angielskiego Sól Pieprz Składniki: Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Posolić i odstawić na kilka minut. W tym czasie pokroić w kostkę boczek, przesmażyć (ja to zrobiłam na tłuszczy, który się wytopił z boczku. Gdy boczek jest chudy to zrobić to na łyżce masła). Przesmażony boczek dodać do kapusty wraz
Fabryka pomysłówdolewamy stopniowo olej oraz startą marchew - ucieramy Można dodać bakalie i ostrożnie wymieszać całość Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 50 min. Watro tez zrobię polewę, która pięknie prezentuje się na ciemnym cieście :) Składniki : około szklanki cukru pudru - jeśli dodamy więcej polewa będzie sztywniejsza 10 dag serka Philadelphia 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć mocno ucierając
Proste Potrawygładką masę. Następnie dodałam marchew i ziemniaki oraz mięso pokrojone w kostkę (gdzieś w wolnej chwili je przygotowałam). Gotowałam na wolnym ogniu, uważając, aby nie przypalić, gdyż wszystko było już dość gęstą papką. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem oraz oprószyłam majerankiem. Tak właśnie wyobrażałam sobie dzisiaj tę zupę. Do podania mini bagietki z masłem. Smacznego
bastalenazwykłym masłem. Niektóre zupy mogą stanowić pełne danie obiadowe - są pożywne i syte. I musimy pamiętać aby zupa była dostosowana do pozostałego menu, tzn.odpowiednio pożywna, jeśli stanowi samodzielne danie obiadowe, a lekka jeśli ma być uzupełnieniem drugiego dania. Ja dziś przyrządziłam zupę dość sytą :) Po niej nie dałam rady nic już wcisnąć :) Potrzebujemy: 10 dag włoszczyzny ( marchew, seler, pietruszka
Olikowa kuchniaNastępnie dodałam masło, kostkę rosołową. Od zagotowania gotowałam ok. 5 minut. Następnie wyłączyłam, porządnie zamieszałam. Zawinęłam garnek w ściereczkę i schowałam pod kocem, aby doszła w cieple. Podawałam po 30 minutach. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY. (przepis autorski;) 1/2 główki młodej kapusty 4 marchewki posiekana natka pietruszki ocet winny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Kapustę posiekałam, marchew starłam
W kuchni Karmel-itkikurczaka, marchew, seler, pietruszka, cebula) przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowego, 3 ziela angielskiego) opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy umyte skrzydełko z kurczaka, pokrojone i obrane warzywa. Gotujemy przez 15 minut. Następnie zaparzamy pomidora (zalewamy wrzącą wodą i czekamy około 3 minut, potem zdejmujemy skórkę). Na rozgrzanej patelni (1 łyżka masła) smażymy drobno
Truskawkowa Fiestawłaśnie wykwintna zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki(...)śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liśc laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze - 4 łyzki tartego chrzanu - 4 jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania Ugotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc. Czosnek drobno siekamy. Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W garnku rozgrzewamy
Słodkości i nie tylkowywaru *. Wywar przecedzić. Lekko ostudzić , a potem usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne wyrzucić razem z kośćmi)** W garnuszku rozgrzać masło. Wlać mleko i śmietankę. Wrzucić sery i ogrzewać na małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję(...)mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew, seler i pietruszkę odłożyć i użyć do zrobienia oszczędnej sałatki- dodaje jajko na twardo, ziemniaki i korniszona ( a jak jest to kawałek jabłka , cebulę ). Można tez dodać inne dodatki które
Buniabaje w kuchnilekko podgotowane dokładamy groszek mrożony i łyżkę suszonych warzyw, gotujemy około 5-10 min Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę(...)połączenia smaków, około 10 min. Zupa ma w składzie wiele warzyw przez to jest aromatyczna, a dzięki buraczkowi i przesmażanej na tłuszczu marchewce - ( do smażenia najsmaczniejsze będzie tu masło klarowane ) zyskuje piękny, złocisty kolor :) Warto pamiętać, że zupa na drugi dzień będzie intensywnie czerwona, od buraczka
Proste PotrawySKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła 400 g mąki ( lub więcej jeśli ciasto jest rzadkie ) 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wycina koło, wylepić nimi foremki. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Upieczone korpusiki wyjąć ostrożnie z formy. Farsz: 2 marchewki 1 czerwona cebula(...)małego kabaczka garść orzechów wołoskich olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz, tymianek Na patelni rozgrzać olej. Warzywa pokroić w w nie za drobne kawałeczki. Na początek na tłuszcz wrzucamy marchew i selera, po chwili dodajemy ziemniaki. Potem cebulka pokrojona w pióra. Pod koniec pieczarki i kabaczek oraz orzechy. Całość doprawiamy do smaku. Danie najlepiej smakuje w kieliszkiem białego, półwytrawnego wina
kolorowotorcikowogotujemy, np. zupy grzybowe , albo taka czyli zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też ze śmietaną jest rewelacyjna. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się(...)świeżej natki pietruszki zrobił swoje. lekko ją zagęściłam 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zupa pieczarkowa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna. 1/2 op. mieszanki chińskiej 6 dużych pieczarek 1 łyżka masła 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary natka pietruszki 100 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego Krem na 6-7 babeczek: 200 g serka kremowego z Pątnicy 3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego 1/5 łyżeczki zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) Lukier na 6-7 babeczek: 1 białko 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku(...)momentu, aż całkowicie się rozpadną i uzyskamy konsystencję musu. Jabłka mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Orzechy siekamy na drobne kawałeczki lub rozdrabniamy w blenderze. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę
Mania GotowaniaDziś mała odmiana w kuchni, a zarazem eksperyment. Gdy mieszkałam we Francji często kupowałam nasiona pszenicy by przygotować z nich sałatkę. Tym razem nie będzie
Przysmaki Karolkismakuje świetnie. Tym razem z Młodym wybraliśmy makaron Tricolore a `la Italia Fettucionne Czanieckie Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas się bawić samodzielnie komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa i inne. Jednak kiedy czasu brak, używam mrożonych warzyw, taka chińska mieszanka warzyw. Preferuję tą, którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób(...)Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego gałązki świeżego oregano Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy na nim mrożone warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Próbując warzywa, czy już są gotowe
Blondynka Gotujedodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J Ciasteczka marchewkowo-owsiane Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 40 g roztopionego masła 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej) 2 łyżki miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanka mąki owsianej 2 łyżki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody(...)pozostać w całości. Jeśli używacie bardzo drobnych płatków możecie pominąć ich mielenie. Mąkę mieszamy z otrębami, płatkami owsianymi, sodą oczyszczoną, mąką migdałową i cynamonem. miksujemy. Dodajemy do suchych składników marchew, płatki, bakalie, dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Masa będzie klejąca. Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej
Mania Gotowania