miał być dla dzieci, więc postawiłam na ulubione smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu jak w tym torcie i wiecie co? Jeden deserek sama zjadłam
Blondynka Gotujesłodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser! Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko zmieniając
Pyry na Gazstrony, 20 rozdziałów. Bardzo spodobał mi się podział na rozdziały, odpowiadające produktom albo grupom produktów: I Szparagi, bób, groszek II Cukinia i kwiaty cukinii III Pomidory IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa
Moja pasja smakufioletowe owoce. Mogą być to jagody, borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita śmietana z różanym posmakiem to całkowity strzał w dziesiątkę, nie dość, że pięknie pachnie to w dodatku smakuje niebiańsko. Przepis
Be Fit Be Strongcukru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki piwa pszenicznego oraz: olej do smażenia szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając
Podróż w kulinariaOprócz produktów wymienionych w tabeli, sporo żelaza znajdziemy także w burakach, boćwinie, owocach suszonych, groszku zielonym, ciemnym chlebie, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy pęczak, ryżu brązowym, amarantusie, poziomkach, malinach, awokado czy porzeczkach. Suplementacja żelaza - czy jest niezbędna? Większe niedobory łatwiej uzupełniać farmakologicznie i wspierać odpowiednią dietą. Zdrowy organizm posiada odpowiednie mechanizmy regulujące przyswajanie tego pierwiastka, dlatego trudno o przedawkowanie
Powiedz dietom niećwiartki ze skórką bez pestek nektarynka okrojona na ćwiartki ze skórką bez pestki kilka śliwek 4 łyżki cukru około 1,5 litra wody możemy dodać maliny lub inne ulubione owoce np jagody czy morele Wykonanie: Umyte, przygotowane owoce zalać wodą ,dosłodzić Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem na wolnym ogniu -wyłączyć Zostawić na koło
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęSuszarka do grzybów, owoców i warzyw to genialne, a przy tym relatywnie niezbyt drogie urządzenie, które można wykorzystywać przez cały rok. Latem suszymy zioła, truskawki i maliny, jesienią - grzyby, śliwki, jabłka i gruszki, a zimą ananasy, mango z którego mogę przygotować amchur, kiwi i inne tropikalne owoce. Co prawda suszone owoce do najmniej kalorycznych produktów nie należą, ale są zdecydowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciekawej formie przemycić im owoce. Ja próbowałam wersje jedną z winogronami a drugą z borówką amerykańską i obie były pycha. Sądzę że tak samo możemy użyć owoców leśnych, malin, truskawek itp. Spróbujcie z wybranymi przez Was owocami i podzielcie się opinią :) Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Składniki: galaretka cytrynowa 2 - 3 kiści winogron Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Wykonanie: Winogrona
Pyza i Surówkacukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże truskawki, maliny lub brzoskwinie z puszki Sposób wykonania : M as a serowa - ser zemleć ( możesz kupić już mielony ). Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj stopniowo cukier puder, cukier waniliowy, dalej ucieraj. Następnie dodaj
Przepisy i porady kulinarnespotkałam się dopiero na stołówce w szkole podstawowej i szczerze mówiąc, nie posmakował mi, a teraz wyrósł na miano 'comfort food'. Ryż na mleku z wanilią; podany z malinami i borówkami Przepis: / 1 porcja / składniki: 60 g ryżu (najlepiej arborio, do risotto) 300 ml mleka opcjonalnie: ziarenka około z jednego centymetra laski wanilii coś do posłodzenia (np. łyżeczka cukru
tost z dżememOstatnio nabrałam ochoty na wszystko co drożdżowe.Zamarzyły mi się drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki
Niespełnione zdolności kulinarneśmietany 36% 10-15 dag cukru pudru(u mnie 10 dag) 5 galaretek różne smaki ok 8 łyżek żelatyny rozpuścić w 150 ml gorącej wody dowolne owoce- u mnie maliny i borówki Trzy galaretki różnego koloru rozpuścić w 1 szklance gorącej wody,każdą osobno.U mnie były to : niebieska,czerwona i zielona.Zostawić do całkowitego stężenia. Gdy galaretki stężały,każdą pokroić
Niespełnione zdolności kulinarnepyszny Tost francuski z cynamonem i wanilią a do tego swojski dżemik z malin , myy jak ja go uwielbiam do porannej kawy :) Może nie wygląda pięknie ale w smaku pycha jeśli ktoś lubi cynamon oczywiście :) Tosty podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień
Sama słodycz i szczypta chili