marynaty kurczaka - 1000 przepisów (strona:40/67)

KURCZAK MEGA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY – na ostro! 246

dziś mam dla Was przepis na kurczaka – takiego mega soczystego i mega chrupiącego! Jeszcze bardziej niż tego z KFC , którego tak polubiliście! Mięso zamarynowane wcześniej w jogurtowej marynacie z dodatkiem chili i czosnku , a potem panierowane w pokruszonej ( nie startej! ) bułce tworzy fantastyczne danie, które z całą pewnością każdemu posmakuje! Może nie jest dietetyczne i nie jest

Ostra na Słodko
Tadżin-marokański gulasz korzenny 157

zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :) Składniki: 1 kurczak 1 marchew 1 cebula 2 papryki czerwone 100 g pieczarek 100 g oliwek marynowanych 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka

Bea(u)ty kitchen
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 130

gorące dni. W roli głównej wystąpił tymianek, rosnący jeszcze w doniczce, ale czeka na niego miejsce na ogródku. Potrzeba wolnego popołudnia, żeby go wsadzić. Potrzebne   Filety z udek kurczaka (bez skóry)- ilość wedle potrzeb Sok z 2 pomarańczy  Kilka gałązek posiekanego świeżego tymianku (suszony też może być) 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1-2 łyżki octu(...)marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy miodem i wkładamy, żeby się dalej piekły. Co jakiś

les mirabelles
Filet z kurczaka w sosie żurawinowym 484

łyżka- masło – 1 łyżka- bulion – 0,5 szklanki- suszona żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut(...)Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową ( u mnie Provitus ). Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy( sos musi delikatnie się zredukować  ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz … polewamy gorącym sosem. Ozdabiamy suszoną żurawiną. Zajadamy z ulubionymi dodatkami

Ostra na Słodko
Roladki z kurczaka z serem pleśniowym 197

oliwek po łyżeczce: rozmarynu, bazylii, oregano pół łyżeczki pieprzu ziołowego i granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu czarnego Przygotowanie: Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawy łączymy z oliwą z oliwek, przygotowując marynatę. Zanurzamy w niej przygotowane ‘kotlety’ (oliwy wcale nie trzeba wiele, wystarczy ‘obtoczyć’ dobrze w marynacie mięso). Odstawiamy do lodówki na 45-60 minut

Gotuj z Rumcajsem
Shoarma z kurczaka 278

chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski lub w kostkę. Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita

The Sweet Damsel
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 179

Ten sos jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet

naRuszcie
Udka pieczone w rękawie z warzywami 211

wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi! UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka - 4 ziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki

Zgrabne Gotowanie
Kurczak z pieczonymi ziemniakami 142

ćwiartki z kurczaka cena za kg to ok. 5 zł ja za 4 szt. zapłaciłam ok 9 zł i podzieliłam je na 8 części więc na kilka obiadów jak znalazł. Sałatka opisane jest w zakładce " sałatki". Przygotowanie: Ziemniaki obieram i kroję w tzw. "łódeczki" i podgotowuję je w osolonej wodzie ok. 15 min. w naczyniu żaroodpornym robię marynatę do ziemniaków(...)wtedy będą niedobre a muszą jeszcze posiedzieć w piekarniku. Gdy je już odcedzę wrzuca je do naczynia do marynaty i mieszam. Wkładam do piekarnika na ok 20 min do 180 stopni. Najlepiej jest sprawdzać czy skórka jest już zarumieniona. Kurczaka myję wsadzam do rękawa do pieczenia z przyprawami też takimi na jakie mam ochotę oczywiście u mnie nie może zabraknąć

Tanio smacznie i prosto
NOGI KACZE POMARAŃCZOWO SOJOWE 172

Dziś proponuję danie które możemy podać jako wykwintny obiad niedzielny ale także jako dani świąteczne. Marynata do tej kaczuszki powstała z połączenia składników które bardzo lubię. Sos sojowy używam często do dań z drobiu szczególnie kurczaków, a teraz wypróbowałam jego smak na kaczuszce. To był strzał w 10! Mięsko przepyszne!   Składniki: 4 nogi kacze 2 szklanki soku z pomarańczy(...)szklanka soku do polewania podczas pieczenia Wykonanie: Z nóg kaczych odcinamy tłuszcz po bokach. Dobrze nacieramy solą i pieprzem całe nogi. Sok mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę. Po tym czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie przekładamy do brytfanki , polewamy odrobiną soku. Pieczemy ok godziny, co jakis czas polewając

Z Majeczką w kuchni
Grillowana pierś marynowana w maślance 183

cukinii zioła włoskie Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty.  Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko osączyć na papierowym ręczniku.  Malutkie(...)Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą ziołową. Patelnię zestawić z ognia i dodać gotowy kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki.  Wszystko wymieszać. Na talerz nałożyć grillowanego kurczaka i cukinie oraz kuskus i podawać

Monia miesza i gotuje
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 211

piersi są wszędzie. Wszystkie smakują dokładnie tak samo bezpłciowo i gdy już je kupię, używam tony przypraw, marynat czy dodatków żeby móc je przełknąć. Dlatego po prostu ich nie lubię i jem je tak rzadko.   Problem zaczyna się przy kupnie kurczaka w całości. W chłodziarkach u rzeźników – wszędzie ten sam syf. Nie nazwę tego mięsa inaczej, bo ciężko

Karo in the Kitchen
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 179

Jeżeli używamy fasolki mrożonej, przełożyć do naczynia, niech się rozmraża. W misie wolnowaru ułożyć kurczaka, polać 1/2 sosu. Dołożyć marchewki, posypać ziemniakami, polać resztą sosu. Jeżeli robicie większą porcję, to 1 lub 2 dodatkowe nogi   należy położyć na warzywach i dopiero wtedy polać resztą marynaty. Można trochę posypać solą i pieprzem.  Przykryć i gotować w ustawieniu high

Stare Gary
Kurczak z chimichurri 134

argentyńskiej i jest tam podawany do grillowanych mięs lub służy jako marynata. Jest bardo aromatyczny i stanowi fajny dodatek nie tylko do dań z grilla, ale też np. kasz czy makaronu. Może też być alternatywą dla zwykłej musztardy. Dzisiaj wykorzystałam go do podania trzeciej wersji filetu z kurczaka.  Trzeba tego spróbować KURCZAK Z SOSEM CHIMICHURRI   Składniki

Bon appetit mon amie
Pikantne skrzydełka z kurczaka 512

przegryzienia. Skrzydełka wydały się fajne, bo tanie i dobrze się je je. Marynata z tego, co znalazłam w domu. Efekt? Zniknęły szybciej, niż się spodziewałam, a moja rodzina okrzyknęła je mianem najlepszych skrzydełek, jakie kiedykolwiek jedli :)Świetnie pasować będzie do nich sos BBQ. Składniki:- 6 skrzydełek z kurczaka- 2 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka słodkiej papryki- 1 łyżka czosnku granulowanego(...)odmęty piekarnika. Jeśli używamy naczynia żaroodpornego, na spód najlepiej wlać nieco oleju, jeśli zaś wybieramy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem. Skrzydełka po wyłożeniu na blachę polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania