włoszczyznakilka ziemniakówkasza jęczmienna (jeden woreczek)duża szczypta solikoperek Co robić?1. Umyć i obrać włoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą. 2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę, posolić wywar.3. Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Dodać kaszę (bez plastikowej torebki) i gotować. 4. Na koniec dodać starte na grubych oczkach
Matka Żywicielkacebula 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej
Moja smaczna kuchniagrochową:) Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku Składniki: 2 litry wody 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego, w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła(...)odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól. Przygotowanie: Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Wszystkie składniki (prócz soli
My Culinary Artksiążki M. Tombaka " Droga do zdrowia " ... samo zdrowie.Składniki : marchew -280 g ogórek - 85 g burak - 85 g Przygotowanie ; Warzywa doskonale umyć , z marchewki odciąć zielone końcówki Przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soków Wszystkie 3 soki połączyć , wymieszać i pić małymi łyczkami zaraz po przygotowaniu - najwartościowsze ŚWIEŻO przyrządzone . Jest to sok o dużych wartościach(...)być spożyta w dniu przyrządzenia . Zawiera wtedy mniej azotanów .1 kg marchwi usuwa glisty zprzewodu pokarmowego w ciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając po jednej marchewce na czczo i wieczorem niszczy owsiki " - tyle o marchwi z "Apteki natury " - Jadwigi Górnickiej .A teraz o buraku z tej samej książki : " BURAK pobudza apetyt , jest odświeżający i łatwostrawny .Utarty
Proste Potrawyduże marchewki 1 torebka ryżu pól szklanki mleka przyprawa Vegeta 1,5 szklanki wody 2 łyżki otrębów 1 łyżka mąki ziemniaczanej Otręby do panierowania kotletów * osobiście nie używam bułki tartej...zawsze zastępuję ją otrębami. Jeśli nie lubicie otrębów z powodzeniem możecie zastąpić je bułką tarta... Ryż gotujemy w wodzie doprawionej Vegetą lub podobną przyprawą...marchew ścieramy(...)polewamy woda by całkowicie nie wypłukać skrobi ryz musi się kleić, ale ten sam efekt daje jajko surowe wbite do ryżu... Następnie dodajemy otręby i Mąkę...na koniec wystudzoną marchewkę Następnie formujemy ja na kotlety i smażymy na oleju bądź oliwie... SMACZNEGO
NaKońcuJęzykaczasochłonne, dlatego czasami trzeba pójść na łatwiznę i zamiast tradycyjnych gołąbków upichcić szybszą ich wersję ... Składniki: 500 gram miesa mielonego u mnie indycze 500 gram Przecieru z pomidorów 1 marchewka 170 gram ryżu (szkl.) przyprawy: czosnek, chili, natka pietruszki, rozmaryn, bazyli oregano 2 łyżki otrębów 300 gram kapusty Ryż zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 10 min.Po tym czasie płuczemy(...)dodajemy do mięsa, następnie dodajemy starta marchewkę, poszatkowaną kapustę, otręby sól i pieprz...ewentualnie możemy dodać jedną z gotowych mieszanek stworzonych do gołąbków...Formujemy kulki...podsmażamy z każdej strony...Zalewamy przecierem pomidorowym...i dusimy na bardzo małym ogniu przez okolo 30- 40 min. w razie konieczności podlewamy woda gdy część przecieru wyparuje...Po tym czasie wyjmujemy gołąbki...sos doprawiamy
NaKońcuJęzykawygląda zjawiskowo to smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki :* 2 filety z kurczaka* przyprawa do kurczaka po węgiersku* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki ketchupu łagodnego * 2 marchewki* 2 cebule* 300g pieczarek* 300g tartego sera żółtego* świeże zioła Przygotowanie :Kurczaka pokroić w plastry, lekko rozbić. Posypać przyprawą, ja wykorzystuje całą, już niczym nie doprawiam. Tak przygotowanego kurczaka przesmażyć, ułożyć(...)naczyniu do zapiekania. Ketchup wymieszać z majonezem i połowę sosu wyłożyć na kurczaka. Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na oliwie razem ze startą na tarce o grubych oczkach marchewką. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i poddusić. Całość wyłożyć na kurczaka. Polać sosem, posypać serem żółtym i zapiec. Podawać ze świeżymi ziołami
Magiczne Życie Martyrzadkości. Nie są to gęste, tłuste, zaciągane zupy, raczej są to zupy pełne warzyw. Zup nigdy nie zaciągam mąką. Często jadamy najzwyklejszy rosołek przyprawiony tylko solą z dodatkiem marchewki, pietruszki , pory i selera naciowego, ( selera w korzeniu do rosołu nigdy nie dodaję- zauważyłam iż zmienia on smak wywaru, na drugi dzień taki wywar mógł już posłużyć tylko jako baza(...)tradycyjną , łagodną pomidorówkę ( też niekiedy taką robię- dla odmiany)Składniki:- 0,5l rosołu- 1 puszka pomidorów- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- 0,5 kg warzyw w paski ( lub ok.2-3 marchewki,pietruszka,kawałek pora)- 2 łodygi selera naciowego- ok. 2-3 łyżki pikantnego ketchupu- sól,pieprz,chili do smaku- natka pietruszki- kilka łyżek kremówki- ok.200g makaronu ( mogą być 2,3 rodzaje
Smaczne Zdroweosobom, które królika uwielbiają, bo ja nigdy wielbicielką nie byłam, a tego zjadam z wielką przyjemnością. ;-)Składniki:- 1 poporcjowana tuszka królicza (lub same nóżki 4-6 sztuk)- 2 spore marchewki- 1 duża cebula- 200-300g pieczarek- 2-3 duże ząbki czosnku- ok.100-150g boczku (u mnie wędzony)- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l)- 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony(...)dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry, pieczarki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ) oraz zmiażdżony czosnek (który dodaję pod sam koniec). Po podsmażeniu warzywa przekładamy do miski (na talerz). W garnku
Smaczne Zdroweprzewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie(...)czym obieramy i kroimy w cienki słupki typu julienne. Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy. Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie. Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy
Sajkofanka smakutaki dobry sos. A że może daleko od bolońskiego? Ważna jest inspiracja... Do przygotowania dania użyłem: 300 gram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki, 1 puszki pomidorów, 1 średniej marchewki, 3 ząbków czosnku, 2 szalotek, suszonego oregano, suszonego tymianku, 2 łyżek octu balsamicznego, 100 gram żółtych pomidorków koktajlowych, pęczka świeżej bazylii, 50 gram parmezanu, 100 gram mozarelli, 50 gram zielonych oliwek(...)starać się porozdzielać je na jak najdrobniejsze kawałki. Mięso z szalotkami i czosnkiem smażyłem aż do jego bardzo delikatnego zarumienienia się, następnie dodałem na patelnię startą na grubej tarce marchewkę. Po upływie około dwóch minut dodałem na patelnię pomidory z puszki - można użyć zarówno pomidorów całych, które i tak się w czasie gotowania rozpadną, jak i krojonych - ja, jak widać
Wyprawy kulinarnejakoś od czasu do czasu nie zależnie od pory roku wracam do tego przepisu. Polecam:) Składniki na prostokątną blaszkę, około 12 porcji: 2 szklanki płatków owsianych 200 g startej marchewki na dużych oczkach 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki stewii lub ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cynamonu 100 g orzechów włoskich lub innych które lubicie 2 jajka Wykonanie(...)Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch, dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy
My Culinary Artbiałej fasoli suchej (oryginalnie odmiana fasolia gigantes, można zastąpić fasolą typu Piękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w plasterki 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz(...)miękka). Odcedź fasolę na durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym (ok. 2 łyżki), solą i pieprzem. Podlej ok. 300 ml. wody. Duś na małym
Chilli Czosnek i Oliwa