grilla po amerykańsku :) Potrawa wolna od glutenu Czas przygotowania: 20 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: około 20 szaszłyków Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 kiełbasy śląskie 2 cebule 1 papryka Marynata do mięsa(...)łyżki oliwy 3 łyżki wody 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka po amerykańsku (znajdziecie taką w sklepie EKO MAJA) Patyczki do szaszłyków W miseczce umieszczamy i mieszamy składniki marynaty. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Kiełbasę kroimy w plastry, cebule w większe kawałki (jak na zdjęciach). Podobnie kroimy paprykę, w dużą kostkę
Kolizje SmakówSkładniki marynaty mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy i studzimy. Oczyszczone filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przestudzoną marynatą. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Kurczaka pieczemy około 25 min. Upieczonego wyciągamy na talerz i pozostawiamy na 7 minut, aby odpoczął. Następnie kroimy w plastry i układamy na sałatce
Miksturownikdługiego czasu a danie robi się bardzo szybko. Można przygotować je dzień wcześniej a następnego dnia wrzucić kawałki kurczaka na patelnię i usmażyć. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka Marynata: 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka magi 1 łyżeczka przyprawy worcester 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru(...)pudru 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem z kurczakiem i odstawić do lodówki na min. 2 godziny a najlepiej całą noc. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z ryżem, który można polać olejem ze smażenia. Smacznego :) Rady: Tak zamarynowany kurczak można przechowywać w lodówce
Na Ciasteczkowych PapierachWiele razy próbowałam zrobić dobrego kurczaka z grilla – dobrego, znaczy chrupiącego na zewnątrz i soczystego w środku. Ostatnio postanowiłam zaeksperymentować i zamarynowałam pierś z kurczaka w marynacie, którą przygotowuję do steków. Udało się! Kurczak był pyszny – soczysty i chrupiący, no i pięknie się przyrumienił na ruszcie. Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 szklanki octy balsamicznego 1/3 szklanki oliwy(...)sól, cukier, musztardę. Dobrze wymieszać trzepaczką. Ciągle mieszając powoli dodawać oliwę, tak aby powstała kremowa konsystencja. Do marynaty dodać rozgnieciony czosnek oraz zioła. Wymieszać. Włożyć do miski z marynatą piersi kurczaka i dobrze obtoczyć je w płynie. Przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce przynajmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc. Grillować i smakować! Tego samego dnia pomyślałam o czymś
Kulinarne Inspiracjemała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza - pół opakowania garść groszku cukrowego makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka: W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie: Przygotować(...)makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka wraz z marynatą. Gdy kurczak będzie usmazony dodać paprykę i kukurydzę, przesmażyć, dodać mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez kilkanascie minut, pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy. Do kurczaka dodać makaron i przez chwilę podgrzewać, posypać sezamem
Codzienne Gotowanietalerzu, trzy smaki w ustach.Składniki : ( na 3 osoby ) 100 gr kaszy gryczanej (woreczek) ok. 450 gr fasolki szparagowej połówkę piersi kurczaka ok 35 dag boczku marynata do kurczaka kostka rosołowa drobiowa Przygotowanie :Kaszę gryczaną oraz mrożoną fasolkę szparagową gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu z tym że do gotującej się wód wrzucam po połowie kostki(...)każdy ma swoją sprawdzoną ), boczek kroję w plastry. Długość tych plastrów powinna wystarczyć na owinięcie każdego kawałka + jeszcze przywinięcie. I tak też teraz robię, wyciągam kolejno paseczki kurczaka z marynaty i zawijam w boczek, jeśli któryś kawałek się Wam rozwija to użyjcie tak jak ja wykałaczek. Przygotowane roladki maszerują do rozgrzanego na 200 oC piekarnika na ok 25 minut.W
Mechanik w kuchnisokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy. Nie ściągamy marynaty widelcem, łyżką, nożem ani innym narzędziem tudzież ręką. Marynata utworzy fajną skorupkę na kurczaku, taką namiastkę chrupiącej skórki tylko, że mniej inwazyjnie
ladykitchenpanierowanego kurczaka można wziąć w rękę i zjeść, nie przerywając zabawy. ;) A poza tym to naprawdę idealne danie na szybki obiad. Żabie udka z kurczaka 2 nieduże piersi z kurczaka Marynata ( 3-4 łyżki przyprawy do kurczaka -gotowej mieszanki lub czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej(...)długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim zwężające się w ostry wierzchołek. Do śmietany dodaję resztę składników marynaty, mieszam dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę
Kuchnia Prezydentowejkurczaka. Obie wersje super! Marynata jest wprawdzie pikantna, ale po upieczeniu mięso wcale nie jest pikantne - wychodzi idealnie doprawione,mięciutkie i soczyste. Polecam! Składniki: 60 dag piersi z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
Kuchnia domowa Anigrilla, w potrawce, zapiekany czy na zimno w galantynie, mi nie znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu(...)pieprz do smaku kilka listków pietruszki i bazylii Przygotowanie: Udka przekroić ma pół, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę przełożyć do miski i połączyć ze sobą .W tak przygotowaną glazurę włożyć kurczaka i porządnie go obtoczyć .Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć z lodówki. Piec
Gosia gotujedostać w każdym supermarkecie) ok 100 g brokuła 1 łyżka mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku 150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich 1 dymka olej kokosowy do smażenia marynata do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 sprasowany ząbek czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu białego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty(...)ziemniaczaną i dodajemy cebulę, paprykę i brokuł, chwilę podsmażamy ciągłymi ruchami podrzucania cały czas wszystko mieszamy. Dodajemy kiełki i makaron. Na sam koniec wlewamy pozostałą marynatę z kurczaka i jeszcze chwilę podsmażać. Po zdjęciu z ognia wszystko posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi orzechami. Smacznego
Niezły Młynekprzykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka. Po kolejnych 3 minutach dodałem pokrojoną w cienkie paski zieloną paprykę, a po następnej minucie szczypior z cebul dymek pokrojony w centymetrowe kawałki. Całość smażyłem na dużym ogniu jeszcze(...)przez około minutę, po czym dodałem marynatę, w której marynowałem kurczaka i 150 ml wody. Całość dusiłem przez minutę, po czym dodałem ryż i pół pęczka grubo posiekanej natki kolendry. Danie wymieszałem na patelni i nałożyłem na talerze. Posypałem pozostałą natką kolendry, delikatnie skropiłem olejem sezamowym i posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem
Wyprawy kulinarnejednym z angielskich sklepów znalazłam gotową marynatę barbecue. Postanowiłam, że wypróbuję zrobić kurczaka w takim sosie no i przyznam się, ze wyszedł w smaku rewelacyjny (choć(...)jestem przekonana do wielu angielskich produktów, które bardzo często są z dodatkiem octu). Składniki: * 5 pałek z kurczaka * pół szklanki marynaty barbecue Wykonanie: Pałki z kurczaka nasmarować marynatą, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie pałki wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około
Zrób to smacznieSkrzydełka palce lizać! Mięso ma miodowy posmak z nutą wyrazistego imbiru i ostrej czerwonej papryki. 1 kg skrzydełek Przyprawa do kurczaka Marynata: 100 ml miodu 0,5 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka matki pietruszki Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka
VioletoweKucharzenie