maliny - 13477 przepisów (strona:159/899)

Poncz z malinami, limetką, kardamonem oraz miętą i melisą. 169

naszych upodobań i wyobraźni. Najczęściej podaje się go w wielkiej wazie i rozlewa do małych szklaneczek. Ja trochę poszalałam i zrobiłam taką oto wersję ponczu: herbata miętowa, miód, limonka, maliny, kardamon, mięta i melisa. Połączenie smaków mnie zaskoczyło. Poncz smakował doskonale i fantastycznie mnie orzeźwił. Napój na takie słoneczne i gorące dni serwuje się schodzony z kostkami lodu. Polecam(...)poncz oraz mam nadzieję, że i Wam posmakuje.   PONCZ Z MALINAMI, LIMETKĄ, KARDAMONEM ORAZ MIĘTĄ I MELISĄ.           Składniki na 4 osoby: 4 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" 250 ml gorącej wody 4 łyżki miodu około 1/2 łyżeczki kardamonu 500 ml białego półwytrawnego wina 1 limonka mrożone maliny (po kilka sztuk na szklankę) kostki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Błyskawiczna sałatka z malinami 130

błyskawiczna sałatka z sałaty lodowej, orzechów i malin (które w zasadzie można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami, brzoskwiniami). Wystarczy 10 minut i super przekąska do pracy gotowa. pół główki sałaty lodowej 20 dag malin 15 dag orzechów: laskowych i włoskich oliwa z oliwek balsamico di modena Sałatę lodową porwać, dodać umyte maliny i pokrojone orzechy. Oliwę z oliwek wymieszać

Humanistka w kuchni
Malinowa rozpusta 92

teraz wspominany już przez mnie przepis na najlepsze ciasto z malinami jakie kiedykolwiek jadłam! :) rozkosz dla podniebienia ;) pisząc tutaj - zajadam popijając kawą :) pierwszy raz upiekłam w tym roku i nadal nie mam go dość, co się skończy robię nowy :) jakie jest? Nie za słodkie, lekko kwaskowe, kremowe, kruche i delikatne :) Zresztą - co ja będę go zachwalać - przekonajcie się sami(...)wykonania można też użyć mrożonych malin - oczywiście je wcześniej rozmrozić, żeby ociekły z wody. Składniki: Ciasto: 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 3/4 kostki masła (82% tłuszczu) w temp. pokojowej 7 łyżek cukru 8 żółtek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Malinowy mus: 8 białek 1 szkl. cukru 3 budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 koszyczek świeżych malin

Kolorowy Przepisownik
Sos malinowy na zimę 221

Długo zastanawiałam się co zrobić z wiszącą na krzaczkach resztą malin, zawsze robiliśmy zasypywane cukrem bądź w postaci dżemu. Tym razem postanowiłam zrobić prosty sos, który dalej można użyć do wszelakich malinowych pianek, lodów, deserów typu panna cotta czy nawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki(...)malin 2 szkl cukru pudru sok z cytryny wedle uznania Sposób Maliny starannie płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski, miksujemy dokładnie blenderem. Zmiksowane zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki gotujemy w kociołku przez 15 minut

Kuchenne aromaty
Awokadowe łódeczki z pokładem malinowo-figowego twarożku tofu 155

deser jakiego jeszcze nigdy nie jadłam, no i wyszło, nawet bardzo smakowicie :) Jedwabny i jak dla mnie mało wyrazisty smak awokado idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi pestkami z malin oraz słodką figą. Danie zrobione w mig - zdrowe, pyszne, kolorowe! Składniki: (dla 4 porcji) - 125g czyli pół kostki naturalnego tofu (używam z firmy Polsoja) - łyżeczka brązowego cukru trzcinowego - 1/4 szklanki(...)śmietanki 30volt - duża garść świeżych malin - 2 świeże dojrzałe (lekko miękkie) awokado - 3 suszone figi, mogą być oprószone w mące ryżowej Tofu, maliny, figi, smietankę oraz cukier blendujemy. Awokado rozkrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy pestki. Nakładamy twarożek z tofu, dekorujemy malinami i przekrojoną figą. Ważne by owoc awokado był dojrzały i miękki, abyśmy mogli wraz z twarożkiem zjadać

upichcona
Deser odmładzający. 92

Zawiera sporą ilość witaminy A, C i E  Jedzmy mango, ale jak wszystko co dobre z umiarem. Składniki: 1 mango 1 jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka malin  2 łyżki miodu (można dać cukier) Wykonanie: Mango pokroić na mniejsze kawałki, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne. Zmiksować na gładką masę. W drugim pojemniku maliny zmiksować z jogurtem(...)miodem. Układać w pucharku warstwami.  Warstwa  malin mango maliny Smacznego! Deser odmładzający

O kuchni z uczuciem
Nalewka Malinowa Leśniczyny 112

Piękna Złota Polska Jesień (przynajmniej dziś w Gdyni). W osiedlowym warzywniaku piękne czerwone maliny, a moją uwagę zwróciła "Wielka księga nalewek" więc zabrałam się do przygotowania nalewki z malin na mroźne zimowe wieczory.   Potrzebujemy: I etap 1kg malin 1litr wódki (tak,aby przykryła owoce) Uwaga: pustych butelek nie wyrzucamy. Owoce przebrać i włożyć do gąsiorka lub dużego(...)Najlepiej to zrobić przez sitko, lub starym sposobem przez pończochy lub cienkie rajstopy, wówczas mamy pewność, że nie będzie żadnych farfocli. Butelki dobrze zakorkować i odstawić w ciemne miejsce. Maliny, które zostały zasypujemy cukrem. Gąsiorek lub słój zakrywamy kilkakrotnie zlożoną gazą i odstawiamy na około  1-2 tygodnie, co jaki czas delikatnie mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zlewamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Mus czekoladowy z malinami 194

mając innej, a specjalnie kupiłam do tego deseru tę polecaną przez nich, użyłam jej i musu nie zepsułam :) Wyszły mi 3 porcje. Składniki na mus malinowy: 125 gramów malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów) 15 gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia kubka Składniki  na mus czekoladowy: 200 gramów śmietanki 30% dobrze schłodzonej(...)gramów czekolady mlecznej 50 gramów czekolady deserowej opcjonalnie: kakao do posypania, świeże liście mięty i pałeczki czekoladowe Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewamy (można w mikrofali) 100 gramów malin ucieramy z cukrem pudrem Maliny łączymy stopniowo z żelatyną i przelewamy na dno trzech pucharków. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno W oddzielnej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ekspresowa rolada 320

którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą czekoladową, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę jest(...)przepis to jak karta wyciągnięta z rękawa magika, zaczaruje wszystkich Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 gruszek maliny Przygotowanie: Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnie smarujemy tłuszczem (można pominąć, gdyż kilkakrotnie zapomniałam to zrobić i nie było problemu).. Umyte gruszki kroimy na tarce w cienkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką. 169

Smak drożdżowego ciasta zawsze przygna do domu całą moją rodzinkę .To dodatkowo wzbogacone o kwaskowate maliny i kokosową kruszonkę jest po prostu cudowne .Już nie ma połowy ,a jeszcze nie ostygło do końca.Miało jechać z nami jutro na piknik , ale chyba niewiele zostanie. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej(...)minut . Ciasto właściwe: tortownica 20 cm 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady 5 łyżek cukru Dodatkowo : maliny ,mogą być mrożone ,nie rozmrażamy ich przed pieczeniem ,posypujemy ciasto zamrożonymi. Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawić

Ladylaura.
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno z malinami 402

Uwielbiam maliny, a z sernikiem to już po prostu poezja. Serniczek bardzo prosty w wykonaniu, zajmuje nam zaledwie 40 minut.  Uwielbiam maliny! Od dziecka się nimi zajadałam, ponieważ rosły blisko stawu. Mogłam godziny spędzać w tych zaroślach, z czerwoną buzią i rączkami.  Spód: 300 g ciasteczek maślanych czekoladowych 150 g masła 4 łyżki adwocatu Masa serowa(...)serka waniliowego z wiaderka 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki kakao 2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody Masa malinowa: 2 szklanki malin 1 galaretka o smaku owoców leśnych 500 ml wody Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do pokruszonych ciasteczek, dolewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 22 cm smarujemy masłem

VioletoweKucharzenie
Śmietanowo - malinowy tort z okazji drugich urodzin Maksia i trzeciej rocznicy naszego ślubu 145

naszym wykonaniu Składniki na krem: 500 gram serka mascarpone 400 ml śmietany 30-36% ok 2 łyżki cukru pudru 1/2 cukru waniliowego Składniki na malinowe nadzienie: 200 gram świeżych malin 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki na dekorację tortu: 400 ml śmietany 30-36% 2-3 brzoskwinie z zalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków(...)brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był zbyt słodki, ale z wyczuwalną nutą brzoskwini. Doprawiamy cytryną i odrobiną esencji migdałowej. Nadzienie malinowe: Opłukane maliny podsmażamy na patelni wraz z cukrem trzcinowym. Gdy się zagotują zagęszczamy rozrobioną z wodą mąką ziemniaczaną. Odstawiamy do wystygnięcia. Konstrukcja tortu: Spodnią część biszkopta nasączamy ponchem. Najlepiej użyć do tego

Kuchnia po mojemu
Sernik z malinkami 157

Sernik z malinami bo akurat sezon na maliny, ale owoce do tego ciasta dobieramy według własnych upodobań:) Sernik jest delikatny o lekko cytrynowej nucie. Mnie i moim znajomym smakował, więc może i Wy w tym serniczku zasmakujecie?:) Spód ciasta: cieniutki biszkopt waniliowy wg własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru(...)cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe);  Wykonanie: Ser, cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę

In my kitchen
Sernik owocowy (Siostry Anastazji) 324

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa. Moje uwagi: 1. Masę owocową do ciasta przygotowałam z mrożonych malin: Maliny zmiksowałam z cukrem, zagotowałam. Do gorących malin dodałam galaretki malinowe i dobrze wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła. Drugi raz malin nie zagotowywałam. 2. Zwróć uwagę, by masło i budyń

In my kitchen
Tort "Letnia Pokusa" 152

Składniki na krem: 750 ml kwaśnego mleka; 6 łyżeczek żelatyny; 3 łyżki soku z cytryny; 100 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 200 g śmietanki 30%; 400 g malin; Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Kwaśne mleko wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną ciepłą żelatynę, cały(...)masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do lekko tężejącej masy i delikatnie wymieszać. Tężejącym kremem posmarować pasy ciasta biszkoptowego i posypać je malinami. Jeden pas należy mocno zrolować i ułożyć pośrodku tortownicy. Następnie wokół niego ustawiać kolejne pasy ciasta, tak aby zapełnić tortownicę. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.  Dekoracja: około

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania