układać w naczyniu o wysokim brzegu. Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu. Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin

Kulinarny karnet Christophera
Lato owocowe w śmietanie. 185

Summer fruit in cream. Składniki. 500 ml śmietany kremowej 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 melon 20 dag winogrona 1 arbuz 5 brzoskwiń 250 g borówki amerykańskiej Wykonanie. Śmietanę ubić. Mascarpone zmiksować z cukrem i delikatnie połączyć ze śmietaną. Z arbuza wydrążyć kulki i ułożyć w misie na śmietanie. Przykryć śmietana. Następna warstwa to winogrona, przekrojone, pozbawione pesteczek

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z figami i gruszką. 193

Tart with figs and pears. Składniki. Spód. 200g mąki  100g cukru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć(...)spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec w temp.180 stop.15 minut. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika

Kulinarny karnet Christophera
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12037

białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady,  1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,  50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek(...)mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Wierzch ciasta posmarować dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło:  Znerwicowana żona

Z miłości do słodkości
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 319

nieziemskie :D  Składniki: ciasto 8 jajek 100 g cukru pudru 30 g kakao 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie 350 g serka mascarpone 30 ml śmietany kremówki skórka z cytryny 2 łyżki koniaku 75 g marmolady cytrynowej 80 g  krokantu pistacjowego  + do posypania 2 łyżki wody Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik(...)owiń zwilżoną ściereczką.  W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową.  Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym  i zwiń. Roladę

Niezły Młynek