Ogromna szkoda, że lato trwa tak krótko, uwielbiam te wszystkie świeże owoce i warzywa, które nas otaczają. Najbardziej lubię te słodko- kwaśne, wszelkie porzeczki, maliny, jeżyny, borówki, rabarbar i pomidory. Pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, a ostatnio udało mi się nawet kupić te zielone, co jest niesłychanie rzadko spotykane na naszych bazarach. W zasadzie nie wiem, dlaczego wcześniej
Quinoa Raz!dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno czekoladowa tarta z borówkami, prosta i szybka
Słodki Kompromisbardzo fajnie eksponuje owoce i daje wrażenie "lewitujących owoców". PRZEPIS NA DESER Z OWOCAMI, GALARETKĄ I RICOTTĄ Składniki: 2 galaretki krystaliczne Dr.Oetker ( smak dowolny ) około 200 g różnych owoców ( maliny, borówki, truskawki ) 250 g sera ricotta 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 cytryna Do dekoracji: świeże owoce listki mięty ciasteczka amaretti lub inne Przygotowanie deseru: Galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowoletnie śniadanie idealnie nadaje się omlet ze świeżymi sezonowymi owocami. Składniki: - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mleka - szczypta soli - 1 op. serka waniliowego - jeżyny i maliny - masło #MyVictorinox Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko i sól, wszystkie składniki łączymy trzepaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając. Na patelni
Kulinarne życiesię podobnie jak zwykły biszkopt z tym, że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą. Ja ozdobiłam truskawkami,ale inne owoce jak najbardziej też mogą być np. borówki, maliny, brzoskwinie, banany. Wymiary blaszki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka proszku
Różne smaki w kuchnimały czarny owoc ma w sobie ogromną ilość słodyczy. A wiecie co to jest? MALINOJEŻYNA - to mieszaniec dwóch gatunków roślin z rodziny różowatych. Powstała w wyniku skrzyżowania maliny właściwej z jeżyną krzewiastą. Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru 1 płaska łyżeczka
Życie zaczyna się w kuchnimleka kokosowego domowego lub z kartonu (nie z puszki) 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli mus owocowy 1 banan 100 g mrożonych truskawek (mogą być inne mrożone owoce, np. maliny czy jagody) Przygotowanie Kaszę przepłucz kilkukrotnie żeby nie była gorzka, następnie zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu aż wchłonie płyn. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Zblenduj kaszę ze wszystkimi składnikami
Powiedz dietom nieInteresujące połączenie smaków i prawdziwa bomba witaminowa. Do charakterystycznego smaku melona dodajemy kwaśność porzeczek i słodycz malin. Smoothie jest gęste dzięki dodatkowi siemienia lnianego, a dodatkowych wartości odżywczych dostarcza olej lniany
Milion Smakówgęstego soku gruszkowego typu Kubuś lub świeżo wyciśniętego w wyciskarce 3 listki żelatyny Dr.Oetker Bita śmietana do dekoracji Dowolne owoce do dekoracji (gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia, maliny) Sposób przygotowania: Warstwa waniliowa: Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Wanilia i Kardamoncukru 2 żółtka 3 łyżki (35 g) mąki pszennej 3 łyżki (75 g) mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: 2 brzoskwinie (może być również np. koszyczek malin) cukier puder listki mięty Przygotowanie: Spód: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą
Fitsweet.meProponuję wykorzystać je do delikatnego, lekkiego i pysznego deseru na zimno, co w perspektywie nadciągającej kolejnej fali upałów jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Zamiast truskawek możemy oczywiście użyć dostępnych obecnie malin czy borówek. Polecam! Składniki Warstwa jogurtowa 650 g pełnotłustego jogurtu greckiego pół szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny odrobina lodowatej wody pół szklanki mleka 3,2% Jogurt zmiksować z cukrem
Słodkie inspiracjejagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty
dolcevitainmykitchenłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią duża szczypta mielonej papryczki chili Polewa 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g gorzkiej czekolady dodatkowo owoce do przybrania, np. maliny, truskawki, borówki Przygotowanie Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Piecz 20 minut w 180 stopniach C Wyjmij z piekarnika
Powiedz dietom nieproszki budyniowe o smaku waniliowym bez cukru 5 jaj słodzik rozkruszony, stevia itp. zamiast cukru (cukier też można użyć ;)) szklanka ulubionych owoców, np. borówka amerykańska, maliny. *można użyć serka z wiaderka, musi to być jednak ser bardzo dobrej jakości np. Mój Ulubiony. Wykonanie: W misie miksera umieścić ser, mleko, żółtka, proszki budyniowe i zmiksować na gładką masę. W drugim naczyniu
Poezja Smaków - blog kulinarny