czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. 6. Sernik na zimno na spodzie z biszkoptów, udekorowanego świeżymi malinami i borówkami "zatopionymi" w przezroczystej galaretce. 7. Brzoskwiniowiec to sernik na zimno, który przygotujecie w niecałe 30 minut. Poniższe ciasto nie wymaga użycia piekarnika ani miksera. 8. Sernik truskawkowy(...)się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 13. Tort bezowy przełożony kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. 14. Brownie nadziane malinami. Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem malin. Wierzch ciasta powinien być lekko wilgotny (może
UgotowaćMaliny to po truskawkach moje ulubione owoce. Co prawda są one dostępne w ciągu całego roku, ale teraz chyba smakują najlepiej. Będąc na targu kupiłam te owoce, a po powrocie do domu zabrałam się za robienie ciasta. Jego podstawą jest biszkopt kakaowy przełożony masą budyniową z malinami, a na wierzchu jest ubita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Polecam do wypróbowania(...)mleka+ 1/2 szklanki 150 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki likieru 250 g malin Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 2 paski gorzkiej czekolady do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); P rzygotowanie: 1. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia
Danka Pichciodpowiednich ilości witamin i mają dobry wpływ na pracę układu pokarmowego. Zaletą takiego posiłku jest to, że możemy codziennie przygotowywać go z innych owoców. Ja przygotowałam koktajl z dodatkiem malin i banana na bazie mleka, ale możecie je zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka mleka krowiego lub innego, które lubicie 150 g malin, jagód(...)borówek 1 duży banan szczypta imbiru garść orzechów nerkowca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Maliny umyć, wrzucić do blendera. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i dodać do malin. 2. Do blendera wsypać orzechy nerkowca, wlać mleko i dodać szczyptę soli. Całość zblendować na jednolitą masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 15 dag miękka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, maliny 250 gram małe pudełko galaretka poziomkowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 3 minuty na najwyższych(...)obrotach. Wsypać, mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto rozsmarować w formie, wsypać opłukane i osuszone maliny, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić. Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i prawie stężałe wylać na zimne ciasto, schować
W Mojej Kuchni LubięMięciutkie, pełne malin z cudownym aromatem cytryny. Bardzo szybkie do zrobienia i uwielbiane przez dzieciaki. Polecam serdecznie 😉 Składniki (przepis na 12 szt.): mąka pszenna 300 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda 0,5 łyżeczki, cukier 130 g, jajka 2 szt, kefir 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, skórka otarta z 1 cytryny, maliny mrożone lub świeże 350 g, lukier(...)wybijamy jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej i mieszamy łyżką. Do mokrych składników przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy maliny. Ja użyłam mrożone i wyciągnęłam je z zamrażarki bezpośrednio przez dodaniem do ciasta. Ciasto mieszamy z malinami i przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. (Nakładamy prawie do pełna). Pieczemy
kulinarne odsłony patiKruchy, cieniutki spód, bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach masa z pachnącymi malinami. Czego więcej trzeba. To kolejne z moich autorskich ciast, które warte jest spróbowania. Koniecznie przechowujcie je w lodówce, jest tak delikatne, że przy ciepłej pogodzie zaczyna się topić. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 100 g masła(...)wysmarowania blachy 450 g malin, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego Co potrzeba na masę: 1 szklanka mleka 3,2 %, 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej, 3 jajka + 3 białka, 3 nie czubate łyżki cukru pudru, 200 g śmietany kwaśnej 18% Wykonanie: Do misy robota, na blat
Bułka z Chlebemdawno nie jadłam lepszego deseru. Królowa wśród tart! Składniki na spod: 300g mąki pszennej, 70g cukru pudru, 25g kakao, 200g masła, 2 żółtka, Składniki na frużelinę: 150g malin, 1/2 łyżeczki żelatyny nałożonej w 2 łyżkach wody, 3 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody, Składniki na mus czekoladowy: 250ml śmietanki(...)czekolady mlecznej Goplana , 100g czekolady gorzkiej 60% Goplana , Ponadto: 100g świeżych malin, Listki świeżej mięty, 50g czekolady gorzkiej 60% Goplana , Kruchy spód: W misce mieszamy kakao, mąkę i cukier puder. Dodajemy żółtka oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone
Słodki Zakątekwierzyć mi na słowo, że zdążycie przygotować je jeszcze dziś! Składniki na blaszkę 22x32cm Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki czarnego kakao Galaretka z malinami: 500g mrożonych malin 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 750ml wrzącej wody Pianka malinowa: 400ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 1 galaretka malinowa rozpuszczona w szklance(...)piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy blaszką z wysokości ok 40cm na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej. Maliny: Gdy biszkopt będzie ostudzony, rozpuszczamy galaretki w odmierzonej ilości gorącej wody. Od razu dodajemy mrożone maliny, delikatnie mieszamy i jak tylko zacznie tężeć wylewamy na biszkopt posmarowany cieniutką warstwą pianki malinowej
Kuchnia w czekoladziekawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy dużą szczyptę cynamonu i dolewamy mleko (w takiej ilości by konsystencja koktajlu była dla nas idealna). Miksujemy i pijemy na zdrowie. Smacznego Koktajl malina z imbirem Składniki: porcja malin duża szczypta imbiru (lub nieduża ilość startego świeżego imbiru) mleko (roślinne lub zwykłe) Przygotowanie: Składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Pijemy od razu. Smacznego Koktajl(...)malina z miodem Składniki: porcja malin płynny miód do smaku mleko kokosowe lub zwykłe Przygotowanie: Wszystko miksujemy i pijemy od razu. Tą wersję lubi moja córeczka Smacznego Zapowiedź konkursu Tak jak pisałam na początku będę miała dla Was jeszcze jedną niespodziankę Czy chcielibyście wygrać taki przenośny blender? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie jutro na mój blog lub fanpage na Facebook
Słodkie okruszkisera 1 duży kubek jogurtu naturalnego 4-6 łyżek brązowego cukru (w zależności od preferencji słodkości – ja lubię słodko) 2 laski wanilii 4 łyżeczki żelatyny Galaretka: 200 g malin 250 ml pro š ku (lub innego czerwonego słodkiego wina) 2 – 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Kruche ciastka wraz z cukrem i migdałami umieszczamy w blenderze(...)dodajemy do masy serowej. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do na spody z ciasteczek zostawiając od góry ok. 2 cm wolnego miejsca. Wstawiamy do lodówki, aby stężało. W rondelku umieszczamy maliny, dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy na wolnym ogniu dopóki maliny nie zaczną się rozpadać. Odparowujemy nadmiar wody i dolewamy wino. Zdejmujemy z ognia, a następnie blendujemy. Można całość przetrzeć
Kate's KitchenNajprostsze, błyskawiczne, a do tego pyszne ciasto pełne owoców. Ja zrobiłam je z malinami, ale będzie wybornie smakować z borówkami, gruszkami, czy jabłkami. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 500 g malin Jaja ubijamy z cukrem do momentu uzyskania puszystej niemal białej masy. Następnie wlewamy olej, wsypujemy(...)proszek do pieczenia i już tylko miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C (do tzw. suchego patyczka) var widgetParams = "{ 'Id':'cd2da232-bd0a-469f-904b-fc8c8477bcd8','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link
Cynamonowe szczęściebyło nowego przepisu na muffiny, a to przecież takie urocze małe słodkości, które przygotowuje się błyskawicznie i zawsze świetnie smakują :). A w związku z tym, że w moim ogrodzie malin w bród, upiekłam muffiny właśnie z tymi owocami. Są niezwykle aromatyczne, mięciutkie i puszyste. A połączenie wanilii i malin oczywiście bezbłędne :). Znikają w mgnieniu oka ;). Wspaniałe jako słodka przekąska(...)duże jajka 250 ml jogurtu greckiego lub naturalnego ( 1 szklanka ) pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 350 g malin opcjonalnie: płatki migdałów do posypania; cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszać. Do drugiego naczynia
Opowieści z piekarnikaSkładniki (na 1 porcję) - pół szklanki malin (ok. 60 g), - 1/4 szklanki wody, - łyżeczka żelatyny (ok. 5 g), - łyżeczka cukru lub ksylitolu (ok. 5 g), - pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - ziarenka laski wanilii. Sposób przygotowania 1. Podgrzewamy maliny z dodatkiem wody i 1/2 łyżeczki cukru . 2. W malinach rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny. 3. Podgrzewamy mleko z dodatkiem ziarenek(...)laski wanilii i 1/2 łyżeczki cukru. 4. W waniliowym mleku rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny. 5. Do pucharka wlewamy maliny i odstawiamy do stężenia. 6. Na galaretkę malinową wylewamy mleko i ponownie odstawiamy do stężenia. Galaretka waniliowo-malinowa jest bogata w: - żelatynę, która wspomaga funkcjonowanie stawów, - wapń (pochodzący z mleka), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzepyszne! Dlatego już wracając w piątek z pracy planowałam, że na niedzielę przyjemnie będzie usiąść z filiżanką kawy i kawałkiem jakiegoś wypieku z brzoskwiniami i malinami z drugiej strony ogrodu. Malin po wizycie małych szabrowników prawie nie miałam, zatem dziś w roli głównej słodziutkie brzoskwinie prosto z sadzonego ręką mojego taty drzewa, które na pewno zostanie kolejny rok z nami(...)proszku do pieczenia * 100g mąki migdałowej lub mielonych innych orzechów * 50g migdałów w płatkach lub siekanych * brzoskwinie - ja użyłam 14 owoców świeżych, mogą być też z puszki * garść malin (nie są niezbędne) * garść płatków migdałów * cukier puder Wszystkie składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową. Brzoskwinie krótko zagotować w gorącej wodzie, ja użyłam parowara, pozwoliło to sprawnie
I tu będę miała takie te