maliny - 13477 przepisów (strona:131/899)

Koktajl bananowo-malinowy 68

warzywniaka. Poproszę to, to i to i koszyk truskawek. Na co Pani ekspedientka mówi: „ale kg truskawek kosztuje 17 zł”. Wzięłam więc kg truskawek i koszyk malin. Od paru dni chodził za mną koktajl, prawie tak zawzięcie jak ten cholerny kot, który siedzi teraz obok i domaga się ZNOWU żarcia. No tylko tych truskawek było mi szkoda, więc(...)koktajl zrobiłam z malin. Jak macie zamrożone banany, dodajcie zamrożone.  Składniki: 500 ml kefiru 1 dojrzały banan 250 g malin parę kostek lodu Obranego banana, umyte maliny i kefir wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl. Przed podaniem dodajemy do niego kostki lodu. Artykuł Koktajl bananowo-malinowy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność 109

gdyż działają osłonowo na jelita i dostarczają duże dawki witaminy C. Rozgrzewające syropy na zimę Syrop malinowy należy do najpopularniejszych, naturalnych środków rozgrzewających. Stosowany był przed wiekami podczas gorączki. Maliny mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Syrop z malin pomaga zwalczyć pierwsze oznaki przeziębienia. Warto go pić przy katarze i kaszlu. Innym, nieco zapomnianym środkiem jest pigwa w zalewie(...)przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Również kiszonki, a zwłaszcza kiszona kapusta wspomaga organizm, gdy brakuje witamin. Można pić zarówno sok z kapusty, jak i dodawać ją do zup i sałatek. Pigwa, malina, kapusta, czyli rośliny poprawiające odporność Herbata z pigwą i sokiem malinowym – przepis Składniki 1 łyżeczki liściastej dowolnej herbaty – ja użyłem czerwonej 200 ml wody (temperatura

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto kakaowe z kremem z masłem orzechowym i malinami 111

Już zaczął się październik a u mnie w ogrodzie lato i w dalszym ciągu dojrzewają maliny. Malutka, niewielka miseczka ale do ciasta wystarczająca. A ciasto? Kakaowy biszkopt genueński z przepisu ze strony  Moje Wypieki ; krem z serka mascarpone, kremówki i masła orzechowego, maliny i gorzka czekolada - połączenie rewelacyjne. Polecam serdecznie :) Składniki: Kakaowy biszkopt genueński: 6 dużych jajek(...)śmietany kremówki 250 g masła orzechowego (np. domowego) 30 g cukru pudru sok wyciśnięty z połowy cytryny Polewa: 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej łyżka masła Dodatkowo:  maliny Przygotowanie: Przygotować biszkopt:  jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej, następnie pół godziny wcześniej przed przygotowaniem biszkoptu jajka włożyć do bardzo ciepłej wody aby je ogrzać. Mąkę

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto biszkoptowe Malinowa Zuzia bez pieczenia 184

Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z pachnącymi malinami, galaretką i lekkim kremem śmietanowym z mascarpone, polecam każdemu łasuchowi. Ciasto nie jest słodkie, więc można zjeść całkiem spory kawałek. Przepis jest na blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm Co potrzeba: 2 paczki podłużnych biszkoptów (400 g), 400 g malin świeżych lub mrożonych, 2 galaretki malinowe w proszku(...)łyżka nie czubata cukru pudru, Biała czekolada- kilka kostek Wykonanie: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, dodajemy maliny. mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Chłodną galaretkę przelewamy do szerokiego, płaskiego naczynia, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretkę kroimy na dość drobne kawałki. Do szklanki wlewamy gorącą wodę

Bułka z Chlebem
BATONIKI CZEKOLADOWE MY RAW JOY Z NADZIENIEM – SIŁA ROŚLIN 92

kakaowy*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, nieprażone ziarna kakaowca w proszku*, nerkowce*, wanilia Bourbon*, sól, migdały*, orzechy laskowe*), nadzienie malinowe (46,7%)*(nerkowce*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, suszone maliny (7,5%)*, wanilia Bourbon*, surowy zimnotłoczony ekstrakt z malin). Bananowy – Czekolada (53,3%)* (tłuszcz kakaowy*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, nieprażone ziarna kakaowca w proszku*, nerkowce*, wanilia Bourbon*, sól, migdały(...)batonik z nadzieniem jagodowym, malinowym, bananowym i owocowo-karmelowym. Po przekrojeniu widać odpowiednie do danego smaku nadzienie składające się głównie z masy orzechowej oraz dodatku smakowego jak np. jagody, maliny czy banana. Smak (pozwolimy sobie smak samej czekolady skopiować z wcześniejszej recenzji, bo tutaj nic się nie zmieniło): Przede wszystkim surowa czekolada charakteryzuje się tym, że wydaje się być zimno

Candy Pandas
Domowy Przepis na Koktajl Malinowy 84

Domowy koktajl owocowy do świetna przekąska w ciągu dnia, która jest bardzo sycąca i smaczna. Idealna na drugie śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie na celowniku koktajl malinowy. Maliny zawierają cenne witaminy, takie jak witamina B1, B2, B6, C i E, a także potas, magnez, żelazo i wapń. Dodatkowo maliny obniżają ciśnienie, a także wzmacniają nasze serce. Wpływają także(...)korzystnie na naszą odporność, dlatego też warto czas od czasu pokusić się o dawkę malin dla swojego organizmu. PRZEPIS NA DOMOWY KOKTAJL MALINOWY Składniki: 500 g malin 400 ml kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy przy użyciu blendera. Podajemy lekko schłodzony, udekorowany listkiem mięty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepiski.pl
Kruche ciasto z dżemem z maliny moroszki 100

Właśnie dostałam dżem z maliny moroszki. Taki prawdziwy, domowy, nie ze sklepu. Przyznaję, że do tej pory nie wiedziałam o jej istnieniu, ale jak to mówią, człowiek uczy się całe życie. I co będziemy się ograniczać do naszej rodzimej, czerwonej malinki (której oczywiście pozostaniemy wierni, nawet mój Niejadek), próbujemy to cudo. Podobno tam na Północy, gdzie ta malina rośnie, dodają(...)ciast i deserów, a więc przygotowałam szybkie, kruche ciasto. Takie, jak lubię, czyli kilka składników i kilka chwil. A potem tylko czysta przyjemność z jedzenia :) Ciasto z dżemem z maliny moroszki Składniki: 1)       150 g mąki krupczatki 2)       100 mg mąki pszennej

Na kulinarnym poligonie
Mrożone owoce – jak je wykorzystać 113

tackach – dzięki temu nie będą się rozwijać bakterie chorobotwórcze, owoce nie pogniotą się i zachowają swój kształt. Mrozić możemy niemal wszystkie owoce, najlepiej jednak nadają się takie jak: truskawki, maliny, borówki, wiśnie, śliwki i inne. Owoce typu jabłka czy gruszki po mrożeniu mogą stać się nieco zbyt mączne. Z owoców pestkowych należy najpierw usunąć pestki. Co do rozmrażania, nie powinno(...)sezonem owoce w sklepach są dużo droższe (i również nie tak wartościowe). Dzięki mrożonym owocom możemy wprowadzić więcej różnorodności w kuchni, nie ograniczając się tylko do produktów sezonowych. Mrożone maliny Poltino znajdziesz na: https://www.poltino.pl/pl/pdt/cty/owoce . Jak wykorzystać mrożonki? Mrożone owoce są świetnym urozmaiceniem wszelkich wypieków i deserów . Są prawdziwym skarbem bogatym w witaminy, ratującym nas przed rutyną w kuchni

codojedzenia
Murzynek z masą jogurtową i malinami 115

Kiedy tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Że muszę upiec to ciasto. Że zachwyci wszystkich domowników. Nie myliłam się! Murzynek z jogurtem i malinami wyszedł prze-pysz-ny. Co prawda warstwa jogurtowa spłynęła mi na dno, a miała zostać na górze ciasta, ale absolutnie nie umniejszyło to smaku ciasta. Ciasto szybko się robi, a co najważniejsze wychodzi(...)ekstraktu wanilinowego Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru Dodatkowo: 250-300 g malin W garnku umieszczamy masło, wodę, cukier oraz kakao. Podgrzewamy składniki, aż do zagotowania. Od razu zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz ekstrakt waniliowy

Smaki Na Talerzu
Ciasto malinowy obłoczek 133

zawierało ono śmietanę, której niestety jeść nie mogę. W tym cieście śmietanę zamieniłam na jej kokosowy zamiennik Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezmlecznej Jeśli nie macie malin, możecie zamienić je na inne owoce Oczywiście możecie zamienić świeże owoce na te mrożone Ale nigdy nie zapominajcie o schłodzeniu śmietany kokosowej. Bez tego ciasto się nie uda Ciasto malinowy(...)Biszkopt piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrób otwory na około połowę wysokości. MALINOWA GALARETKA: 300 g malin 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody Maliny umyj i zblenduj na gładki mus. Potem gotowy mus przełóż do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj

365 dni dookoła kuchni
Dutch Baby z malinami i chałwą 123

Kolejna przepyszna odsłona pieczonych naleśników. Tym razem obłędnie pachnąca wersja chałwowa z malinami. Wszystkie weekendowe poranki powinny zaczynać się od takiej uczty :) 3 porcje: Składniki na 3 patelnie o średnicy około 14-16 cm lub dużą około 28-30 cm: ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka mleka 4 jajka 100 g chałwy łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią szczypta soli dodatkowo(...)łyżeczka oleju szklanka malin świeża bazylia Patelnie, w których można piec (np. żeliwne), wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni. Składniki na masę dokładnie miksujemy, by nie było grudek. Rozgrzane patelnie wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczone wylewamy masę naleśnikową, posypujemy połową malin i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około

Mienta blog
Tort z bitą śmietaną, malinami i bezami 103

Cześć! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój tegoroczny tort urodzinowy. Tort nie jest za słodki. Smaki fajnie się równoważą – kwaśna cytryna i maliny ze słodką bezą i bitą śmietaną. Spróbujcie koniecznie! Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki(...)blaty. Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Maliny 80-90 g małych bezików Sok do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z 1 cytryny 2/3 szklanki letniej wody 2 łyżki cukru 1-2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki

Moja pasja smaku
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 173

czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu. Maliny i jeżyny oczyszczamy z szypułek, resztek(...)słoja. Następnie delikatnie je uciskamy. Wszystko zostawiamy na 48 godzin. Po tym czasie owoce z cukrem zalewamy spirytusem tak, by płyn zakrył owoce. W ten sposób macerujemy jeżyny i maliny przez ok. 2 miesiące w ciemnym miejscu. Po dwóch miesiącach, do wyparzonych butelek, zlewamy płyn przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak aby pozbyć się cząstek owoców. Butelki

Korniszonki
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 257

czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania. Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin 0,5 litra spirytusu 95% 0,5 kg cukru Do przygotowania nalewki z malin i jeżyn możemy wykorzystać owoce leśne lub z ogrodu. Maliny i jeżyny oczyszczamy z szypułek, resztek(...)słoja. Następnie delikatnie je uciskamy. Wszystko zostawiamy na 48 godzin. Po tym czasie owoce z cukrem zalewamy spirytusem tak, by płyn zakrył owoce. W ten sposób macerujemy jeżyny i maliny przez ok. 2 miesiące w ciemnym miejscu. Po dwóch miesiącach, do wyparzonych butelek, zlewamy płyn przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak aby pozbyć się cząstek owoców. Butelki

Gotujemy i jemy
Migdałowe gofry z malinami 98

Gofry osobiście kojarzą mi się z latem i wakacjami. Zrobiłam gofry z dodatkiem migdałów, malin i jogurtu. Mogą być na śniadanie, deser jak kto lubi. gofry: 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego pozostałe: 150 g jogurtu greckiego(...)malin Migdał przekładam do kielicha miksującego i rozdrabniam blenderem na mąkę. Dodaję mąkę pszenną, żółtko, sól, cukier, olej rzepakowy, mleko. Całość miksuję żeby nie było grudek. Biało ubijam na sztywno i dodaję do ciasta. Mieszam już delikatnie łyżką. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam po łyżce ciasta na jednego gofra. Piekę około 5 minut. Zależy to od mocy urządzenia. Sześć malin

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania