Sezon na rabarbar w pełni! 157dolegliwości związane z nerkami i reumatyzmem. Wybierając rabarbar zwracajmy uwagę na kolor łodyg. Ogonki z różowowawą skórką i miąższem są słodsze. Te o mocnym czerwonym kolorze smakują jakby lekko malinowo:) Zasada jest prosta. Im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Artykuł Sezon na rabarbar w pełni! pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Fork
Krucha tarta z rabarbarem 205mąki pszennej 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto
Smakołyki Asi
Szybki tort z owocami 284wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania cały czas miksując dodajemy cukier. Dodajemy stopniowo żółta
Kolizje Smaków
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką 203tylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy jest rabarbar tzw. malinowy o czerwonych łodygach bo mniej kwaśny, ale i ze zwykłego wyjdzie pyszne ciasto tylko rabarbar trzeba bardziej posłodzić. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodkością bezy - to jest to! Składniki: Ciasto
Cukiernia Pychotki
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 230porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej
Karola gotuje
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 351stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody) Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego zastygnięcia. Kiedy galaretka będzie już lekko zastygnięta, ale nie całkowicie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomysł na… kolorowe naleśniki 221naleśniki. Aby uzyskać ten kolor dodałam do ciasta soku z buraka. Smak nie jest wyczuwalny, ale kolor mocno widoczny. Kolorowe jedzenie poprawia nastrój! Naleśniki podałam na dwa sposoby. Z malinowym twarożkiem, czyli zmiksowanym z malinami twarogiem, polane miodem. To na słodko. Na wytrawnie z fetą, wędzoną rybą i warzywami. Obie wersje smakowały równie dobrze, więc, która smaczniejsza musicie ocenić sami
Kucharzyca
Miseczki zbożowe z musem malinowo-miętowym 232cukrem i listkami mięty przekładamy do garnka najlepiej z nieprzywierającym dnem. Mieszamy aż do zagotowania. Miksujemy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuszczamy dodając do niej mus malinowy. Jogurt hartujemy odrobiną owoców, wlewamy do reszty. Dodajemy roztopioną żelatynę, studzimy. Lekko zgęstniałą masą napełniamy miseczki i dekorujemy pozostałą czekoladą oraz listkami mięty. Odstawiamy w chłodne miejsce jeszcze na kilka
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #18 Bezmączne ciasto migdałowe z frużeliną malinową 340Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową , możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne i słodkie, więc dla zaoszczędzenia czasu
Relaxtime
Ciasto jogurtowe (wersja bez miksera) 339jest suchy-możemy wyciągać. Posypujemy cukrem pudrem- gotowe! Pierwszy kawałek ukroiłam, kiedy ciasto było gorące. Kawałek jeszcze dymił się. Warto jednak poczekać, aż ciasto wystygnie. Moje ciasto miało lekko malinowy smak dzięki jogurtom. Co ciekawe -im dłużej leży tym lepiej smakuje
Z Kuchni Do Kuchni
Młoda kapusta z pomidorami 145pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik. Składniki 1 młoda kapusta ( 800 g ) 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki słodkiej papryki Zasmażka : 3 łyżeczki mąki 2 szklanki wody sól pieprz
R'n'G Kitchen
Placuszki z mozzarellą i pomidorami 179łyżki stopionego masła 4 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz pół szklanki kremówki suszone oregano pasta z suszonych pomidorów w 1 duży pomidor malinowy kulka mozzarelli ząbek czosnku Przygotowanie Mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan i szczyptę soli wymieszałem. Następnie dodałem stopniowo stopione masło, śmietanę i żółtko. Doprawiłem pieprzem. Wymieszałem
R'n'G Kitchen
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 198szkl. mąki tortowej 200 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pianka: 5 białek 1 szkl. cukru 2 op. budyniu malinowego (2x40g) 1/2 szkl. oleju rzepakowego ponadto: 3-4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru Rabarbar umyć,pokroić na kawałeczki (nie obierać),posypać łyżką cukru i odstawić. Mąkę przesiać razem z proszkiem
Kolorowa kuchnia Elki
Budyń waniliowy 163garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z żółtkiem i skrobią. 5. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji. 6. Nalać do salaterek, ewent. polać sokiem malinowym. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Mleko 1,5% 113 250 7.5 3.75 12 Masło Ekstra
Atlas Smaków
ciasto "styropian" z malinami 332jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych 6 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/3 szklanki oleju szklanka malin (mogą być mrożone) słoiczek konfitury malinowej (lub innej) Składniki kruchego ciasta zagnieść, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. Blaszkę wyścielić papierem. Białka ubić na pianę. Jogurty zmiksować z cukrem, olejem, kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia