poniższego przepisu zrobić od podstaw. Wychodzi równie smaczne! Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Marynata: 2 łyżki miodu Sok z całej średniej cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Ryż a la pilaf: Pół szklanki
Niedzielny kucharzdajcie znać w komentarzach). Niestety zabrakło samosa ponieważ poległem na przygotowaniu ich bezglutenowej wersji (ale farsz był ok ). Dzisiaj przepis na kurczaka Tikka masala: Składniki: około 1 kg piersi z kurczaka marynata: 1/2 szklanki śmietanki kokosowej 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki chilli 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka soli 4 ząbki czosnku 1 mały kawałek imbiru. sos: ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych
PaleoLifejest istotne, nie chcemy przecież, by sałatka była mdła. Dodatek odrobiny sera zamyka cały przepis. Przepis na sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem. Składniki: 40 dag filetów piersi z kurczaka marynata : łyżka oleju, szczypta ostrej papryki w proszku, płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dwie szczypty soli, płaska łyżeczka kurkumy -> łączymy wszystko ze sobą, główka sałaty rzymskiej, kruchej
Poezja Smaków - blog kulinarnypatelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż piersi z kurczaka. Marynatę zrobiłam z białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko kwaskowate w smaku, a dodatek miodu pozwolił im się lekko skarmelizować. Pyszne, zapraszam po przepis
Kuchnia na wzgórzuniezawodnie sprawdza się domowy sos barbecue . Zajadają dorośli i dzieciaki. A przygotowanie, co ważne, nie wiąże się z koniecznością długiego stania przy garach. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Marynata : 150 ml jogurtu gęstego 2 łyżki oleju 1 jajo tymianek suszony - dwie szczypty 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki dwie szczypty mielonej papryki ostrej sól, pieprz Bułka tarta
Ze smakiem bez glutenutylko nie słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny i agresywny, szybko penetruje mięso. Piersi wystarczy marynować w sosie około 1,5 godziny, a po marynowaniu wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – już
Karo in the Kitchenprze kurczak, kasza gryczana, awokado, papryka i jarmuż. Same pyszności na talerzu! Składniki (na 1 porcje): 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (1/2 szklanki suchej kaszy) 150 gram piersi z kurczaka marynata do kurczaka: oregano, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek, sól i pieprz, sok z cytryny garść jarmużu 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado szczypta soli i pieprzu cebula czosnek olej rzepakowy
Mango Papajazawsze pikantniejsze, w miarę jak stygnie, staje się odrobinę łagodniejsze. Jeśli przesadzimy z pikantnością, to dodanie większej ilości śmietany na pewno złagodzi jego ostrość. Składniki: 600 - 700 g piersi z kurczaka Marynata: 1 łyżeczka kuminu w proszku 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru w proszku lub startego świeżego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1/2 szklanki
Kuchcik gotujetradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cynamonu, słodkiej papryki, papryczki chilli, kuminu, ziaren kolendry, imbiru , kurkumy (wg smaku
Di gotujeSposób na szybki i pyszny obiad, uwielbiam grillowane mięso, a do tego dobry makaron i gotowe :). Składniki dla 4 osób: - 50 dag makaronu penne Mięso: - 2 piersi z kurczaka Marynata: - 2 łyżeczki sosu sojowego - sól - pieprz - oliwa Sos: - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - 1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por, tylko biała część - sól - pieprz - łyżka
Apetyczna babeczkapolecam też sos czosnkowy: KLIK . A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki czosnku
Kuchnia domowa Anipewnością jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;) SKŁADNIKI 1 podówójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżęczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek
DefinicjaSmakuulubionych. Połączenie curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego
DefinicjaSmakuszkoda, że trzeba chodzić do pracy;p Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5 pieczarek): około 5 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów sera feta
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli na sos: 2 łyżki masła łyżeczka
wyzwania kuchenneostrym sosie z miodu i musztardy. Można je zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły albo na zimno. Obie wersje smakują równie dobrze. Składniki: 8 tortilli pierś kurczaka (na marynatę: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, olej rzepakowy, sól, pieprz) papryka ogórek sałata lodowa opcjonalnie pomidor, czerwona cebula - w zależności od upodobań na sos: 2 łyżki musztardy (ja użyłam delikatesowej
Kulinarne Inspiracjedopadło przeziębienie. Mam nadzieję, że nie potrwa długo, bo teraz jedyne na co mam siłę to owinąć się w kołdrę i spać, spać, spać. Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne
W kuchni wieczoremPyszne, soczyste i chrupiące kąski z kurczaka. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Nuggetsy nie są skomplikowanym daniem, więc warto je zrobić samemu. Poza tym takie "domowe" są najlepsze i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. ;)Nuggetsy - Składniki:2 duże piersi z kurczakamarynata:przyprawa do kurczakasłodka papryka w proszkuczosnek granulowanypieprzok. 3 łyżki olejuok. 4 łyżki mlekaok(...)szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki mlekaNuggetsy - Sposób przygotowania:Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu
Słodka Stronadrugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki
Z Majeczką w kuchnikuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala.Składniki na 2 porcje:2 duże piersi z kurczakamarynata: 1 łyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonkisos: 200 g jogurtu naturalnego 500 ml passaty pomidorowej(...)sól, pieprz, chilli świeża kolendra oliwa z oliwekWymieszać sok z cytryny z przyprawą garam masala, kurczaka pokroić w większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć
wyzwania kuchennesałatki. Tutaj pomysł na sałatkę z kurczakiem,ale składniki można mieszać jakie się tylko chce. Składniki : * pół główki dowolnej sałaty * 3 ogórki gruntowe * 2 pomidory * rzodkiewka * pieczona pierś z kurczaka ( marynata to kostka rosołowa plus dwie łyżki oliwy z oliwy ) * sos czosnkowy ( jaki kto lubi i jak kto robi ) tutaj przygotowanie bez sosu i polana sosem czosnkowym Warto
Magiczne Życie Martysfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI 3 podwójne piersi z kurczaka (po 1 do każdej marynaty) marynata biała 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3 gałązki świeżego tymianku 6-8 listków świeżej bazylii 6-8 listków świeżej szałwi ( można pominąć) 1 płaska(...)Składniki każdej z marynat umieścić w trzech oddzielnych kubkach ( czosnek wcześniej przecisnąć przez praskę, a zioła posiekać) i ucierać 2-3 minuty. Piersi z kurczaka umieścić w trzech oddzielnych zamykanych pojemnikach. Każdą porcję mięsa zalać inną marynatą i dokładnie wymieszać. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 12 h. Grillować po 2-3 min z każdej strony
DefinicjaSmakułyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja. Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową. Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem
Ostra na SłodkoPewnie już nie raz pisałam, że bardzo lubię przyprawę curry, więc wykorzystałam ją po raz kolejny w naszym obiedzie. Tym razem jako podstawę marynaty do grillowanych piersi z kurczaka, a jako dodatek warzywka na patelnię. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu danie, wystarczy tylko zamarynować mięso dzień wcześniej, a w ciągu 20-25 minut mamy gotowy smaczny i aromatyczny obiad(...)kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na średniej wielkości kawałki (ja jedną pierś podzieliłam na 3 części). W miseczce wymieszać curry z olejem, aż się zrobi pasta. Piersi z kurczaka dokładanie obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na całą noc (a przynajmniej na kilka godzin). Następnego dnia: patelnię grillową delikatnie natłuścić i dobrze
Simply FoodSoczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a całe danie po prostu zachwyca smakiem i syci. Olej kokosowy nadał piersią specyficznej, delikatnej kokosowej nuty. Do tak przygotowanych piersi z kurczaka wystarczy podać ulubione dodatki (polecam zestaw surówek – przepisy znajdziecie tutaj(...)pieprz czarny, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, sól. Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy, a następnie mieszamy w miseczce z przyprawą. Większą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc dwie chudsze porcje, małych nie kroimy. Mięso umieszczamy w większej misce, zalewamy lekko ciepłą marynatą, mieszamy i odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce (około 15 minut). Piersi grillujemy na patelni grillowej z obu stron
Słodkie okruszki