Ukochany, który nie lubi łososia początkowo nie chciał nawet spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję :) Na ten przepis "wpadłam" trochę przypadkowo. Lubię kurczaka Teriyaki, chciałam przyrządzić w podobny sposób rybę. Z sosem teriyaki, limonką, miodem...Szukając inspiracji natknęłam się na podobny przepis na Kwestii Smaku , który delikatnie zmodyfikowałam. Porcja dla 2 osób(...)usuwamy je pęsetką. Kroimy na mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i ostrą paprykę. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia (skórką do góry) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam lub przygotować dodatki do łososia. Po min 2 godzinach wyjmujemy rybę
Zawsze głodna!Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;) Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK) 50-60 dag mięsa z udźca indyka Marynata: sól przyprawa czerwona do mięs czosnek granulki olej smakowy ( pomidor, bazylia, czosnek) Ponadto 3 łyżki oleju do smażenia cebuli 2 papryki ( u mnie(...)czasie dodaję pieczarki i papryki. Gotuję jeszcze 15 -20 minut, do miękkości. Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią, wymieszaną w małej ilości wody. Doprawiam do smaku. SMACZNEGO!!! Kurczaki wchodzą do akcji, kliknij po świetne przepisy (KLIK) :) Tradycyjnie zachęcam do zapoznania się z ofertami i promocjami:) SUSHI to proste
Takie tam pichceniepoście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 placki tortilli (tak kupiłam, a co!) 1 podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek(...)szczypiorek wiadomo jak ..... drobno. Wszystkie warzywa wymieszałam w sosem jogurtowym czosnkowo - bazyliowym. W międzyczasie obsmażyłam mięso, nie za długo aby pozostało soczyste. Nie dodawałam dodatkowej porcji oleju, bo w marynacie już ten olej przecież jest. Po usmażeniu mięso odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Plaski tortilli odgrzałam na suchej rozgrzanej patelni, z obu stron, następnie na część każdego placka wyłożyłam
Blondynka Gotujeparze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-) Drobiowe roladki z koperkiem, koperkiem i czosnkiem SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżeczki ketchupu Kieleckiego łagodnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy świeżo mielony 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem(...)nutą słodyczy, która świetnie podkreśla smak. Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze zakupy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :) Składniki (na 2 porcje): 4 pałki z kurczaka 2 - 3 łyżki oliwy papryka słodka (około 1 łyżeczki) pieprz - według uznania sól - według uznania 5 marchewek 6 - 7 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy czubata łyżeczka oregano czubata(...)łyżki oliwy. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy płaską łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką. Warzywa i mięso przekładamy na blachę do pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy. Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około
Smak mojego domuUwielbiam grudzień, najpierw szykuję się do Świąt, a zaraz po tym na Sylwestra. I własnie na Sylwestra specjalnie przygotowałam imprezowa skrzydełka. Oczywiście możecie je przygotować na
Niezły MłynekBuffalo Wings miały swój początek w miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, a dokładniej w Anchor Bar prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa (z tego co akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej(...)smażymy na nim przez 15 sekund czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy
Smakowity Blog Kulinarnyściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki(...)albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną. Jasnożółta, kremowa, beżowa. Czerwona pasta miso –Aka Miso, fermentuje dłużej, jest bardziej
Karo in the Kitchenserii domowe przyprawy i jak każda poprzednia , pozbawiona zbędnej szkodliwej chemii , barwników i innych nieciekawych dodatków . Bardzo prosta w wykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem(...)raczej na coś w rodzaju grysu . Zioła ocieramy rękami , odrzucając twarde , zdrewniałe łodygi . Wszystko łączymy razem i dodajemy sól , mieszamy , przekładamy do suchych , szczelnych słoików . Gotowe , teraz filecik z kurczaka , kilka kropli oliwy , nasza przyprawa i na grilla lub na patelnię ..mniam Post Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyChicken tandoori Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem. Składniki. 2 udka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
Kulinarny karnet ChristopheraKilka dni temu poznałam rodzinę z Maroka, więc już trochę "poszpiegowałam" co tam dobrego słychać u nich w kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w
Przepisy Aleksandrygrzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić kurki z piasku i leśnej ściółki wystarczy opłukać(...)łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczki wieprzowe: 1. Polędwiczki oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu, kroimy na mniejsze porcje. 2. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkami rozmarynu i świeżo mielonym pieprzem. 3. Przekładamy polędwiczki do miseczki z marynatą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około dwie godziny
W kuchni Katiecukru odrobina masła około 1/4 łyżeczki Dekoracja: liście świeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny 3. Smażyć(...)uzyskania jednolitej konsystencji 2. Układać na talerzu. Można udekorować listkiem różowej melisy. Wszystkie składniki dania układać na talerzu. Smacznego :) Zobacz także: Polędwiczka z gorącymi wiśniami Kurczak w musztardzie z pestkami dyni
KreatywnePinyknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions
Martyna Cooks