marchewki - 4038 przepisów (strona:137/270)

Brukselka w zupie 193

drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle.Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć.Ziemniaki i marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z przyprawami. Chwilę smażyć, zalać bulionem.Od brukselki odciąć twarde końcówki, przekroić na pół, dodać do zupy.Gotować, aż brukselka będzie miękka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 162

angielskiego1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka tartego chrzanu1 l bulionu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka białego octu winnego1 łyżka Akvavitusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)szczypiorekBuraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę.W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć.Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 159

rodzynekskórka otarta z 1 cytryny175 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejCukier i olej zmiksować. Dodać lekko ubite jajka, połączyć. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do masy jajecznej z rodzynkami i skóką z cytryny, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z cynamonem i gałką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O bułkach, które stały się chlebem 156

wodyMąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową wody. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę płynu, zagnieść ciasto. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, dodać do ciasta razem z oliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cannelloni 196

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plCannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam.Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pieczonki 393

smaku3 łyżki smalcu1 - 2 liście kapustySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Smarujemy garnek smalcem na dnie i na bocznych ściankach. Następnie wykładamy dno i boki garnka boczkiem pokrojonym w cienkie plasterki.2.   Ziemniaki, marchewkę i buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki.3.   Cebulę obieramy i kroimy w piórka.4.   Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę.5.   W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa

W kuchni Katie
Domowa kostka rosołowa 310

czosnku1/2 białych części pora4 ziela angielskie6 ziaren pieprzu1 suszony liść laurowy1 suszony grzybek1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonego tymianku2,5 łyżeczki soli (lub więcej w razie potrzeby) Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę oraz

Poezja smaku
Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy ) 177

bulionu warzywnego lub drobiowego* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* 1 łyżeczka ziaren kolendry* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu* świeże liście kolendry* sól* pieprzWykonanie:Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa - smażyć na małym ogniu 2-3 minuty.W tym czasie na suchej patelni

kolorowotorcikowo
Zupa jarzynowa 348

pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszną zupę z dużą ilością warzyw. Wykorzystałam do niej mrożoną mieszankę warzyw w której znajdowały się: kalafior, brokuł oraz mała marchewka (można użyć również świeżych warzyw). Dodatkowo dodałam do niej zieloną fasolkę szparagową i ziemniaki. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Post

Marta Gotuje
Sałatka coleslaw 355

Na blogu zrobi się bardziej wiosennie, odchudzę troszkę kuchnię, bo i mnie się to przyda :)Sałatka colesław, czyli jedna z najprostszych surówek z kapusty. Jej nazwa

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 134

dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy, posypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając

Made By Mom And Son
Zupa fasolowa - Gsód Suppe 205

albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka  rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól, pieprz  listek, ziele majeranek Wypłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin w wodzie.Rozgrzać smalec, dodać

Moje domowe kucharzenie
Schab w ziołach z brukselką 210

schabu bez kości 40 dag brukselki 2 marchewki 1 cebula 1 kostka bulionowa 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy razem przez 7-10 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy(...)Mąkę mieszamy z majerankiem      i bazylią.  Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem.  Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Podajemy z ziemniakami z wody

Moje Kuchenne Rewelacje
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 215

marchewki1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej1 cebula1 liść laurowy2 ziela angielskie2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki wędzonej papryki1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki3-4 łyżki sosu sojowegochili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażamna odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielemangielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli, a marchew zmięknie,zdjąć z palnika i wyjąć z mieszanki

W kuchni Karmel-itki
Leczo 147

Może na zdjęciu nie wygląda zbyt pysznie , ale zapewniam ,że było smacznie.. cebula cukinia pomidory marchewka koncentrat pomidorowy kiełbasa olej listek, ziele dowolne przyprawy sól, pieprz Pokroić warzywa-cebulę w krążki, cukinię na kawałki, pomidory i marchewkę w kostkę i paprykę też w kostkę..W rondlu rozgrzać olej , wrzucić cebulę i zeszklić., dodać marchewkę , kiełbasę, pomidory i dusić

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania