lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek Przygotowanie Wylepiłem ciastem
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej) 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych na masę migdałową: 100 g białych migdałów 1 surowe jajko 100 g cukru
Sztuka gotowania w/g Samirywiem jak Wy ale ja tarty robię dość często. Do moich ulubionych należy ta z czekoladą, malinowym sosem i bitą śmietaną. Pycha… Tarta pomidorowa z klopsikami Tarta czekoladowa jest na słodko i jako deser sprawdza się rewelacyjnie. Poza tartami słodkimi jest jednak masa tart, które możemy robić na słono. Bardzo popularne są te ze szpinakiem, boczkiem, grzybami. Tarty
mecookscukru wanilinowego Masa jabłkowa: 1,2kg umytych jabłek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej) Do nasączenia: około 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 150g masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody Dodatwoko: 1 puszka masy
Mała Cukierenkaświeżych drożdży 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki naturalnej 1/3 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżki spirytusu [ ekstrakt waniliowy] dodatkowo dowolne nadzienie [domowy dżem malinowy] olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżkę mąki.Wymieszać dokładnie, odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia
Moje domowe kucharzenietolerują glutenu - przygotowane na bazie mąki jaglanej oraz ziemniaczanej. Poniższe gofry idealnie się pieką i świetnie smakują posypane dużą ilością cukru pudru oraz podane z domowym sosem owocowym, np. malinowym. Nie będę ukrywać, że gofry przygotowane na mące jaglanej są nieco inne w smaku, a także bardziej suche, niż te przygotowane na mące pszennej . Składniki na 5 sztuk
Ugotowaćjeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5 listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2 galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker 20 dag mrożonych malin i jeżyn Sposób wykonania ciasta
Wanilia i Kardamonpołowy cytryny [ nie dałam] łyżka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia tłuszcz do blaszki twardy twaróg [ u mnie serek wiejski ziarnisty] powidła śliwkowe [ u mnie dżem malinowy] Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz około 1/2 szkl mleka. Wymieszać,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka. Mąkę
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki z połowy zalecanej ilości wody. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Mocno schłodzone mleko skondensowane ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy schłodzoną ale płynną galaretkę, miksujemy. Do masy dodajemy maliny i mieszamy
Qchnia po prostusoku jabłkowego, olej słonecznikowy * nasiona chia * ziarna sezamu * malina * mąka z tapioki * olej słonecznikowy mix - olej słonecznikowy, antyoksydanty: mix tokoferoli, ekstrakt rozmarynowy * sól morska * aromat malinowy Jagodowe smaki czuć jeszcze przed spróbowaniem batona. Są one także wyczuwalne podczas jedzenia. Batonik składa się w dużej ilości z mniejszych kawałeczków, a jego struktura jest raczej stabilna, czyli
Zdrowie na języku :Ppowoduje, że pieczywo dłużej zachowuje świeżość i ma większą wartość odżywczą. Zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku oraz żelaza. Domowy chleb – z miodem malinowym, konfiturą jagodową… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na chleby znajdujace się na blogu: Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Najłatwiejszy chleb drożdżowy Chleb
mojewypiekiinietylkonajczęściej wykorzystuję się do zrobienia włoskiego deseru tiramisu. Jeszcze kilka lat temu nie byłam miłośniczką czekolad. Jeśli wybierałam lody, to tylko owocowe, najchętniej wyraziste w smaku sorbety jak malinowy z rozmarynem czy cytrynowy z miętą. Z czasem moje preferencje smakowe się zmieniły. Myślę, że duży wpływ na tę zmianę miała podróż do Belgii. Czekolada kojarzy mi się przede wszystkim
Moja smaczna kuchniaefekt smakowy zadowoli każde podniebienie. Delikatne biszkoptowe ciasto, którego słodycz przełamują kwaśne kawałki jabłek, nadając mu jednocześnie wilgotności. Cóż więcej? Może gałka lodów albo, jak u mnie, łyżka frużeliny malinowej - i sięgam po kolejny kawałek;) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki kilka kropli olejku cytrynowego 3 duże antonówki szczypta cynamonu Białka ubić na sztywną pianę
Obiad gotowyłyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego) 1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru) 1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać
Obiad gotowyzaśnieżona, z błyszczącymi oczami i czerwonymi policzkami, a bryły śniegu miałam dosłownie wszędzie: w tornistrze, w butach, pod swetrem. W domu czekała babcia lub mama z obiadem i gorącą malinową herbatą... Po takim wstępie wypadałoby chyba podzielić się dziś przepisem na pyszną babciną herbatę, ale mam nieco inny plan:) Naszła bowiem mnie ochota na kawę w świątecznej aranżacji - czyli
Obiad gotowy