Udka umyć i osuszyć. Dokładnie posmarować marynatą i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił.4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka
Kuchnia domowa Anizakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni i odebrać w dzień wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy
Kulinarny karnet Christopherajajkiem i papryką. Pokrojone piersi zanurzamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki. U mnie stało całą noc, ale powinno wystarczyć nawet 30 min. Rozgrzewamy mocno olej tak by móc smażyć w głębokim tłuszczu. Na talerz wsypujemy ok. 1,5 szklanki mąk i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka. Jogurt w połączeni z mąką tworzy fajne ciasto. Smażymy
Kubki smakuRaju. Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy łyżeczka imbiru 7-10 pomidorków cherry ok.1/2(...)świeżego tymianku Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest
Apetyczna babeczkakurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki płatków migdałowych MAKAR , 2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , 1 łyżka masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z winem i przyprawami. Dodaję płatki migdałowe oraz ziarenka. Mieszam. Do marynaty wkładam(...)godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy
Tradycyjna kuchnia Kasipytajcie ile to ma kalorii bo zapewne z 50 milionów :) ale tego smaku nie da się porównać z niczym innym :) Składniki (4-5 osób) : 1 kg filetu z kurczaka (lub samych polędwiczek z czym raczej będzie problem) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 150-200 ml mleka papryka ostra papryka słodka czosnek granulowany chilli curry sól pieprz 2 łyżki oliwy(...)oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet oczyszczam z błonek i kroję w ok 1 cm paski, jeśli końcówki wyjdą grubsze można nieco rozbić tłuczkiem. Marynuję przez min 30 minut w marynacie z : 4 łyżek oliwy z oliwek 1 czubatej łyżeczki chilli (pieprz cayenne) 2 łyżeczek papryki słodkiej 1 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczki curry odrobinie soli i pieprzu
Mechanik w kuchnikawałków): 4 pszenne tortille 1 pierś kurczaka 1 stek wołowy 1 średnia cebula 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka czerwona 1/2 sporej cukinii 10 pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki(...)marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy na bok, niech się chociaż trochę „przegryzie” Do tej potrawy przydadzą się dwie patelnie – zdecydowanie usprawni to pracę. Na jednej patelni smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka
Martyna Cooksłyżka * pędy bambusa – 2 łyżki * sól, pieprz * ryż SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy
Ostra na Słodkoniezwykłe, żeby częściej pojawiało się na moim stole. Nie wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania. KRÓLIK PIECZONY
Życie zamknięte w smakupokrój je w grubą kostkę (około 1,5-2 cm). Kurczaka wrzuć do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dosyp do niego kurkumę, cayenne, sól i pieprz, zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso na 30-60 minut do lodówki, aby przeszło marynatą. Po tym czasie na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek(...)około 2 cm). Posyp całość słodką paryką i kolendrą, wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3-4 minuty. Mozesz ewentualnie dosolić i dopieprzyć potrawę jeszcze odrobinę do smaku. Gotowe! Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub zwykłym. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonysmaczne ani tak delikatne jak te drobniejsze ( i to wcale nie znaczy, że kurczak był niedożywiony :) Na każdy oczyszczony z błonek filet potrzebujemy: - 1 łyżkę oleju - 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - jeżeli lubimy - czosnek granulowany - ok. 1/2 łyżeczki Mieszamy wszystkie składniki marynaty ze sobą. Dokładnie smarujemy nią filet. Odstawimy w chodne miejsce co najmniej(...)godzinę ( jeżeli macie czas, natrzyjcie go marynatą i wstawcie na noc do lodówki). Rozgrzewam bardzo mocno suchą patelnię, wręcz na granicy dymienia. Kładę na nią filety - będą głośno skwierczeć i wręcz podskakiwać - ale to dobrze - tak ma być. Zmniejszam delikatnie ogień - ale nadal jest on dość żywy. Smażę 4 minuty ( u mnie dwie sztuki na raz się opiekały), przewracam
kawawszklancePierś z kurczaka chwilowo była u mnie nie dostępna [ po prostu zapomniałam kupić, ale będzie jeszcze wpis z testem przypraw i piersi], a z racji tego , że robiłam kotlety schabowe z polędwicy wieprzowej postanowiłam wypróbować ten zestaw z wykorzystaniem mięsa wieprzowego..I wiecie co Wam powiem? żałuję , że zrobiłam tak tylko z dwoma plastrami polędwicy..Taka marynata z oliwy
Moje domowe kucharzenieSos Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu
naRuszciekurczaka oraz sałatką z rukoli Pałeczki z kurczaka są łatwe i szybkie do przyrządzenia. Czas przygotowania wydłuża się jedynie przez konieczność zamarynowania, co można zrobić dzień wcześniej. Danie to jest lekkie i przyjemne – idealne na gorące, letnie dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Mięso zostało zamarynowane w cytrynowej marynacie, do której użyliśmy sparzonej skórki z cytryny. Skórkę(...)przygotowana cytryna jest gotowa do użycia. Ciekawego aromatu dodał również rozmaryn. Jego listki zostały dodane zarówno do marynaty jak i do pieczenia. Pałeczki w trakcie pieczenia powinny być polewane marynatą. Czas pieczenia powinien być na tyle długi, żeby mięso było miękkie i soczyste. Ciekawym dodatkiem jest sałatka z rukoli. Jest szybka i prosta. Wystarczy na talerzu rozłożyć umytą rukolę, ugotowane
Ciasna Kuchniapieprz 1 płaska łyżeczka vegety 1 łyże czka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka, jajka i bułka tarta do panierki Wszystkie przyprawy wymieszać razem z olejem. Mięso rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam z przyprawami] . Odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety
Moje domowe kucharzenie