marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli. Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła posiekana natka pietruszki (wg upodobań) oraz 100 g tartej mozzarelli Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć , jeszcze(...)przekroić każdą połówkę i pociąć w paseczki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pokrojone pory i chwile dusić. Wsypać ryż i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce i razem z pieczarkami dodać do ryżu. Cukinię umyć i również zetrzeć na grubej tarce. Gotować
Czerwień i błękittarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie
Poezja smakuczas miksując, po 1 jajku, i dalej mieszając, wsypuj stopniowo mąkę z dodatkami. Następnie dodaj cukier waniliowy, marchew i orzechy. Jeśli użyjesz bakalii, najpierw wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno). Ja użyłam blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze
Słodkości i nie tylkoKURCZAKIEM, BIAŁYMI SZPARAGAMI I CUKINIĄ (składniki na 4 porcje) - pęczek białych szparagów - 350 gram piersi z kurczaka - 1 marchew - 1 cukinia - 1 cebula - pół puszki kukurydzy - 250 gram ryżu arborio (szklanka) - pół litra bulionu - kieliszek białego wina - łyżeczka masła - 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego - sól, pieprz - papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir - oliwa z oliwek do smażenia - szczypta cukru(...)soli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino
Zgrabne GotowanieSkładniki: kapusta kiszona 1 kg kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem
Proste Potrawymniejsze kawałki. W drugim garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy 1 min wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy marchew, cebule, seler I pietruszkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy rosół z udek I bullion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kurczaka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy make- mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy I wlewamy do zupy. Zagotowujemy- bierzemy mikser I miksujemy na krem. Doprawiamy
Smaki Edytynich znajdą. Składniki: Składniki na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły ) 100 g startego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka(...)myjemy, kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni gdzie wcześniej przygotowywane były warzywa. Również doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło
Moniki Smakołykizrobieniem takiej zupy każdy NA PEWNO sobie poradzi:) Składniki: opakowanie mrożonki- "warzywa na patelnię po włosku"- 450 gram masło, sól, pieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze(...)posoliłam- gotowałam około 10-15 min. Jeśli mamy czas to możemy zrobić zacierki, które wrzucimy do podgotowanej zupy Doprawiamy na koniec wszystkimi ziołami, dodajemy, po zagotowaniu 3 łyżki dobrego masła, a już na talerzu jeśli lubimy łyżkę śmietany W torebce z warzywami była mała torebka z gotowymi przyprawami, ale ja dodałam tylko część zawartości, a dosmaczyłam ją po swojemu. Zacierki
Proste Potrawypapryki, sól, pieprz, 1/2 szklanki śmietany 18, grzanki, natka pietruszki. Przygotowanie Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem
Z miłości do słodkościmasła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu. Do gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu, aby nam się nie zważyło
W kuchni Karmel-itkikuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy Sposób
Truskawkowa Fiestakurczaka. U mnie w domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany 18% 1 l. wody pieprz Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobna kostkę
Olikowa kuchniabardzo zbliżony do prawdziwych flaczków. Natomiast potrawa nie jest tak pracochłonna jak oryginał. Flaczki z boczniaków Składniki: 250 g boczniaków, marchew, pietruszka, seler, l cebula, sól, (ewentualnie: magi), pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki. Włoszczyznę gotujemy w małej ilości wody. Umyte grzyby kroimy w paski w poprzek blaszek i wrzucamy
Miksturownikblanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym szczawiem. Cebulę siekam drobno, podsmażam na maśle. Następnie dorzucam szczaw. Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję i dorzucam do zupy. Wbijam jajka, mącę je i jeszcze chwilę gotuję. Można dodatkowo zaciągnąć śmietaną. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiduże cebule 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła oliwa sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek Wykonanie: Wołowinę nacieramy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 20 min. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę. W miedzyczasie podsmażamy marchew I pietruszkę na łyżce oleju ok 10 min. Wyciągamy mięso. Wlewamy(...)piekarnika. Wyciągamy I nalewamy bulionu wołowego. Wkładamy wołowine I marchew z pietruszką. Przykrywamy I wkładamy do piekarnika na min 2 godziny . W międzyczasie odwracamy. Po dwóch godzinach, poporcjowałam wołowinę I włożyłam do piekarnika na ok 20 min. Szykujemy cebulkę, szatkujemy I wrzucamy na gorący olej. Smażymy dodajemy cukier I masło. Dusimy ok 5 min.. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy
Smaki Edyty