odstawiamy na 24 godziny do namoczenia. Następnie gotujemy do miękkości...Marchew i pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach... Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle...dodajemy pieczarki i marchew i podsmażamy aż puszczą soki... Fasole i soczewice blenderujemy, nie powiem sprawiło mi to trochę problemu gdybym chciała uzyskać konsystencję idealnie zmielonej fasoli...chyba konieczna by była wtedy
NaKońcuJęzykamarchewki 50 g masła 1 łyżka miodu sól Wykonanie: Marchewki oczyść. W wysokiej patelni rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć marchewkę, delikatnie posól - duś pod przykryciem. Gdy marchew zacznie robić się miękka, dodaj masło i duś jeszcze 5-8 minut. Smacznego
kolorowotorcikowozachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia. A ciasto marchewkowe będzie stałym gościem waszego domu. Składniki: 150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 225 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy(...)kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut, na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Mieszamy
Made By Mom And Sonmasła 100 ml bulionu wolowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire 50-100 ml śmietany sól, pieprz 100 gr startego sera Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy połowe z masła- podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, pieczarki. Smażymy ok 10-15 min. Dodajemy mięso mielone, kukurydze, groszek. Doprawiamy sola I pieprzem. Smażymy do momentu gdy mięso nie będzie rożowe. Dodajemy bullion I sos Worcestershire
Smaki Edytylubię marchewkę przyrządzona na słodko w miodowej glazurze. Wystarczy naprawdę kilka minut aby wyczarować wyjątkowy dodatek do naszego dania. W takiej wersji marchew z pewnością zasmakuje nawet jej przeciwnikom. Marchewka glazurowana Składniki: 4-5 marchewek 2 łyżki masła sól, pieprz 1/2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie(...)Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 7 minut. Marchew nie powinna być zbyt miękka, gdyż będziemy ja jeszcze podsmażać. Ugotowana marchew dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Wkładamy marchewki, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy miodem, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym. Mieszamy, tak by marchewki się dokładnie
Mania Gotowaniaparmezanu 100 gr startego miękiego sera 100 gr sera mozzarella 500 gr sera ricotta 150 gr pieczarek sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały
Smaki Edytyprzepisu, zastępując po prostu pieprzem. Czas przygotowania około: 30 minut ( w tym gotowanie zupy) Ilość porcji: około 3 Składniki: 1 kg marchwi 2 cebule Korzeń imbiru (świeży) kawałek około 6 cm 1 pomarańcza 60g masła 100ml śmietana 30% Olej (opcjonalnie oliwa) 1 litra bulionu (lub kostka rosołowa drobiowa) Kolendra, sól, pieprz, kminek Kromka chleba /bułka/ grzanki(...)oraz kroimy na drobną kostkę. Marchew również obieramy, a następnie kroimy w kostkę lub półtalarki. W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy masło. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i mieszamy aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy marchew. Imbir ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Zupę doprawiamy kminkiem ( jeśli ktoś za nim nie przepada można ominąć) oraz dodajemy starty imbir
Kolizje Smakówmąki - opcjonalnie 1 łyzeczka cukru sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy udka do miekkości, dodajemy sól I pieprz do smaku. Bulion odkładamy na bok. W garnku rozpuszczamy masło I szklimy cebulę. Dodajemy marchew I pietruszke. "Podsmażamy " do miękkości marchwi . Dodajemy pomidory I seler- dusimy ok 15 min. Dodajemy cukier. Odstawiamy z gazu, dolewamy gotowy bulion
Smaki Edytyosoby: 1 szklanka kaszy bulgur Skworcu 1 duży filet z kurczaka 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej Mroźna Kraina (sklep Biedronka) - ta mieszanka zawiera pędy bambusa, grzybki mun, marchew,paprykę, por duża łyżka masła sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju
Blondynka GotujeMłodego, na marchewki, znowu na Młodego i tak wyszło z tego, to puree. Dwukolorowe. Zakręcone jak Mama. 6 średnich marchewek 300g groszku zielonego 2-3 łyżki masła szczypta soli W osobnych naczyniach ugotowałam marchew i groszek, lekko posolone. Miękkie przełożyłam do dwóch miseczek, do każdej dodałam po 1-1,5 łyżki masła i zblendowałam na gładkie masy. A później
bastalenałyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka 1 op. budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki masła Ponadto : 500 g truskawek Sposób przygotowania: Marchew obrac , zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Białka ubic z solą , wsypując 6 łyżek cukru. Żółtka utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę. Migdały wymieszac
Słodkości i nie tylkodynią: - 1/2 małej dyni - mała cukinia - garść zielonych oliwek - kilka ząbków czosnku polskiego - 3 marchewki - puszka pomidorów włoskich - 2 łyżki masła - papryka W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy masło, podsmażamy cukinię, dynię, dodajemy pokrojoną marchew i pozostałe składniki, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wszystko się udusi, dodajemy pomidory. Doprawiamy chili i solą. Roladki z miruny: - 4 filety miruny - 4 plastry Prosciutto
SMYKWKUCHNIziemniaków (sól, pieprz czarny, majeranek, kminek, pietruszka, papryka słodka, czosnek, cukier, por, marchew, pasternak, cebula) tysiącznik pyłek pszczeli pistacje podprażane łuskane przyprawa do masła (sól, gorczyca, pieprz, koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak) obsypka bosforska (papryka czerwona, czosnek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) pomidory kandyzowane z Chin cynamon laski przyprawa
Brzuszki Łakomczuszkiłyżki mąki 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku (ok 1 l rosołu z kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie: Warzywa obieramy I kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew I cebulę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy make- mieszamy ok 2 min. Nalewamy rosół I dodajemy brokuły. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Zciągamy z gazu dodajemy
Smaki Edytyskórką na grubych oczkach. Marchew, pietruszkę obieram, także ścieram na grubych oczkach. Pora kroję w półkrążki, cebulę w drobną kostkę, czosnek siekam. Podsmażam je na maśle, aż się zeszklą i dodaję do cukinii i marchwi. Natkę siekam, dodaję wraz z jajkami, olejem i bułką oraz przyprawami. Wyrabiam masę, która swoją konsystencją powinna przypominać masę na kotlety mielone. Długą keksówkę smaruję
W kuchni Karmel-itki