NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 174PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól, bazylia, ostra
JejKuchnia
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I SEREM ŻÓŁTYM 167POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: pus zka tuńczyka (u mnie w kawałkach w oleju), 2 większe garście mieszanki sałat, kawałek ogórka zielonego, 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe), 10 dag tartego sera żó łtego. Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki tartego sera żółtego, sos "Cezar" (Knorr). Przygotowanie: Tuńczyka osączam z oleju na sicie
JejKuchnia
MAKARON Z POMIDORAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 186WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 3 50 g ulubionego makaronu, 4 większe pomidory (najlepiej malinowe), 200 ml śmietany 30%, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, pęczek posiekanej natki pietruszki, bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól, łyżeczka cukru, średnia cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 5 pieczarek (opcjonalnie). Przygotowanie: Makaron gotuję
JejKuchnia
Test projektu Belriso 265Patrycja (2 l.): Babciu, pycha! - Krzysztof (54 l.): Bardzo smaczny deser. Dodatkowo bardzo pożywny. Dodaje mnóstwo energii. - Dariusz (36 l.): Smaczny deser, idealny do pracy, dla każdego. Najlepszy smak: malinowy. - Agnieszka (35 l.): mnóstwo pysznych smaków, dodaje mnóstwo energii. Zawsze świeże, dobre i dla wszytskich. - Oliwka (9 l.): świetny deser. - Anna (84 l.): Bardzo smaczny i pożywny. Najbardziej zasmakowały
Gotuję Testuję
Pudding z tapioki z czereśniami 170owoców zjadanych na surowo, ciężko mi uprzedzić go i cokolwiek z nich przygotować. Uwielbiam owocowe sosy, mogę używać ich do wszystkiego, mam już za sobą kaczkę z sosem malinowym, wołowinę z rabarbarem mimo wszystko jednak najbardziej lubię je w wersji deserowej. Puddingi ubóstwiałam odkąd sięgam pamięcią, jako dziecko zjadałam je w dużych ilościach, z biegiem lat już tak mnie
Słodki Kompromis
Rozgrzewający syrop piernikowy (do kawy i deserów) 257zobaczyć piękną biel okalającą drzewa i pobliskie górki. Ale w takich dniach po powrocie do domu człowiek marzy o czymś pysznym i rozgrzewającym. Dzieci dostają herbatę z domowym sokiem malinowym, a ja… A ja popijam przeważnie filiżankę kawy zbożowej (czasem też tradycyjnej) z rozgrzewającym syropem piernikowym. Takie syrop przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Nie dość, że jest prosty
Słodkie okruszki
karpatka z malinową wkładką 760opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 300 g masła na wkładkę: 300 g malin (użyłam mrożonych) 2 opakowania galaretki malinowej Przygotować ciasto: wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać kilka minut na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło i nie miało grudek. Wystudzić. Do zimnej masy wmiksować stopniowo jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ekspresowa jaglanka z płatków (wersja z cynamonem, miodem i suszonymi jabłkami) 189jaglanych (zapasy z eSłoneczka ) 200 ml mleka/wody (*) Dodatkowo: miód (wg smaku) Ponadto u mnie: 2-3 plastry suszonego jabłka z cynamonem (firma Amkez produkuje przepyszne) cynamon płatki migdałowe sok malinowy Płatki należy zalać gorącym mlekiem lub wodą, wymieszać i pozostawić na kilka minut do napęcznienia. (Uważać, aby całość zbytnio nie wystygła - chyba, że lubicie zimną jaglankę.) Następnie dodać płynny miód
Di gotuje
Podsumowanie roku 2016 – Instagram 194pierwszy na stałe zagościły w naszym jadłospisie. Polecam bo niezwykle fajnie wyglądają, a smak też niczego sobie. Przepis jest tutaj. Następne zdjęcie prezentuje badzo smaczny tort czekoladowo-malinowy przyrządzony specjalnie na urodziny dla teścia. Przepisu niestety na blogu nie znajdziecie. Kiedyś na pewno naprawimy ten błąd:) Zdjęcie parówek z żółtym serem i sosem pomidorwym również podbiło Wasze serca :) Weekendowe wypieki
Kolizje Smaków
Warstwowy koktajl owocowy (na napoju owsianym) 209koktajlu. Do reszty dodajemy szklankę mrożonych malin (jeśli nie lubicie zimnych koktajli można je wcześniej rozmrozić), miksujemy. Koktajl wlewamy warstwowo do szklanek/pucharków – najpierw warstwę bananową, a następnie malinową. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszki
Top 10 świątecznych ciast 22304przepisów z masą kajmakową, bo jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi
Mania Wypiekania
Bezglutenowa tarta z zielonymi szparagami 291masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 3 jajka (można śmiało dać 4) kilka plasterków szynki z indyka (opcjonalnie dla mięsożerców) 3 garście poszatkowanego szpinaku szparagi pokrojony pomidor malinowy, lub pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy foremkę na tartę. Jeśli ciasto będzie się kleić
Mama z Motylem
Jagodowa chmurka 218Malinowa chmurka, to ciasto znane i lubiane przez wszystkich. Dzisiaj postanowiłam maliny zamienić na jagody i borówki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, znikające z blaszki w ekspresowym tempie. Podstawą ciasta jest spód, który jest czymś pomiędzy biszkoptem, a ciastem kruchym, następnie beza, bita śmietana oraz jagody z dużą ilością galaretki. To wszystko tworzy idealny połączenie, spróbujcie! Uwaga, ono uzależnia
Receptura smaku
Naleśniki z cukinią i szpinakiem oraz domowym sosem paprykowym 275drobną kostkę. Do garnka z farszem dodać fetę oraz ricottę. Wszystko należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Sos paprykowy: -3 czerwone papryki - papryczka chilli -2 pomidory malinowe -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 łyżeczka cukru -oliwa z oliwek -sól, pieprz Paprykę umyć, wyczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i poszatkować, a czosnek przecisnąć przez prasę
Receptura smaku