marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:73/253)

Pasta z pieczonych warzyw do słoików na zimę 175

Pasta z pieczonych warzyw do słoików na zimę Pasta z pieczonych warzyw to świetny dodatek do kanapek , twarożku . Jest to także niezastąpiona marynata do kurczaka lub innego mięsa , a także wspaniały sos do makaronu . Generalnie to taki spory ułatwiacz i przyśpieszacz w zabieganym tygodniu . Robię ją co roku i nie wyobrażam sobie żeby w spiżarce jej nie było . Nie chciało(...)gotowe ze sklepu , jak już znajdziecie taką pastę , to cena i jej skład Was powali , zdecydowanie lepiej zrobić własną . Szczególnie, że moje chłopaki uwielbiają marynowanego w niej kurczaka … Polecam , doskonały sposób na zutylizowanie nadwyżki cukinii z własnego ogródka składniki : 3 małe cukinie ( lub jedna duża ) 5 dużych czerwonych papryk grubościennych 5 główek czosnku 4 cebule 2 łyżeczki ostrej papryki

Ogrodnik w podróży
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 371

chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i krótko razem podsmażać. Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą, papryką i pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa, wlać przygotowany sos i dusić stale mieszając sos (aby mąka ziemniaczana nie zamieniłą się(...)sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum. Źródło przepisu:   Wielkie

Gospodyni Miejska
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 212

mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki, ale wtedy zmniejszamy ilość soli)  1/4 do 1/3 szklanki oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 4 łyżeczki sumaka (u mnie(...)wygląda) Przygotowanie Wymieszać ze sobą sumak, cynamon, kurkumę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz 2- 3 łyżki stołowe oleju lub oliwy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsmażamy kurczaka przez ok. 15 minut na ciemnozłoty kolor na niewielkiej ilości oleju lub oliwy, a następnie wyjmujemy z patelni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pałki z kurczaka miodowo-paprykowe z pyszną sałatką 173

cebulka 20 dag żółtych pomidorków  1 szkl zielonych oliwek 3-4 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, pini, dynia) 3 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę(...)Wymieszać keczup, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, miód i czosnek granulowany. Marynata natrzeć mięso i odstawić do lodówki na ok 2 godziny. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, polać całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 minut. 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby się przyrumieniły. Gorące pałki

Smakołyki Asi
Burrito kurczakiem, awokado i batatem. 180

myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie! Jedyne, co mnie martwi, to kwestia jaka powinna być polska liczba mnoga od burrito? PS Przygotowanie z wyprzedzeniem

zadanie-gotowanie
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 264

sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie zawsze były mdłe i mało wyraziste. Swój postanowiłam przyprawić naprawdę wyraziście i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! <3 Marynata do kurczaka: 650 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek

Cooking Monster
Pierś kurczaka pieczona w majonezie 139

łyżeczka pieprzu 1 łyżka oleju Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Do miseczki włożyć majonez, dodać resztę składników i dobrze wymieszać, żeby wszystko dobrze się połączyło. Do gotowej marynaty włożyć piersi kurczaka i przemieszać tak, aby dokładnie obkleiły się marynatą. Pozostawić w lodówce najlepiej na noc, ale można krócej. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, wstawić

kuchnia doski
Grillowane wiosenne szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowo ziołowej 143

grill rozpoczął swój kolejny sezon. Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam ! Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka komidorków koktajlowych 6 pieczarek papryka cukinia Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano 1 łyżka świeżej skórki z cytryny 3 łyżki(...)pieprzem i oliwą z oliwek. Odłożyć na bok. Warzywa i kurczaka pokroić na dowolne kawałki (takie aby dobrze było nabijać na patyczki) oraz zalać marynatą. Odłożyć- im dłużej tym lepiej (ja zazwyczaj marynuje warzywa i kurczaka przez noc) Nabijać na patyczki i grillować z kilku stron

Tradycyjna Kuchnia
Słodko-kwaśny kurczak z ananasem 84

czasu, ponieważ jej ostateczny kształt powstaje w kilku etapach. Warto jednak przeznaczyć ok. 2 godziny, gdyż powstaje kurczak słodko-kwaśny jak od najlepszego Chińczyka. Składniki na słodko-kwaśnego kurczaka z ananasem Marynata do mięsa: 500 g mięsa z udka kurczaka bez skóry 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego Panierka do kurczaka: 4 łyżki mąki(...)smaku sól do smaku Dodatkowo: 1 / 2 l oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marynata do mięsa: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. W misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Włożyć pokrojone mięso, wymieszać, odstawić na 30 minut. Panierka do kurczaka: Obie mąki wymieszać z solą oraz taką ilością wody, aby powstało gęste ciasto. Sos słodko

niecodziennikpary
Pieczone udka z kurczaka 155

udźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda - ćwiartki, sól, pieprz. Marynata: 1 łyżeczka kurkumy,  1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,  1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku(...)wyciśnięte ząbki czosnku 3-4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy extra vergine Dodatkowo: opcjonalnie 1-2 łyżki masła. Niby prosty przepis, ale odpowiedni dobór przypraw do marynaty w takim kurczaku, jest niezłą sztuką. W stosunku do oryginalnego przepisu podwoiłam jedynie ilość przypraw w marynacie, żeby dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa. Udka najlepiej zamarynować wcześniej, np. poprzedniego dnia

Świat Domowej Kuchni
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 184

być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką  temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową(...)powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Nie rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, mogą, a nawet powinny, pozostać niewielkie grudki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej (mój kurczak wchłonął marynatę, ale jeśli jest zbyt mokry trzeba go lekko osuszyć). Nie należy dawać jednorazowo zbyt wielu porcji, aby się ze sobą nie stykały i jednocześnie nie została obniżona temperatura tłuszczu

mojewypiekiinietylko
PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO 138

chili ciętym), 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka ziół toskańskich, około 1/3 łyżeczki soli. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę; mieszam olej, sos sojowy, musztardę, zioła toskańskie i sól. Kurczaka dokładnie nacieram marynatą, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Piekę pod przykryciem (jeśli nie mamy pokrywki, można użyć folii aluminiowej) 65 minut w 180 stopniach, następnie około 15 minut

JejKuchnia
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 222

wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni, czy letniego grilla. Dziś z okazji tego wyjątkowo smacznego święta zapraszam Was na przepis na pyszne i soczyste piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie . Idealne na rodzinny obiad. Musicie spróbować Do marynaty wykorzystałam moją ulubioną musztardę kempingową firmy Octim. Firma Octim już od ponad 50 lat zaostrza apetyty amatorów jedzenia . Pochodzący z Warmii(...)łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie

Słodkie okruszki
Słodki ziemniak po japońsku Daigaku Imo 68

łyżeczka Woda – 2-3 łyżki Mirin – 2 łyżki Ocet ryżowy – 2 łyżki Sos sojowy – 2 łyżki Czarny sezam prażony – garść Kurczak Teriyaki Pierś z kurczaka – 3 sztuki Mirin – 2 łyżki Cukier – 1 łyżka Sos sojowy – 2-3 łyżki Woda – 2-3 łyżki Olej rośliny – 2-3 łyżki Sake(...)posyp prażonym czarnym sezamem. Zjadaj, na przykład z kurczakiem Teriyaki. Kurczak Teriyaki Przede wszystkim najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej. Po pierwsze wymieszaj ze sobą sake, mirin, sos sojowy, wodę i cukier, włóż mięso i schowaj na noc do lodówki. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. Wyjmij kurczaka z marynaty i obsmaż go dość mocno z każdej strony

RafalCook
Kefirowe udka pieczone z warzywami 141

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie

Kuchnia MagdaLeny
Kefirowe udka pieczone z warzywami 141

Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie

Kuchnia MagdaLeny
Domowy majonez w kilka chwil 120

końcu czyż nie jest, to najbardziej uniwersalny dodatek? Potrzebujemy go do sałatek, jajek na twardo, kanapek, jest bazą do mojego ukochanego sosu czosnkowego, robię z nim pyszne marynaty do kurczaka i wiele więcej. Bez majonezu ani rusz Co zrobić by domowy majonez się nie zważył? Składniki muszą mieć tą samą temperaturę (u mnie pokojowa). Nie wolno dodawać za szybko oleju

Słodkie okruszki
Tortilla z kurczakiem z sosem brzoskwiniowym idealna do lunch boxa 144

uwielbiają słodycze, ale podeszłam do tego zadania trochę od innej strony. Chciałam przemycić dużo warzyw i owoców, a żeby to się udało musiałam dodać trochę słodkości. Moja słodka marynata do kurczaka, tak samo sos/dip do tortilli - jest brzoskwiniowy :) Takie lunch boxy polecam także do pracy :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Tortilla z kurczakiem z sosem brzoskwiniowym idealna do lunch boxa 144

uwielbiają słodycze, ale podeszłam do tego zadania trochę od innej strony. Chciałam przemycić dużo warzyw i owoców, a żeby to się udało musiałam dodać trochę słodkości. Moja słodka marynata do kurczaka, tak samo sos/dip do tortilli - jest brzoskwiniowy :) Takie lunch boxy polecam także do pracy :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Grillowany kurczak z suszonymi pomidorami i czosnkiem 146

Pikantna marynata do kurczaka, z suszonymi pomidorami, bazylią, oregano i 200% CZOSNKU! Sprawdzi się jako danie obiadowe podane z naturalnym ryżem i warzywami, ale także na tradycyjnego grilla. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka, 3 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, szczypta soli Przygotowanie: Czosnek wyciskamy przez praskę. Piersi z kurczaka

Lena Gotuje
Kurczak pieczony w piekarniku 142

pojawił się nowy piekarnik. Robię w nim wszystko, najbardziej spodobała mi się funkcja pary. Przygotowałam dla moich bliskich kurczaka z piekarnika, który wyszedł bardzo soczysty, skóra chrupiąca :) Kurczak pieczony w ziołowej marynacie w piekarniku duży kurczak o wadze około 2 kg, 1/4 szklanki oleju, 1lyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka

Kulinarne pyszności Molki
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 111

zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Kluczowym składnikiem jest dressing, który równocześnie stanowi podstawę marynaty do kurczaka. My użyliśmy makaronu gryczanego, ale można go zastąpić np. makaronem ryżowym. Piątek: Tortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony

Niedzielny kucharz
"Danie inspirowane podróżą " - podsumowanie 4. edycji akcji 152

udział i zgłoszone przepisy 😊 Wszystkich zapraszam do zapoznania się z daniami poniżej. Karaibska sałatka z mango i awokado autorka:  Marta  | blog: Codzienne gotowanie Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy autorka:  Marta  | blog: Codzienne gotowanie Jarmuż - przepis Mikołaja Rey'a autorka:  Barbara Maria w kuchni  | blog: Barbara Maria w kuchni Zupa

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryż z czerwoną fasolą 113

Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie. Z pewnością będzie pasował do większości potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki i pomarańczy .  Ryż z czerwoną fasolą po jamajsku Składniki: pół średniej cebuli 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chilli (może być suszona) 1 listek

Codzienne Gotowanie
Ryż z kurczakiem w curry 170

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Harissa 146

papryk. Dodajemy przyprawy i suszone pomidory. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mała podpowiedź – jak wymieszacie w proporcjach 2:1 harissę z jogurtem, to otrzymacie cudowną marynatę do kurczaka. Post Harissa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Jedzonko do pracy #67 116

zrobienie frittaty z papryką i kurczaka na sposób indyjski z trzema sosami to jest to co lubię! :)  Śniadanie: Frittata z papryką (przepis na blogu już jutro) Lunch: Kurczak w marynacie z pasty curry i 3 sosy - ostra cebulka, miętowy i raita z ogórkiem (jeżeli jesteście zainteresowani na przepisy na te sosy, to dajcie znać, to przygotuję o nich wpis

Codzienne Gotowanie
Grillowana jagnięcina – najlepszy przepis 154

robimy. Operujemy płomieniem, temperaturą, miejscem na kratce grillowej. Tej marynaty możecie użyć do żeberek i mięsa na szaszłyki. Jeśli zamiast oleju dacie jogurt, będziecie mieli idealną marynatę do kurczaka. Za’atar kupicie tutaj: arabskie.pl oraz tureckisklep.pl   Post Grillowana jagnięcina – najlepszy przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
SKRZYDEŁKA PIECZONE W MARYNACIE Z MUSZTARDĄ 180

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki podstawowe: 10 skrzydełek z kurczaka. Składniki marynaty: 4 łyżeczki ostrej musztardy, łyżka syropu trzcinowego (lub klonowego, ewentualnie miodu), 10 ml sosu sojowego, czubata łyżeczka majeranku, 1-2 suszone papryczki chili peperoncini lub 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne. Przygotowanie: Z mięsa

JejKuchnia
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 157

Misa sushi bez zwijania smakuje doskonale, jest pożywna i zdrowa. Polecamy! Sprawdź wszystkie nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi

Niedzielny kucharz
Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo 153

seler to nie przesadzajcie z ilością. Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi

Niedzielny kucharz
Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 140

najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron. Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi

Niedzielny kucharz
DOMOWA SHOARMA Z KURCZAKA 660

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: duża podwójna pierś kurczaka. Składniki marynaty: 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam

JejKuchnia
IDEALNE FRYTKI I TYLKO 1 ŁYŻKA OLEJU? TERAZ TO MOŻLIWE! – Test Frytkownicy beztłuszczowej Blaupunkt 351

oprócz frytek przygotowałam też oczywiście cały obiad – do kosza włożyłam duże ćwiartki ziemniaków obtoczone w odrobinie oleju i soli, a na ruszcie ułożyłam zamarynowaną wcześniej pierś z kurczaka. ( Do marynaty użyłam soli, pieprzu, papryki słodkiej, chili, odrobiny musztardy, miodu i 1 pełnej łyżki oliwy ). Wszystko to włożyłam do pieczenia na 160C na ok 28 minut. I taki oto obiad

Ostra na Słodko
suszony kurczak na przekąske ,drugie śniadanie 134

sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru Wykonanie Pokroić na cienkie plastry mięso. Wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, czosnek i imbir. Namoczyć plastry kurczaka w marynacie .Przykryć szczelnie i marynować w lodówce około 2-3 godzin . Odwodnić w dehydratorze w temperaturze 52 stopnie C przez 2-3godziny lub do sucha

w mojej kuchni
PASTA TIKKA - JAK JĄ ZROBIĆ 146

Pasta TIKKA jest to rodzaj marynaty do kurczaka w kuchni indyjskie ,ale bardzo ulubiona przez Anglików.Zazwyczaj się podaje  kurczaka w kawałkach otulonego w pachnących przyprawach na które składa się ta Marynata.Polecam ogromnie ten przepis.  Tak wygląda kocowa faza zrobienia pasty TIKKA. 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sos sweet chilli 159

smaki z czystym sumieniem go Wam polecam. U mnie w kuchni spełnia wiele ról. Zarówno świetnie smakuje z wędlinami, potrawami z dodatkiem jajek jak i jest składnikiem wielu marynat ( skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie). Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje..  Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach

kawawszklance
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami 354

papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pyszności w Domaine La Francoise 143

sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego jedzonka: Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich, zapieczony i podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone

In my kitchen
Marynaty do mięs z grila. 151

grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, przyprawa do kurczaka knorra, 1/3 łyżeczki chili mielonej sól, biały pieprz, przyprawa Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania